PONERIZACIJA DRUŠTVA

Latinoameričke neobičnosti – Kultovi (5.dio)

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Postoji još jedna, posljednja, misterija koja okružuje masakr u Jonestownu, a to je smrt Jima Jonesa. Službeno izvješće o njegovoj smrti glasi ovako:

„U paviljonu je Jim Jones ležao mrtav sa zjapećom rupom na mjestu gdje se nekada nalazio njegov mozak. Metak je putovao uzlaznim kutom kroz glavu i u zaborav. Pištolj je ležao, tajanstveno, desetak metara dalje. Njegovo je tijelo mirno ležalo na prostoru u blizini prijestolja između dva druga tijela. Njegova glava puna garave kose je bila poduprta jastukom kao da je netko želio da mu bude udobno prije – ili možda nakon – povlačenja okidača koji ga je riješio njegovog jada.“

(Gavran, Tim Reiterman, str. 565)

Žustro se nagađalo je li Jones počinio samoubojstvo ili je bio ubijen. Službeno je riječ o samoubojstvu, ali čak i Reiterman priznaje da je to vrlo sumnjivo. Područje paviljona o kojem on piše je bilo otvoreno mjesto usred Jonestowna. Pištolj koji je usmrtio Jonesa se nalazio 20 metara udaljen od tijela. Kao da mu se netko prišuljao, možda dok je spavao ili bio omamljen tabletama, i zatim povukao okidač.

Smrt Jima Jonesa

Jedno od najvažnijih misterija je i mjesto samog Jonestowna. Slična se tragedija dogodila blizu tog mjesta skoro stotinu godina ranije. 1845.g je velečasni Smith sazvao lokalnu populaciju Indijanaca (uključujući Arawake, Titubine sunarodnjake) i rekao im da se u blizini nalazi Millennium. Kada se on nije materijalizirao, Smithovih 400 sljedbenika je počinilo samoubojstvo na licu mjesta vjerujući da će uskrsnuti kao „bijeli ljudi“. Paralele s događajem u Jonestownu su presnažne da bi se ignorirale.

Tituba je bila ropkinja koja je u 17. stoljeću živjela u Salemu i bila je jedna od prvih ondje optuženih za vračanje. To je obilježilo početak legendarnih suđenja vješticama.

Toliko o samom Jonestownu. Nadalje ćemo se nakratko pozabaviti sličnostima između Jima Jonesa i Charlesa Mansona. Obojica su bili fanatični vođe kultova koji su se pokušali odvojiti od ostatka svijeta, Jones odlaskom u džungle Gvajane, a Manson odlaskom u kalifornijsku pustinju. Obojica su koristili droge (Manson i više od Jonesa) kao oruđe za kontrolu svojih sljedbenika. Obojica su bili opsjednuti rasom i vjerovali su da će uskoro izbiti rasni rat u SAD-u. Temeljeno na ovim vjerovanjima, uz strah od nuklearnog holokausta, obojica su postali pojačano paranoični. Ta ih je paranoja dovela do povlačenja i militarizacije njihovih kultova.

Obojica su prikazani kao glavni odmetnici koji su iskorištavali siromašne i poremećene osobe. To je djelomično točno, ali i Peoples Temple i Obitelj (Family) su sadržavali članove koji su došli iz gornjih slojeva društva kao što su Laytonovi ili Lynette „Kreštava“ Fromme koja je bila kćer svemirskog inženjera stacioniranog u zrakoplovnoj bazi Randolph Air-a tijekom Drugog svjetskog rata. Štoviše, obojica su održavali kontakte s VIP osobama.

Charles Manson

Kao što je ranije napomenuto, Jones je bio snažno upleten u kalifornijsku političku scenu. Sprijateljio se s političkim radikalima kao što su Huey Newton i Angela Davis te je čak zadobio audijenciju kod prve dame Rosalynn Carter. Manson je tražio, i dobio, brojne kontakte  u velikoj LA zabavnoj sceni.

„Stekao je mnoge kontakte u glazbenoj industriji, uključujući Dennisa Wilsona, Neila Younga i Terrya Melchera – sina Doris Day i bivšeg stanara, zajedno s Candace Bergen Cielo Drive doma gdje su se i dogodila umorstva. Charlie je navodno čak služio i kao ‘vjerski savjetnik’ za Universal studio tijekom snimanja filma o Isusu, a također se pojavio i na audiciji kako bi postao jedan od ‘Majmuna’.“

(Programiran za ubojstvo, David McGowan, str. 138)

Obojica su se oslanjali na seks kao sredstvo kontroliranja sljedbenika. Odborom za planiranje, unutarnji krug Peoples Temple-a, su dominirale žene. U stvari, mnogi od Jonesovih najbližih pomagača su bile žene, a mnoge od njih su bile i njegove ljubavnice. Glavnina obitelji Manson su bile žene. I Jones i Manson su bili biseksualci i obojica su putem seksa ponižavali svoje ključne muške sljedbenike.

Obojica su naizgled imali veze s američkom obavještajnom zajednicom. U Mansonovom je slučaju to većinom javno bilo u obliku zloglasnog baruna droga Ronalda Starka koji je počeo kao LSD diler velikih razmjera i koji se kasnih 60-ih uključio u Bratstvo vječne ljubavi. Nakon uhićenja Bratstva, Stark se počeo baviti drugim narkoticima i postao jedan od najvećih svjetskih dobavljača. 1980.g je srušen u Italiji. Talijanski ga je sud kasnije pustio na temelju njegovog zaposlenja kao agenta američkih „tajnih službi“ još od 60-ih godina. Stark je umro ubrzo nakon toga.

Obitelj Manson je bila uključena u trgovinu drogom u Los Angelesu i čak su kasnih 60-ih dilali kokain u vrijeme kada je on bio iznimno rijedak u SAD-u. Čini se da je Manson imao klijente iz visokog društva. Također se čini da je bio povezan sa Starkom koji je vjerojatno bio njegov dobavljač.

Henry Lee Lucas

I, naposljetku, istražimo bizarne optužbe još jednog serijskog ubojice koji je tvrdio da je član međunarodnog sotonističkog kulta. To bi bio nitko drugi doli slavni Henry Lee Lucas, čovjek službeno osuđen za 11 ubojstava, a koji je svojevremeno tvrdio da je upleten u više od 600 ubojstava. Usput, on je bio jedini čovjek ikada spašen od smaknuća od strane Busha, tadašnjeg guvernera Teksasa. Vrijeme kada je 1980.g Henry bio po prvi puta uhićen nosi prilično zanimljivu priču.

„…Henryeva indoktrinacija u međunarodni sotonistički kult. Lucas je tvrdio da su voditelji logora bili toliko impresionirani njegovima baratanjem nožem da su mu dopustili da služi kao instruktor. Nakon njegovog treniranja, Henry je tvrdio da je služio kultu na različite načine, uključujući i kao ugovorni ubojica i kao otmičar djece koje je isporučivao na ranč u Meksiku blizu Juareza. Jednom kada bi se našla ondje, djeca bi služila u proizvodnji dječje pornografije i ritualnom žrtvovanju. Henry je rekao da su operacije kulta stacionirane u Teksasu i da su uključivale trgovinu djecom i drogom uz ostale ilegalne potrebe.“

(Programiran za ubojstvo, David McGowan, str. 72-73)

Jedna od najbizarnijih Henryevih tvrdnji jest bila ta da je on bio blizak prijatelj Jima Jonesa, da je Peoples Temple bio dio tog raširenog kulta, kojeg je nazivao Ruka smrti, i da je unajmio čarter let do Gvajane kako bi dostavio cijanid Jonesu koji je kasnije iskorišten za samoubojstva.

Nekoliko je istražitelja dokumentiralo da masakr u Jonestownu nije ni u kojem slučaju bio slučaj masovnog samoubojstva. Gvajanski mrtvozornik, dr. C. Leslie Mootoo, je zaključio da je samo šačica od 913 žrtava izvršila samoubojstva tog dana. Svi su ostali smaknuti, neki smrtonosnom injekcijom, neki davljenjem, neki jednostavno pucnjem u glavu. Očito je da je, ukoliko se Lucas nalazio u Jonestownu u vrijeme masovnih ubojstava, prilično vjerojatno radio nešto više od samog dostavljanja.

„Čovjek Henryevog talenta bi bio neprocjenjivo sredstvo u operaciji čišćenja ove vrste. A ono što se čistilo je , naravno, bio projekt MK ULTRA – zajedno s golemim zalihama lijekova, opreme za senzornu deprivaciju i grupom ubojica nalik zombijima koji su ustrijelili kongresnika Lea Ryana i njegovu pratnju neposredno prije masakra (kako i uvjetuje operacija čišćenja).“

(ibid, str. 80)

Jonestown masakr

Kako McGowan aludira, mnogo je rasprava o tome kako i zbog čega su stanovnici Jonestowna umrli. Jesu li svojevoljno popili pića u kojima se nalazio cijanid? Je li riječ o drugačijoj vrsti otrova jer mnoge žrtve nisu pokazivale „cijanidov osmijeh“ koji je u skladu sa smrću od tog otrova? Je li žrtvama nasilno ubrizgan otrov uz prijetnju oružjem? Jesu li korišteni drugi načini ubijanja većine stanovnika Jonestowna?

Henryeve tvrdnje jednostavno potvrđuju službenu verziju o Jonestownu. Ukoliko je on bio insajder, vjerojatno bi znao više detalja u vezi smrti koji nisu bili nadaleko poznati u to vrijeme. S obzirom kako je Henry liberalno govorio kad je prvi puta bio zarobljen, čini se da nije naveo nikakve neobičnosti o Jonestownu koje se nisu poklapale sa službenom pričom.

Postoje potvrde nekih od Henryevih neobičnjih tvrdnji:

„Jedan od snažnijih aspekata Henryeve priče je veza s rančevima kojima su upravljali kultovi južno od američke granice. 1989.g je jedan takav ranč iskopan u Matamorosu, Meksiko, gdje su pronađeni ostaci 15 žrtava ritualnih žrtvovanja. Slučaj Matamoros je toliko blisko povezan s pričama koje je godinama ranije ispričao Lucas da su neki policijski službenici u Teksasu odlučili pobliže istražiti Henryevo svjedočenje o vezama s kultovima. U stvari, Jim Boutwell – šerif okruga Williamson, Teksas – je kasnije izjavio novinaru da su istražitelji potvrdili da je Lucas zaista bio uključen u aktivnosti kultova.

(ibid, str. 88)

Ovdje spomenuti Matamoros kult nije bio ništa drugo doli drogeraški kult kojeg je predvodio zloglasni Adolfo Constanzo, jedan od najkonkretnijih primjera „sotonističkog“ kulta posljednjih nekoliko desetljeća.

„Desetljeće kasnije…započelo je još jedno iskapanje na ranču blizu Juareza, Meksiko. Zemljište se, što je dovoljno neobično, nalazilo točno na mjestu za koje je Henry Lee Lucas tvrdio da je kult ‘Ruka smrti’ održavao ranč. Prva su se izvješća o Juarez ranču pojavila 1. prosinca 1999.g…u izvješću Los Angeles Times-a je navedeno da se ‘tajno ukopno mjesto nalazilo u vidokrugu američke granice.’

“Cijanidov osmijeh”

Naravno, svatko tko prati novosti će se sjetiti da se na Juarezu otkrila velika količina ubijenih žena od kojih su neke imale ritualni prizvuk, tijekom posljednjeg desetljeća. Prva su izvješća očekivala ekshumaciju između 100 i 300 tijela iz masovne grobnice na ranču, uključujući 22 nestala američka građana i određeni broj bivših FBI-evih i DEA-inih doušnika. Međutim, kada su američke vlasti 1999.g preuzele istragu Juarez ranča, broj tijela je pao na samo devet žrtava – sjena Jonestowna i vječne promjene broja tijela. Naravno, svaka je mogućnost postojanja drugih mjesta brzo odbačena.

Da podsjetimo: Imamo tri različite „religijske“ kolonije sa sjedištem izvan Južne Amerike koje promoviraju teologije opsjednute rasom, dok je svaka od njih određenim dijelom povezana s vladama država u kojima borave. Najmanje dvije kolonije (Colonia Dignidad i Jonestown) imaju jake veze s američkom obavještajnom zajednicom. Nadalje, Gvajana i Čile su smatrane kao važne nacije u hladnoratovskoj borbi sa Sovjetskim Savezom. Štoviše, sve su tri kolonije pokazale tragove ispiranja mozga i kontrole uma na širokoj skali. Je li to sve samo slučajnost ili je riječ o nečemu zlokobnijem?

Postoje i određene sličnosti između Peoples Temple-a i obitelji Manson. Klan Manson se može činiti kao čin zagrijavanja Peoples Temple-a („Narodni hram“)…ili kao prototip. Peoples Temple je bio sofisticiraniji, mnogo precizniji, a njegovi užasi bolje prikriveni. Je li Jonestown bio sljedeći evolucijski korak nakon španjolskog ranča? Ukoliko je tome tako, kako će izgledati sljedeća faza i u kojem će se rasponu ona odvijati?

(KRAJ)

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Latinoameričke neobičnosti – Kultovi (1.dio)

Latinoameričke neobičnosti – Kultovi (2.dio)

Latinoameričke neobičnosti – Kultovi (3.dio)

Latinoameričke neobičnosti – Kultovi (4.dio)