MISTERIJE

Fizičari tvrde: Moguće je dokazati da živimo u kompjuterskoj simulaciji – matrici ili „matrixu“

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Kada smo pokretali stranicu smatrali smo da je svim zaljubljenicima u metafiziku, misterije, rubna područja znanosti i patokracije, iznimno znakovito ime Matrix World. Godinama se raspravlja o idejama kako je naš univerzum hologram te kako mi živimo u određenoj „matrici“ (matrixu) limitiranom našim osjetilima i (ne)znanjem. Iako se ideja o postojanju znakovitog „Matrix Worlda“ činila previše nekonvencionalna s elementima znanstvene fantastike, istraživači otkrivaju kako je sveprisutnu matricu moguće dokazati.

Istraživanja na pragu „ludosti“

Još je 2003. godine prof. Nick Bostorm objavio znanstveni rad u kojem se sugerira kako mi vjerojatno postojimo u određenoj vrsti kompjuterske simulacije, ostatak znanstvene zajednice je smatrao da za tako nešto nema dokaza, točnije da studija koju je Bostrom objavio u žurnalu Philosophical Quaterly, ne pruža dovoljne dokaze o postojanju univerzalne kompjuterske matrice čiji smo mi „zarobljenici.“

Na koncu je zaključeno da Bostromovo djelo najbolje spada u domene filozofskih studija.

No danas smo svjedoci gotovo neočekivane studije koju je napravio tim znanstvenika sa Sveučilišta u Bonu, na čelu s prof. dr. Silasom Beaneom, u zaključku studije stoji da se postojanje matrice može dokazati, smatrajte to Moebiusovom „crvenom pilulom“ ako želite, koja nam može ukazati na postojanje „Matrixa“ no ideja je dovoljno intrigantna da bi se mi s njom detaljno pozabavili.

Neov bijeg iz “MATRIXA.” Je li moguće da mi obitavamo u nečemu nalik na matricu?

Beane i njegov tim smatra da simulacija to jest matrica koju mi doživljavamo kao naš vlastiti univerzum, ima limitacije, bez obzira koliko nam se čini stvarna i koliko je ona zapravo snažna.

Vjerojatno vam se ovakva ideja čini potpuno bezumna, možda čak i luda, no mnoge su prastare metafizičke škole tvrdile da je sve iluzija, čak su smatrale da je jedini put bijega iz te iste iluzije njeno shvaćanje. Gotovo zvuči kao priča iz kultne filmske trilogije Matrix po kojoj je naša mala volonterska stranica dobila ime.

Kako dokazati postojanje matrice – „Matrixa“?

Njemački fizičari smatraju kako se postojanje matrice može dokazati stvaranjem vlastite simulacije univerzuma. Ustvari Beabeov tim je jako blizu ostvarivanju takvog pokušaja, uspjeli su stvoriti ultra malenu verziju univerzuma koja ima „veličinu“ jednog femtometra (jedan femtometar je veličine 1.0 × 10-6 nanometara).

Plastičan prikaz umjetno stvorene matrice ili matrixa.

Plastičan prikaz umjetno stvorene matrice ili matrixa.

Kako bi uspjeli izolirati rešetkaste dijeliće tog univerzuma fizičari su simulirali kvantnu kromodinamiku (QCD), točnije fundamentalnu silu u prirodi koja omogućava jaku nuklearnu silu između protona, neutrona i interakciju između atomske jezgre i subatomskih čestica, ove podatke je objavila stranica IO9.

Da bi zamijenili naš sadašnji kontinuum prostora i vremena, znanstvenici su stvorili malene prostorne djeliće koje su nazvali „teorijom rešetkastog mjerača“ zahvaljujući tome su uspjeli dobiti potpuno nove uvide u prirodu novostvorene matrice, kao i ove u kojoj mi, najvjerojatnije, obitavamo.

Njemački tim znanstvenika smatra kako je ova simulacija avangarda za puno moćnije verzije simulacija u kojoj će jednog dana biti moguće generirati molekule, stanice čak i ljude.

Postoji li matrica – iluzija – zatvor oko nas i našeg “univerzuma”?

Za sada je ovaj tim zainteresiran samo za generiranje točnih modela kozmoloških procesa koji bi mogli predstavljati neoborive limite simulacija.

Jedan od takvih limita je takozvani Greisen–Zatsepin–Kuzmin limit ili GZK, koji označava limit u spektru visoko energiziranih čestica. Izučavanje GZK-a u QCD modelu se pokazalo iznimno interesantno jer se isti ne ponaša podjednako u našem univerzumu i u univerzumu koji je stvorio njemački tim.

Web stranica Technology Rewiew je otišla korak dalje s ovom temom smatrajući da su fizičari iz Bonna ustvari omogućili otkrivanje kako je naš univerzum kompjuterska simulacija. GZK nastaje svaki put kada visoko energizirane čestice dođu u doticaj s kozmičkim pozadinskim mikrovalnim zračenjem, i tada gube energiju kako putuju velikim distancama. Znanstvenici su izračunima otkrili kako rešetkasti razmak nameće neke dodatne značajke spektra, naime da je kutna raspodjela najviših energetskih komponenti trebala pokazati kutnu simetriju u ostatku rešetke što stvara znatno odstupanje od izotropnosti (izotropnost označava jednakomjernost u svim smjerovima). Drugim riječima kozmičke zrake putuju pretežno uzduž osi rešetke, tako da ih ne bi vidjeli jednako u svim smjerovima.

Varaju li nas naše vlastite oči? Želimo li vjerovati našim vlastitim limitiranim osjetima i parcijalnom neobjektivnom znanju?

Ta razlika bi uvelike otkrivala „nekoga ili nešto“ iza „zavjese,“ u stvari ta razlika otkriva našu matricu – „matrix,“ iluziju u kojoj živimo.

Ne dozvolite da vas ova objašnjenja smetu ili vas prikuju za pomisao kako se univerzum unutar matrice može usporediti s običnom kompjuterskom simulacijom, točnije simulacijom nekog našeg „običnog“ kompjutera.

Daily Mail se također pozabavio istim znanstvenim istraživanjem, u njihovom tekstu stoji kako je čak i Platon smatrao da živimo u svijetu iluzije, uspoređujući naše postojanje s iskrivljenim i maglovitim sjenama na zidu špilje, po njemu je jedini način da raskrinkamo iluziju kroz univerzalni jezik matematike i geometrije, možda Platon i nije bio daleko od stvarnog shvaćanja matrice.

Huffington Post je napisao tekst o istoj temi, objašnjavajući kako bi se naš nevidljiv zatvor ili matrica – “matrix” mogao usporediti s crnim zidovima ćelije koje zatvorenik ne može vidjeti.

Iluzija ili stvarnost?

IO9 tvrdi kako su znanstvenici oprezni s mišlju da budući kompjuterski modeli matrica univerzuma mogu iskoristiti potpuno drugačije paradigme, koje su potpuno izvan naše mogućnosti shvaćanja, naročito ako rešetka unutar novih simulacija univerzuma nije u skladu s onim što mi vidimo u prirodi. Potencijali za stvaranje matrica univerzuma koji su nama potpuno strani čak i neshvatljivi su ogromni i vjerojatno nas mogu dodatno zbuniti, no dozvolimo sebi barem mogućnost razmišljanja izvan „okvira“ zadatih parametara i izvan limita o tome što je moguće, a što ne, po Occamovom principu, najjednostavnije rješenje je obično pravo rješenje, što ako su prastari mistici zaista bili u pravu s, po nekima krajnje nerazumljivom premisom, SVE JE ILUZIJA. Možda je naša iluzija upravo matrica univerzuma u kojem mislimo da obitavamo.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Više o “matrix” studiji:

Constraints on the Universe as a Numerical Simulation, by Cornell University Library

PDF – Constraints on the Universe as a Numerical Simulation by Silas R. Beane, Zohreh Davoudi, Martin J. Savage