SVEMIR KROZ TELESKOP

Stiže komet koji bi mogao sjajiti jače od Mjeseca

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Astronomi koji rade na Međunarodnoj znanstvenoj optičkoj mreži u Rusiji su otkrili komet koji se nalazi na putu prema nama. Komet bi mogao biti najsjajniji ikad viđen u modernim vremenima. Nazvan C/2012 S1, a kasnije ISON (akronim za mjesto u Rusiji), komet koji je prvi puta otkriven 25. rujna, naveo je istraživače da pretraže ostale slike snimljene proteklih nekoliko godina kako bi provjerili hoće li pomoću njih uspjeti napraviti kartu putanje.

To je dovelo do nekoliko viđenja i jasnije slike njegovog porijekla i smjera putanje. Istraživači kažu da se komet nalazi na pravcu koji će ga dovesti do 60 milijuna kilometara od Zemlje, ali što je važnije, samo 1,8 milijuna kilometara od Sunca zbog čega će njegov rep biti toliko svijetao.

No ono što ovo otkriće čini toliko uzbudljivim jest to da skoro svatko tko je vidio podatke vjeruje da će komet biti zaista sjajan; sjajniji od bilo kojeg viđenog u modernim vremenima. Toliko sjajan da će se pojaviti sjajniji i od Mjeseca noću i dovoljno sjajan da se može vidjeti i danju. Ukoliko se to dogodi, to će zasigurno biti značajan događaj, onaj koji će vjerojatno rezultirati ogromnom medijskom pokrivenošću, pričama na društvenim mrežama pa čak možda i zabavama koje će slaviti događaj koji se dešava jednom u milijun godina. Sve ovo čini još vjerojatnijim predviđanje izvornog istraživačkog tima da će komet dva tjedna osvjetljavati nebo i, ako to nije dovoljno, njegov se dolazak očekuje krajem studenog i početkom prosinca, što je vrlo blizu sezoni praznika, zbog čega će vjerojatno inspirirati usporedbu s Betlehemskom zvijezdom koja je, prema Novom zavjetu, dovela tri mudraca do Isusovih jaslica.

Komet ISON

„U najboljem slučaju, komet je velik, sjajan i zaobići će Sunce slijedećeg studenog. Bit će iznimno svijetao – moguće i negativne magnitude – i golim okom vidljiv za promatrače na sjevernoj polutci kroz nekoliko mjeseci,“ rekao je Karl Battams sa NASA-inog Sungrazer komet projekta.

Međutim, Battams priznaje da je taj ishod daleko od sigurnog. „Druga je mogućnost ta da kometi mogu, a često i ne uspijevaju. Primjer tome je komet Elenin, ali postoje i poznatiji primjeri kometa zbog kojih se astronomska zajednica ozbiljno naradila samo da bi oni na kraju prozujali,“ rekao je.

Istraživači vjeruju da komet potječe iz dijela svemira poznatog kao  Oortov oblak koji je u svojoj osnovi skup svemirskog otpada preostalog od međusobnog sudaranja među planetima i asteroidima od prije nekoliko milijuna godina. Ono što jest sigurno je to da je otkriven tik iza orbite Jupitera. Ukoliko je to točno, to bi značilo da ga njegova  putanja, ukoliko preživi blizinu Sunca, neće dovesti natrag slijedećih stotinu milijuna godina.

Kada se komet približi Suncu, povećanje sunčeve energije uzrokuje isparavanje smrznutih spojeva – tj. pretvara se iz čvrstog leda u paru bez prolaska kroz tekuće stanje. Ova sublimacija uzrokuje erupciju plina i prašine kojeg ponovo pokupi solarni vjetar i tako formira rep. Čvrsta jezgra kometa nastavlja svoj put  prolaska pored Sunca i, ovisno o njegovim sastavnicama, može stvoriti vrlo impresivan rep koji raspršuje sunčevu svjetlost i tako proizvodi impresivan show. Međutim, sve ovisi o tome od čega je komet sastavljen i kako je stvoren u svemiru. Komet može eruptirati rano i prelomiti se mnogo prije bliskog pristupa ili može ostati čvrst još dugo vremena nakon obilaska Sunca otpuštajući vrlo malo materijala.

S obzirom da se Sudnji dan odmah spominje pojavom bilo kojeg kometa, nemojte se zavarati ovime. Komet ISON se nalazi na putanji sudara s Zemljom, ali ne prolazi niti blizu nama. Prema trenutnim izračunima, najbliže nama će se nalaziti početkom siječnja 2014. god.

Za sada se možete nasloniti, opustiti i poslušati savjet profesionalaca: „Dao bih 30% šanse da će biti uzbudljivo uz 60% šanse da se varam. Drugim riječima, držat će ga se u vidu, ali za sada nitko ne može ništa reći sa sigurnošću,“ astronom Bill Grayes.