TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Mozak tijekom sna pokreće pubertet

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Mnoge promjene koje se dječacima i djevojčicama dešavaju tijekom puberteta su pokrenute promjenama u mozgu. Prethodne su studije pokazale da dijelovi mozga koji kontroliraju pubertet prvo postaju aktivni tijekom sna, ali današnja studija pokazuje da je duboki, a ne općeniti san povezan s tom aktivnošću.

„Ako dijelovi mozga koji aktiviraju reproduktivni sustav ovise o dubokom snu, onda bismo se trebali zabrinuti da nepriličan ili nemiran san kod djece i mladih adolescenata može ometati normalno pubertetsko sazrijevanje,“ rekla je istraživačica s Harvarda, Natalie Shaw iz Opće bolnice Massachusetts i Bostonske dječje bolnice koja je vodila studiju. „Ovo se posebno odnosi na djecu kojima je dijagnosticiran poremećaj spavanja, ali moglo bi imati i raširenije implikacije jer su nedavna istraživanja otkrila da većina adolescenata spava manje nego što im je potrebno.“

U studiji su istraživači proučili impulse luteinizirajućeg hormona (LH) i njihovo izlučivanje u donosu na određene faze spavanja kod djece u dobi između 9 i 15 godina. LH je ključan za reprodukciju i pokreće ovulaciju kod žena, dok kod muškaraca stimulira proizvodnju testosterona.  Pulsevi hormona koji oslobađa gonadotropin kontrolira oslobađanje LH u hipofizi. Smanjeno lučenje LH rezultira neuspjehom gonadalne funkcije (hipogonadizmom). Ovo se stanje kod muškaraca obično manifestira neuspjehom u proizvodnji normalnog broja spermija dok kod žena dolazi do amenoreje (odsutnosti menstruacije kod žena u reproduktivnoj dobi). Istraživači su otkrili da se većina LH pulseva događa nakon sna i prethode dubokom snu što ukazuje da je duboki san intimno uključen u pokretanje puberteta.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.