SVEMIR KROZ TELESKOP

Usporava li se Venerina rotacija?

Autor: Kristina Vaniček

Matrix World

Venus Express letjelica je Europske svemirske agencije lansirana 2005.godine sa svrhom proučavanja Venerine atmosfere kako bi se dobile detaljnije i točnije informacije o susjednom planetu čija neprozirna atmosfera sa visoko reflektirajućim oblacima sumporne kiseline onemogućuje pogled na njenu površinu iz svemira. No zahvaljujući ovoj letjelici znanstvenici su primijetili anomalije u brzini Venerine rotacije.

U nedavnim mjerenjima, letjelica Venus Express otkrila je da se Venera vrti malo sporije nego je to zabilježeno u prijašnjim mjerenjima. Korištenjem instrumenata u infracrvenom spektru, letjelica je otkrila da prije otkrivene površinske karakteristike nisu na istom mjestu na kojemu ih je letjelica prvi puta zabilježila.

Da bi se prodrlo kroz gustu Venerinu atmosferu znanstvenici su koristili VIRTIS instrumente pri infracrvenim valnim duljinama i otkrili su da su se neka mjesta na površini premaknula i do 20 kilometara od mjesta na kojima ih je NASA-in orbiter Magellan snimio ranih 1990-ih.

Znanstvenicima ova detaljna mjerenja pomažu da odrede ima li Venera čvrstu ili tekuću jezgru i čiji će zaključci dalje pomoći znanstvenicima u spoznavanju nastanka planeta i njihovog daljnjeg razvoja.

Letjelica Venus Express je otkrila čudne anomalije u Venerinoj rotaciji.

Ako bi Venera imala čvrstu jezgru tada bi masa bila više koncentrirana u centru i u tom slučaju na rotaciju će manje utjecati vanjske sile. Najvažnije od tih vanjskih sila su gusta atmosfera(koja pritišće Venerinu površinu više od 90 puta nego što Zemljina atmosfera pritišće Zemlju) te brzo mijenjajuće vremenske prilike. Za te dvije najvažnije sile vjeruje se da mijenjaju rotaciju planete kroz trenje sa površinom.

Zemlja doživljava slične efekte koji su u velikom obimu uzrokovani vjetrom te plimama i osekama. Dužina Zemljinog dana može se promijeniti za otprilike milisekundu tokom godine i ovisi sezonski o promjenama vjetra i temperature.

U 1980-ima i 1990-ima orbiteri Venera i Magellan napravili su radarske karte površine Venere koje su dale prvu detaljnu globalnu sliku površine tog unikatnog i neprijateljskog svijeta koji je dugo bio obavijen gustom, teškom te otrovnom atmosferom koja je instrumentima na Zemlji onemogućavala pogled na samu površinu.

Usporava li Venera i zašto se to događa?

Magellan,koji je lansiran 1989.godine tijekom svoje petogodišnje misije istraživao je površinske karakteristike Venere i iz podataka koji su dobiveni znanstvenici su odredili da je dužina Venerina dana jednaka 243.0185 Zemljinih dana.

Međutim, podatci o površinskim karakteristikama koje je zabilježio Venus Express nisu se slagali sa podacima koje je zabilježio Magellan nekih 16 godina ranije. Znanstvenici su prema dobivenim podacima od Venus Expressa zaključili da se dužina Venerina dana produljila za 6,5 minuta. To je potvrđeno i s najnovijim dugotrajajućim radarskim mjerenjima sa Zemlje.

“Kada se dvije karte nisu poklapale, prvo sam pomislio da sam napravio pogrešku u mojim izračunima pošto su Magellanova mjerenja veoma točna, ali provjerili smo sve moguće greške kojih smo se sjetili”, izjavio je tada Nils Muller, planetarni znanstvenik na DLRGermanAerospaceCenter, glavni autor znanstvenog rada koji istražuje Venerinu rotaciju.

Znanstvenici, uključujući i Ozgir Karatekin sa Kraljevskog opservatorija u Belgiji istraživali su mogućnost kratkoročnih slučajnih varijacija u duljini Venerina dana no došli su do zaključka da bi se te kratkoročne varijacije uprosječile kroz duži vremenski period.

S druge strane, nedavni atmosferski modeli pokazali su da Venera može imati vremenske cikluse koji se protežu tijekom desetljeća, što pak može voditi do jednakih dugoročnih promjena u rotacijskom periodu.

Na brzinu Venerine rotacije mogli bi utjecati i neki drugi efekti, a među njima je i izmjena kutnog momenta između Venere i Zemlje u slučaju kada su dva planeta relativno blizu jedan drugome.

Hakan Svedhen, znanstvenik na projektu Venus Express istaknuo je da će točna stopa Venerine rotacije pomoći u planiranju budućih misija iz razloga što će biti potrebne preciznije informacije da bi se odabralo potencijalno mjesto za slijetanje.

Interesiraju li vas druge svemirske anomalije pročitajte slijedeće tekstove:

Anomalije u Sunčevom sustavu

Anomalije na Mjesecu

Planet X i komete ubojice