PONERIZACIJA DRUŠTVA

Američke škole uvode skenere za dlanove malodobne djece

Autor: Ljubica Šaran

O patokraciji u SAD-u smo do sada pisali u brojnim tekstovima, no svaki put kada nam iz Amerike stignu nove vijesti, ostanemo osupnuti zbog novih načina uništavanja privatnosti, građanskih sloboda i licemjerja koje dolazi iz ove države. Najnovija suluda ideja je skeniranje dlanova malodobne djece kako bi ona mogla dobiti školsku užinu.

Đaci okruga Caroll od sada plaćaju svoje školske užine uz pomoć skeniranja dlanova. Dizajneri ovog sustava smatraju kako je to odlična ideja jer djeca više neće prljati svoje ručice s dolarskim novčanicama, no neki roditelji smatraju kako je u pitanju otvoreno kršenje privatnosti njihove djece jer njihovi otisci prstiju i dlanova ulaze u elektroničku datoteku.

Skupi skeneri za prepoznavanje korisnika, ovakvo što bi mogli očekivati u nekoj banci ili zgradama vlada, no ne u vrtićima i školama.

Okrug Caroll u Marylandu je prvi okrug u SAD-u koji je uveo takozvani PalmSecure sustav, u kojima djeca starosti od četiri godine do 12 godina plaćaju jelo uz pomoć infracrvenih skenera. Ovaj sustav je interesantan po tome što ne snima samo jedinstvene obrasce na koži prstiju i dlanova djece, već skenira i zabilježava obrasce vena i žilica korisnika. Njega je otkrila i unaprijedila kompanija Fujitsu kako bi stvorila visokotehnološki sustav identifikacije osoba koji će se jako teško moći falsificirati i eventualno „prevariti.“

PalmSecure, tehnologija koja jednu školu košta 300000 dolara, skenira uzorke na koži i venske uzorke ispod kože.

Od Baltimore Suna smo saznali da je cijena PalmSecureovog sustava poprilično velika, točnije cijena mu je oko 300000 dolara i nikako se ne može opravdati higijenskim uvjetima i navodnim olakšavanjem plaćanja školskih obroka koji koštaju nekoliko dolara. Za sada su samo u Marylandu ovaj sustav naplate užine uvele čak 43 škole. To je ogroman novac koji se mogao puno bolje iskoristiti u labav i nedjelotvoran školski sustav SAD-a.

Pitamo se je li potrebno toliko rigorozno skeniranje malodobne djece i koliko je PalmsScure datoteka osigurana od eventualne zloupotrebe.

Škole koje se koriste ovakvim sustavima tvrde kako se skenovi dječjih dlanova ne pohranjuju, no u to zaista sumnjamo jer se postavlja pitanje na koji način skener prepoznaje dlanove djece ako nema barem jedan pohranjen sken od svakog djeteta.

Djeca u osnovnoj školi Robert Moton, plaćaju svoje jeftine užine na skupim sustavima PalmSecurea.

Oko 20% roditelja je odbilo skeniranje dlanova njihove djece u školama smatrajući takav sustav naplate užine potpunim upadom u privatnost njihove djece.

Jedan od roditelja, Mike Richmond je dao sljedeću izjavu za web stranicu Citizens 4 Freedom:

„Nije mi se svidjelo kako su sve to napravili. Prvo su skenirali dlanove naše djece i tek nakon toga smo dobili dokumentaciju o tehnologiji koju su već uveli u škole. Naravno, s njima smo dobili i formulare za potvrdu ili odbijanje iste. Zabrinut sam zbog svega toga. Znam da je ovo vjerojatno dio budućnosti, no uzimanje otisaka prstiju je jednako potencijalno opasno kao i uzimanje otisaka dlana.“

Jedna od direktorica škola – Karen Sarno – je izjavila sljedeće:

„S ovom tehnologijom smo smanjili vrijeme čekanja u redu za užinu.“

Trenutačno se ovakvi sustavi koriste i u drugim dijelovima SAD-a, kao na primjer u Louisiani, Floridi i Mississippiju, i vjerojatno će se vrlo brzo proširiti na duge dijelove ove zemlje.

PalmSecure, tehnologija koju je razvio Fujitsu.

Različite udruge za zaštitu ljudskih prava i prava djece su postavili pitanje zašto se ne koriste puno jednostavniji i jeftiniji sustavi bezgotovinske naplate vrtičke i školske užine u kojima se koriste PIN kodovi. Škole su izjavile kako bi djeca posuđivala jedna drugima svoje PIN kartice i na takav način bi neki roditelji plaćali više, a neki manje.

Khaliah Barnes iz nevladine udruge, koja provjerava različite povrede privatnosti s elektroničkim sustavima, je usporedila Palmsecure sa skenerima za tijelo koje je SAD postavio u svim zrakoplovnim lukama. Po njenoj procjeni, skeniranje dlanova malodobne djece uništava njihovu podozrivost prema ovakvim sustavima jer oni s njima rastu od malih nogu. Na koncu će djeca postati ljudi kojima će biti sasvim normalno što im se zadire u privatnost na svakom koraku, a to se ne smije dozvoliti.

Očigledno je da nas od SAD-a više ništa ne može iznenaditi.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.