U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Konačno znamo zašto virus HIV-a nesmetano uništava naša tijela

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Znanstvenici na Sveučilištu George Mason su revolucionarnim otkrićem na polju imunologije u potpunosti promijenili dosadašnje stanovište o širenju virusa HIV-a, njihova studija će biti publicirana u ovomjesečnom izdanju tiskovine Journal of Biological Chemistry.

Njihovo najnovije istraživanje pokazuje kako virus HIV-a napada „veteranske“ T-limfocite, pretvarajući ih u potpuno beskorisne stanice koje nisu u stanju braniti tijelo od ovog virusa.

Autor studije prof. dr. Yuntao Wu je za stranicu News Medical izjavio slijedeće:

Ovo je revolucionarno otkriće jer će imati direktnog utjecaja na način liječenja bolesti.“

Nisu svi T-limfociti isti, stanice koje su se već istrenirale i okušale u borbi se nazivaju memorijski T-limfociti ili „veterani“ dok su ostale mlade stanice koje nikada nisu branile tijelo od virusa „djevice.“ U biti veterani upravljaju ponašanjem djevica i zahvaljujući njihovom prethodnom znanju tijelo se uspješno bori sa svakodnevnim napadima iz okoliša. Kada broj veteranskih bijelih krvnih stanica nestane, ili se drastično smanji, naše tijelo odjednom izgubi mogućnost borbe čak i protiv najjednostavnijih virusa. HIV je u stanju ubiti sve tjelesne veteranske T-limfocite u samo nekoliko dana, na taj način tijela ostanu potpuno nezaštićena.

„HIV je za sada jedini virus koji prvo hakira i onesposobljava veteranske T-limfocite i na koncu ih ubija,“ rekao je Wifeng Wu, koautor studije.

„Mi želimo nastaviti s istraživanjem s kojim bi otkrili razliku veteranskih i djevičanskih T-limfocita na molekularnom nivou,“ dodao je Wifeng Wu.

Zdravi T-limfocit.

T-limfociti imaju poseban način kretanja kroz tijelo, virus HIV-a je iskoristio upravo taj proces kretanja kako bi mogao uči u njihovu staničnu jezgru i onesposobiti ih da upravljaju s djevičanskim T-limfocitima, uništavajući njihov način kretanja i komunikacije s drugim stanicama. Citoskeleton s kojim se T-limfociti kreću po tijelu je u stvari njihova prirodna barijera, HIV u njih ulazi uz pomoć staničnih receptora, koji poručuju veteranskim T-lifocitima da propuste HIV us svoju staničnu jezgru. S druge strane HIV nema mogućnost napadanja djevičanskih T-limfocita, ove stanice nisu toliko osjetljive da bi virusu HIV-a dozvolile ulazak u svoj nukleus (staničnu jezgru).

Do sada je znanstvenicima jako teško polazilo za rukom stvaranje lijekova i otkrivanje načina kako onesposobiti virus HIV-a jer ovaj virus izrazito brzo mutira. No fokusiranje na stanicu veteranskih T-limfocita će u skoroj budućnosti omogućiti jedinstven i uspješan način borbe protiv ovog virusa.