PONERIZACIJA DRUŠTVA

Čuvajte se korporacijskih psihopata

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

U dokumentu nedavno objavljenom u časopisu Poslovna etika naslovljenom „Korporacijski psihopate: teorija globalne financijske krize“ Clive R. Boddy  opisuje psihopate: „Oni su jednostavno jedan posto ljudi koji nemaju savjest ili empatiju.“

„Psihopate su, uspinjući se na ključne pozicije unutar modernih financijskih korporacija, gdje  uspijevaju  utjecati na moralnu klimu cijele organizacije i zadobiti značajnu moć, većinom uzrokovali (bankovnu) krizu.“

Boddy nije jedini. U Jon Ronsonovoj opće priznatoj knjizi „Psihopatski test“, profesor Robert Hare je rekao autoru: „Trebao sam neko vrijeme provesti i unutar burze. Psihopate serijski ubojice uništavaju obitelji. Korporacijski, politički i religijski psihopate uništavaju ekonomije. Oni uništavaju društva.“

Pređimo sada na jednu ugodnu toplu večer u Bahrainu. Moj poznanik, viši britanski investicijski bankar, i ja razgovaramo o najuspješnijim vrstama bankarstva koje poznajemo i o njihovim značajkama.  Tvrdim da su one često u skladu s karakteristikama koje pokazuju društveni psihopate. Na moje iznenađenje, moj se prijatelj slaže s time.

Nakon toga slijedi njegovo zapanjujuće priznanje: „U jednoj većoj investicijskoj banci, za koju sam radio, koristili smo psihometrijsko testiranje pri zapošljavanju društvenih psihopata jer su njihove karakteristike točno odgovarale starijim korporacijskim financijskim ulogama.“

I evo jedne od najvećih investicijskih banaka koja zapošljava psihopate.

Ronson je razgovarao sa mnogim psiholozima o njihovom shvaćanju štete koju psihopate mogu nanesti društvu. Vjerojatno niti jedan od tih psihologa nije mogao zamisliti postojanje banke koja koristi znanost za uočavanje istih i kao mehanizam zapošljavanja.

Dick Fuld, bivši izvršni direktor Lehman Brothers-a i koordinator njihovog pada, je zarežao na osoblje rekavši da želi „počupati njihova (njegovih konkurenata) srca i pojesti ih prije smrti“. Pa kako je netko poput Fulda uspio stići do samog vrha Lehmana? Morali biste odvojiti malo vremena i pročitati izvješće od 2000 stranica koje je napisao Anton Vulkas, odvjetnik iz Chicaga kojeg je unajmio američki sud kako bi istražio Lehmanove propuste. Vulkas je otkrio sistemske smicalice unutar banke; opisao je neuspjehe u upravljanju i destruktivnu, unutarnju kulturu bezobzirnog preuzimanja rizika koji su dostojni bilo kojeg psihopate.

Zbog čega Fuld nije zamijećen i zaustavljen? To je dobro staro pitanje o prirodi i njegovanju, ali uz novu interpretaciju. U svojoj potrazi za beskrajnim rastom, sektor financijskog servisa je aktivno tražio čudovišta čija je narav slična Fuldovoj i njegovala ih je bonusima i nagradama.

Svi mi shvaćamo da se tvrtke moraju smanjiti kako bi osigurale svoj opstanak, a gdje će se ta smanjivanja odvijati je važno tvrtci kao i ukupnoj ekonomiji; treba li se oduzeti siromašnima ili bogatima?

Izvođenje rezova ne šikanira psihopate, ali nedostatak kajanja u financijskom sektoru zbog boli koje uzrokuje ljudima je čisto psihopatsko ponašanje. Svakako bi izvođenje rezova trebalo biti stvar tuge i žaljenja? Oštećeni su životi ljudi, a neki su čak i potpuno uništeni. Međutim, to nije ono što financijski sektor vidi.

Uzmimo za primjer Freda Goodwina iz RBS-a kao primjer. Prije nego što je uzrokovao korporacijski gubitak od 24,1 milijardi funti, najveći u povijesti Velike Britanije, njega je grad idolizirao. Kao priznanje za svoj rad pri rezanju troškova u Clydesdale banci on je zadobio nadimak „Fred rasturač“ i svom je silom igrao tu ulogu. Kasnije je opisan kao „korporacijski Atila“, naslov na kojeg bi svaki psihopata bio ponosan.

Fred Goodwin

Goodwin je prilikom preuzimanja nizozemske bankarske grupe ABN-Amro stvorio školski primjer kako zeznuti dogovor. Sve što je moglo poći krivo u vezi toga, pošlo je krivo. Sam proces preuzimanja možete pročitati ovdje, ali najveće su greške bile:

-nedostatak jasnog plana što bi RBS učinio ukoliko uspije u licitaciji

-očiti utjecaj dominantnog vođe i njegovog ega na proces preuzimanja

-problemi uzrokovani površnošću (zbog lošeg  istraživanja ciljanog posla)

-problemi uzrokovani prevelikim plaćanjem tijekom aukcije bez razumnog uvažavanja prave vrijednosti onoga što se kupuje

-totalni neuspjeh regulacije (od strane velikobritanskih i europskih regulatora usluga) i RBS odbora (koji nije uspio odoljeti dominantnom izvršnom direktoru)

Ronson izvještava: „Pravosudni odjeli i odbori za uvjetni otpust diljem svijeta su prihvatili Hareovu tvrdnju da su psihopate jednostavno neizlječivi i da bi svatko svoju energiju trebao koncentrirati na učenje o tome kako ih iskorijeniti.“

Ali, daleko od iskorjenjavanja, oni su još uvijek na mjestu i često na pozicijama čak i veće moći.

Kako Boddy upozorava: „ Ti isti korporacijski psihopate, koji su vjerojatno uzrokovali krizu svojom pohlepom i gramzljivošću, sada savjetuju vlade kako da se izvuku iz krize. Štoviše, ukoliko je teorija korporacijskih psihopata o globalnoj financijskoj krizi točna, onda se nalazimo daleko od završetka krize. To je doista kraj početka.“ Više o tome kako korporacijski psihopate uzrokuju financijske krize pročitajte ovdje.

Sudeći prema Hare-u, Ronsonu, Boddy-u i ostalima, dolazimo do zaključka da su neki psihopate „krivotvorili karijeru u korporacijama. Grupa se zove Korporacijski psihopate.“ Oni su polirani i uvjerljivi, ali to ih ne čini ništa manje opasnima.