U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Tumori vezani uz trudnoću veći za 70%

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Tijekom posljednja dva desetljeća zabilježen je porast od 70% dijagnosticiranih tumora za vrijeme ili uskoro nakon trudnoće, temeljeno na istraživanju nad 1,3 milijuna rođenja u periodu između 1994. i 2008. god. Unatoč povećanju tumora u trudnoći istraživači kažu da bebe nisu ugrožene.

Najčešće otkriveni su bili kožni melanomi, rakovi dojki, štitnjače i ostali endokrini tumori, ginekološki i tumori limfoma.

Stopa rakova povezanih s trudnoćom je u porastu, a samo je djelomično objašnjena povećanim brojem starijih majki, prema istraživanju koje je provelo Sveučilište iz Sidneya.

Povećanje okolišne toksičnosti, razine zagađenja, otrovna hrana, farmaceutski lijekovi, dijagnostičke tehnike, otkrivanje i interakcija s zdravstvenim servisima tijekom trudnoće mogu također doprinijeti višim stopama raka povezanih s trudnoćom.

„Genetika i okolišni izvori tumora povezanih s trudnoćom vjerojatno prethode trudnoći, ali hormoni i faktori rasta neophodni za razvoj bebe mogu ubrzati njihov razvoj,“ rekao je Roberts.

„Iako to predstavlja povećanje od 70% tumora dijagnosticiranih tijekom ili uskoro nakon trudnoće, važno je napomenuti da rak ostaje rijedak jer utječe na otprilike dvije od 1000 trudnoća,“ rekao je Roberts. Uz to što je pojava raka tijekom trudnoće rijetka pojava, neki od načina njegovog liječenja su sigurni za majku i dijete. Neki od tumora su oni koji su se ondje nalazili i prije, ali su otkriveni tek tijekom trudnoće.

Iako je majčina dob visoki rizični faktor za dobivanje raka, povećano materinsko doba je objasnilo samo dio povećanja pojave tumora.

Studija je također otkrila da je tumor tijekom trudnoće vezan i uz značajno povećani rizik od carskog reza.