U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Ketogena prehrana je promjenila život s epilepsijom djevojčice Kailey

Autor: urednici MW-a

Matrix World

Ketogena prehrana je način ishrane u kojem unosimo u organizam visoke udjele masnoća, umjerenu količinu proteina te vrlo malo ugljikohidrata. Ovaj način prehrane oponaša aspekte gladi prisiljavajući tijelo da sagorijeva masti umjesto ugljikohidrata. Blagotvorno djeluje na organizam kod općeg stanja organizma, ali i kod nekih bolesti, te se koristila u prošlom stoljeću kao efikasan način kontroliranja epileptičnih napada, sve do pojave antikolvuzivnih lijekova.

Ketogena dijeta proizlazi iz paleo prehrane, odnosno načina ishrane koju su naši pradavni preci imali, a koja se sastojala od  mesa te orašastih plodova, ribe i morskih plodova i algi, gomoljastog povrća i kvazi žitarica kao što su quinoa i heljda. Nisu postojale toliko štetne žitarice na koje vas neprestano upozoravamo, niti šećer a naš organizam i metabolizam je posve pripremljen na ovu vrstu prehrane, dok apsolutno nije naviknut na moderan način prehrane prepun ugljikohidrata što u konačnici izaziva razne bolesti i poremećaje. Više o ovom načinu prehrane smo već pisali ovdje, te predlažemo da tekst pročitate u cjelosti.

Ketogena prehrana obuhvaća meso, ribu, jaja, sir te povrće sa smanjenim udjelom ugljikohidrata.

Na stranici Robba Wolfa predočeno nam je jedno od svjedočanstva kako ketogena dijeta može pomoći:

Kailey je rođena 23. siječnja 2009., nakon savršeno normalne trudnoće i odmah je dobila napadaje. Odmah je prebačena na neonatalni odjel intenzivne skrbi te potom u dječju bolnicu u Philadelphiji gdje je zadržana 6 tjedana.  U prvom tjednu dijagnosticirana joj  je kompleksna tuberozna skleroza, bolest u kojoj se javljaju brojna oštećenja zbog pretjeranog rasta različitih vrsta stanica i tkiva. U drugom tjednu isprobani su razni antikonvulzivni lijekovi čak i kokteli raznih lijekova od kojih neki nisu ni imali odobrenje FDA i liječnici su se našli pred zidom.  Budući da su napadaji bili česti i jaki, beba se nije mogla ni dojiti te se majka izdajala i hranili su je sondom.  Kroz ovaj način hranjenja, dva su joj dana davali i antikonvulzivni lijek dilantin, nakon čega se razvio nekrozni enterokolitis, što je skoro zahtijevalo hitnu operaciju. Liječnici nisu bili sigurni je li se to dogodilo zbog svih isprobanih lijekova koji nisu funkcionirali ili zbog moguće alergije na hranu (majčino mlijeko), te su predložili da se prijeđe na dječju mliječnu formulu kako bi je ispitali na koju hranu je alergična.

U trećem tjednu boravka u bolnici beba je počela uzimati mliječnu formulu, a zatim i mlijeko od soje no rezultati su bili isti: krvava stolica i otečen trbuh.  Tada je neurološka pedijatrica  Dr. Brenda Porter predložila susret s bolničkim timom za ketogenu prehranu. Tu su dobili prilku da nauče praviti antialergenu formulu s lipidima i vodom, da bi doveli dijete u stanje ketoze. Ta terapija se pokazala uspješnom za mnoge njihove slučaje bez nade.

Povišena razina ketona u krvi je stanje poznato kao ketoza. Kod prehrane s vrlo malo ugljikohidrata, masnoća se pretvara u masne kiseline i ketonska tijela. Oni ulaze u mozak i zamijenjuju glukozu kao izvor energije.

Oko 50 milijuna ljudi širom svijeta pati od epilepsije. Mnogi su na lijekovima, ne znajući da postoji puno zdraviji i efikasniji način liječenja star skoro 100 godina – ketogena dijeta.

Isprva su roditelji bili skeptični dok su gledali kako tamo djeca jedu majonezu s masnim vrhnjem, sve dok se transformacija nije počela odvijati pred njihovim očima.  No onog dana kada je mala Kailey dospjela u stanje ketoze, toničko klonički i grand mal napadi su prestali! Na tom odjelu su proveli četvrti i peti tjedan, učeći kako da provjere njezin šećer u krvi, ketone u urinu i bilježeći blage napadaje kako bi mogli prilagoditi njenu ketogenu prehranu, pojačati unos masnoća te spriječiti daljnje napadaje.

Od početka uvođenja ketogene ishrane, Kailey je počela ubrzano rasti i jačati, dobivajući na težini sve što je izgubila na početku.  U šetom tjednu postala je stabilna, mogla se fokusirati očima, i dok su se subklinički napadaji nastavili, izolirali su se u žarišnoj točki na lijevoj strani mozga što je bio dobar preduvijet za radikalni kirurški zahvat- hemisferektomiju, uklanjanje dijela mozga. Nakon devet mjeseci od tada podvrgnuta je operaciji, a do tada je ostala na ketogenoj prehrani uz male izmjene dodajući u meni meso i ulje.

Nakon operacije krenuli su s odvikavanjem od ketogene ishrane jer su lječnici izjavili da to sad nije dobro za gustoću njenih kostiju i da joj je potrebno i voće i povrće te žitarice. Roditelji su bili u panici da će se bez ketogene dijete napadi nastaviti, no odlučili su vjerovati liječnicima. Napadaji se nisu vratili.

U to vrijeme Kaileynina majka je ostala trudna i previše se udebljala te je molila svog ginekologa da joj pomogne, kako da promjeni prehranu a da ne naškodi bebi, no odgovor je bio da je ona skroz u redu.

Njezin sin se rodio 6 tjedana prerano s genetskim poremećajem koji se manifestira kroz gastrointestinalne probleme te je ostao u bolnici. Majka je bila skroz isfrustrirana i razočarana u medicinsku zajednicu te je sama započela istraživanje o alternativnim načinima liječenja, homeopatiji i ketogenoj ishrani. Tada je naletila na paleo ishranu… i zaključila je kako je sve što je naučila imalo smisla. Shvatila je bit medicinske i farmaceutske kao i prehrambene zajednice kao industrije za zgrtanje novaca.  Ispraznili su smočnicu i pobacali sve čipseve, tegle maslaca od kikirikija i kruh… nisu si mogli više priuštiti da jedu to smeće.

Roditelji su prvi prešli na paleo prehranu, a zatim nakon tri tjedna su uveli i Kailey, mada su i dalje strahovali da bi na neki način mogli uznemiriti njeno tijelo te je dovesti do ponovnih napadaja. Unutar tjedan dana pokazali su se prvi rezultati u vidu napretka motoričkih sposobnosti i govora. U dobi od dvije i pol godine prvi put je izrekla „mama“!  tada su prešli na reabilitaciju sina. Čim je bilo ustanovljeno da može početi uzimati hranu oralno (do tada je hranjen na sondu), pravili su mu paleo obroke u teksturama koje je mogao podnijeti, te sada unosi 1000 kalorija dnevno i sve više napreduje.

Oba djeteta su jako napredovala i roditelji to pripisuju paleo prehrani.  Lječnici su prognozirali da Kailey neće nikada govoriti, neće biti mobilna niti pomicati desnu ruku, no nakon tri godine, ona je sve to prevazišla te je čak krenula u školu. Imala je samo jedan napadaj od tada, i to zbog visoke temperature usljed upale uha. Kaileyin brat uzima hranu na usta, i to raznolikije od odraslih uzimajući meso, ribu, povrće i voće.
Roditelji su smršavili na zdravu težinu, nisu na antidepresivima, žive sretno zbog promjena koje su nastale uvođenjem paleo prehrane u svoje živote i nadaju se da će se vijest o njihovom iskustvu širiti kako bi pomogli većem broju ljudi.