TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Magneti mogu potaknuti samouništenje stanica raka

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Znanstvenici iz Južne Koreje su otkrili novi revolucionarni način borbe protiv kancerogenih stanica. U najnovijem broju žurnala Nature Materials, objavljena je studija u kojoj je otkriveno kako se uz pomoć magneta može potaknuti apoptoza stanica oboljelih od raka.

Potaknuti suicid bolesnih stanica

Stanice koje su napadnute kancerogenim oboljenjima odolijevaju prirodnom procesu koji se naziva stanična apoptoza, zbog toga tumori rastu brzo i nekontrolirano se šire tijelom. Apoptoza je prirodan proces stanične smrti, sve stanice u tijelu se na taj način mijenjaju, čak i one koje su oboljele od različitih virusa i bakterija. Do sada je u stanicama tumora bilo najteže i najzahtjevnije otkriti kako odblokirati staničnu apoptozu, čini se da konačno imamo rješenje za taj problem.

U novootkrivenoj znanstvenoj studiji, rješenje za staničnu apoptozu tumora je krajnje jednostavno. Uz pomoć magnetske terapije stvaraju se nano čestice željeznog oksida koje se prikače za antitijela ili proteine koje proizvodi naš imunološki sustav kada se sretne s potencijalnim prijetnjama u tijelu.

Hoćemo li se u budućnosti liječiti od kancerogenih oboljenja s magnetima?

Medical Daily otkriva kako tako „naoružana“ antitijela ostavljaju nano čestice željeza u stanicama tumora nakon što se na njih aplicira magnetsko polje, s time se pokreće „signal za suicid“ točnije tako se oboljele stanice same unište.

Revolucionarno otkriće

Istraživači sa Sveučilišta Yonsei iz Seoula su zdjelicu prepunu živih stanica tumora izložili magnetskom polju između dva magneta, otkrili su kako je polovica stanica pokrenula staničnu apoptozu trenutak nakon uključivanja magneta, dok su stanice tumora koje se nisu izložile magnetskom polju ostale netaknute.

Isti su eksperiment ponovili na dvije vrste živih riba, u oba slučaja su se tumori sami uništili no kod riba zebra se primijetio nenormalan rast repova.

Profesor Jinwoo Cheon, voditelj tima koji je objavio ovu interesantnu studiju je izjavio slijedeće:

„Pokazali smo kako se signal za staničnu apoptozu može primijeniti in-vitro (u laboratoriji) i in-vivo (uživo) na ribama uz pomoć aplikacije magnetskog polja.“

Henry Scowcroft iz Centra za Istraživanje Raka u Ujedinjenom Kraljevstvu je napomenuo slijedeće u tekstu koji je objavila web tiskovina Daily Mail:

„Ovo je fascinantno istraživanje no informacije su još uvijek preliminarne i potrebno je napraviti dodatna ispitivanja kako bi znali sve o aplikaciji magnetskog polja na staničnu apoptozu tumora. Korejski znanstvenici su uspjeli stvoriti antitijela s namagnetiziranim česticama koja su se pokazala krajnje efikasna u laboratoriji i u umjetnom okružju na životinjskom modelu. Dugačak je put pred nama kako bismo istu tehnologiju mogli testirati na ljudima, no ovakva istraživanja su ingeniozna i znanstvenici širom svijeta bi se trebali fokusirati na ovakva rješenja kako bi pobijedili rak.“

Huffington Post je objavio tekst o istom otkriću navodeći kako se magnetska tehnologija stanične apoptoze može primijeniti na bilo koje stanice.

Nadamo se da ovo neće biti još jedan mač s dvije oštrice nalik na kemoterpaiju i zračenje s kojima se uništavaju stanice tumora no u isto vrijeme nanose veliku štetu ljudskom tijelu.