KNJIŠKI MOLJAC

Hoćemo li ikada saznati kako je i zašto izgrađena velika piramida u Gizi i slične građevine?

Autor: Ljubica Šaran

Lektor: Anamarija Vukojević

Piramide na platou Gize se smatraju jednim od čuda starog svijeta, a znanstvenici smatraju da je najveća od njih – velika piramida – napravljena 2540. godine prije nove ere, uz pomoć nekoliko desetina tisuća robova koji su desetljećima oblikovali i teglili kamene blokove kako bi napravili mauzolej za faraona Kufua (Keopsa kako su ga nazivali stari Grci). Uz sve teorije i uvjeravanja javnosti, znanstvenici još uvijek nisu odgovorili na većinu pitanja vezanih za ovakve i slične građevine.

Poznati podaci i poznate paradigme

Velika piramida se nalazi na krajnjem sjeveroistočnom dijelu platoa Gize. Nalazi se najbliže predgrađu Kaira i visine je 138,8 metara. Da se na njoj danas nalazi vršni kamen imala bi visinu od 146,5 metara. Duljina stranica u bazi je 230,4 metra ,a egiptolozi je nazivaju „Kufuov horizont.“

Kameni blokovi velike piramide, težine do 70 tona.

Po modernim izračunima, navodnim robovima graditeljima je trebalo 20 godina, pod uvjetom da su svaki dan postavljali 800 tona obrađenih blokova na mjesto gradnje, kako bi velika piramida dobila današnji izgled. Drugim riječima, svaki dan robovi su trebali postaviti više od 12 blokova da se piramida izgradi u to vrijeme. Iako zvanična arheološka paradigma zauzima stav da je ova piramida napravljena jednostavnim sustavom poluga, saonica, rampi i bakrenog alata, nije pronađen ni jedan dokaz o istome kao ni objašnjenje od kuda je Egipat mogao nabaviti nekoliko desetaka tisuća „kamenoklesara i graditelja“ robova i kako su mogli održavati logistiku za tolike ljude i njihove čuvare.

Ostatci bijele vapnenačke oplate su vidljivi samo prvi vrhu velike piramide, nedostaje i vršni kamen.

Velika piramida u sebi sadrži malo više od 2,3 milijuna blokova od kamena vapnenca koji su se, navodno, dopremali iz obližnjih kamenoloma. Sve do 1300. g. velika piramida je bila vidljiva na nekoliko desetaka kilometara jer je bila prikrivena fino obrađenim i ulaštenim bijelim vapnenačkim pločama s pozlatom na vrhu. No nakon jakog potresa, bijeli je pokrov otpao i danas je vidljiv samo pred samim vrhom piramide.

Plato Gize.

Iako mnogi egiptolozi i alternativci tvrde da su sve tri najveće piramide na platou Gize namjerno postavljene u pravcu jugozapad – sjeveroistok. Kufuova i Kefrenova piramida su odmaknute od ove osi za 1,5 stupnjeva što se laičkom oku može pričinjavati kao slučajan odmak prastarih graditelja (tko god da su oni bili) no svi drugi odnosi i specifikacije piramida su točne u desetinku stupnja.

No dobro zaboravimo na trenutak na zvanične i nezvanične paradigme i teorije i fokusirajmo se na stvari koje su nam malo poznate jer se o njima, vjerovali ili ne, šuti ili se što je god moguće manje piše i govori.

Krivi zaključci i zavjet šutnje

Jedna od dobro poznatih odaja unutar velike piramide je „Kraljičina odaja“. Nećemo se baviti razlozima zašto je ova srednja odaja, koja se nalazi duboko u unutrašnjosti piramide, dobila ovako romantičan naziv, niti ćemo se baviti pitanjem je li to zaista pogrebna odaja kakve kraljice jer su, inače jako pismeni stari Egipćani, u velikoj piramidi naočigled zaboravili ostaviti zapise koji bi to isto potvrdili.

Navodna zračna šahta u kraljičinoj odaji velike piramide.

Na sjevernom dijelu kraljičine odaje se nalazi „šahta za zrak“ koja se uzdiže prema stranici piramide pod kutom od 39 stupnjeva. National Geographic je ispitivao ovu šahtu krajem 2002. godine uz pomoć ROV-a koji je, na čuđenje svih, naišao na nešto što se u „šahti za zrak“ ne bi trebalo nalaziti. Riječ je o kamenim vratašcima s dvije bakrene kvake.

Gantenbrickova vrata iznad kojih je otkrivena karta sjevernog neba od prije 9200 godina.

Zračna šahta je tako završavala na mjestu koje se naziva „Gantenbrickova vrata“. Pažljivim pregledom snimaka i slika NG-a mogu se vidjeti rezovi u kamenim blokovima koje su napravili prastari graditelji. No, da stvar bude čudnija, to nisu nikakve slučajne rezbarije niti urezi već precizna karta sjevernog neba na dan gradnje tog dijela piramide.

Sjeveni pol za vrijeme vladavine Keopsa nije prikazan na karti.

Na urezima se jasno vide konstelacije Draco i Mali Medvjed s jasno prikazanom zvijezdom Sjevernjačom u repu malog mede. Zahvaljujući prikazu konstelacija i jednostavnog izračuna takozvane procesije zvijezde Sjevernjače ili Polarisa, možemo bez ikakvog ustezanja saznati kada je nepoznati graditelj gledao u nebo koje je ovjekovječio na kamenu.

Stavljanje robota NG-a u šahtu kraljičine odaje u kojoj je snimljen prikaz sjevernog neba.

Ovo je nevjerojatno važna informacija koja je trebala biti objavljena u medijima jer pokazuje kada je velika piramida građena. No, na žalost, o toj informaciji se nije ni pisalo niti govorilo. Vjerojatno se pitate zašto je to tako, no na žalost nitko iz redakcije Matrix Worlda ne može sa sigurnošću reći zašto se nama uskraćuju arheološke informacije, ali promatranjem patokracije, jasno nam je da je znanje moć koje psihopate na vlasti ne žele dijeliti s nama.

Prikaz sjevernog neba iz šahte u kraljičinoj odaji odgovara nebu prije 9200 godina.

Danas Sjeverni pol odgovara mjestu na kojem se nalazi naš Polaris ili zvijezda Sjevernjača. U vrijeme Keopsa, 2540. prije nove ere, Sjeverni pol je pokazivao istočno od Dracovog repa, ali to nije prikazano na mapi. Prije 10500 godina Sjeverni pol se nalazio istočno od Thete Draconisa. Mislimo da smo našli razlog zašto se o ovome ne govori u medijima pa čak ni na NG-u, koji je otkrio ovu mapu. Graditelj koji je napravio ovu mapu je gledao u nebo prije 9200 godina kada se Sjeverni pol nalazio između Theta Draconisa i Ursa Minora ili Malog Medvjeda.

Keops nije bio graditelj velike piramide. Mi nismo ni prvi ni zadnji koji su to izjavili, ali promijeniti prihvaćenu kronologiju izgleda puno teže nego li smo mi toga svjesni. O tome je na desetke tisuća stranica uz slične metode datiranja pisao i još uvijek piše znameniti matematičar i povjesničar Anatoly Fomenko.

Tuneli ispod platoa Gize

Tuneli ispod piramida diljem svijeta nisu nikakva novost. Semir Osmanagić ih je pronašao ispod i oko Piramida u Visokom, a ima ih oko piramida u Južnoj i Središnjoj Americi, te u Kini i Indoneziji. No najveći splet tunela oko piramida se nalazi ispod platoa Gize. Ulazi u ove tunele se sistematski zatvaraju betonskim pločama da bi se, navodno, zaštitili turisti. No na žalost uopće se ne istražuju ili se istražuju površno.

Na platou Gize se nalaze brojni otvori – šahte koji vode u različite tunele.

1987., godine sistematski se snimio plato Gize s GPR-om, radarom koji snima ispod površine tla. Znanstvenici Yoshimura i Tonauchi su, uz pomoć iste tehnologije, namjeravali otkriti starost Sfinge i velike piramide, no na njihovo čudo, otkrili su brojne prostorije i tunele po cijelom platou.

GRP profil platoa GIze.

Nakon što je 1990., godine otkrivena Ozirisova šahta pored velike piramide, sveprisutni dr. Zahi Hawass je ispitao tek prvih 25 metara, i nakon što je na dubini od 35 metara tunel bio ispunjen vodom, zaključio je da ne treba napraviti dodatna istraživanja.

Restauracija Sfinge ili zatvaranje šahti i ulaza u tunele? Danas je ovaj dio u potpunosti ograđen i prekriven kamenim blokovima.

Od 1998., do 2006, Abbas Mohamed Abbas je s GPR-om ponovno dubinski snimao plato Gize. No umjesto da se pozabavi istraživanjem nepoznatih tunela i špilja on se bacio na navodne restauratorske radove od kojih su neki bili smijurija. Naročito je poznat slučaj restauracije donjeg dijela Sfinge s kamenim blokovima pri čemu su se zatvorilo nekoliko šahti na sredini donjeg dijela Sfinge i prostranih prolaza na njezinom stražnjem dijelu.

Detaljni geo radarski prikaz špilja i tunela ispod platoa Gize.

2003. godine su Andrzej Wojckijewicz i Patrick Geryl, uz pomoć Egipatskog Ureda za Starine i Abbasa, identificirali brojne podzemne lokacije. U žurnalu za geofiziku NIRAG, Abbas je naveo kako:

„Rezultati istraživanja potvrđuju mogućnost neistraženih i do sada nepoznatih relikta velike vrijednosti.“

U istom žurnalu se objasnilo kako ispod platoa Gize u neposrednoj blizini Sfinge postoje barem dvije špilje i jedna moguća šahta puna gline i pijeska pomiješanog s glinom. Također je potvrđen pronalazak pravilnog tunela pored južnog dijela velike piramide te još jednog pored Kefrenove piramide.

Abbas i njegovi kolege su naveli kako se podzemni tuneli nalaze na dubini od 12 do 25 metara ispod površine tla, što se podudara s Ozirisovom šahtom. Abbas je naveo kako špilje imaju širinu tri do pet metara te da se uglavnom nalaze u vapnencu.

Abbas je naveo kako će se i budućnosti napraviti nova istraživanja koja će detaljno istražiti podzemlje platoa Gize, no nakon izdanja teksta u NIRAG-u sve je stalo, barem što se javnosti i medija tiče.

Andrew Collins u jednom od novootkrivenih tunela ispod platoa Gize.

2008. neovisni istraživač Andrew Collins je odlučio provjeriti što se nalazi ispod platoa Gize. On je iste godine otkrio ulaz u sustav špilja i tunela na sjevernoj strani platoa od Gize. Uz pomoć satelitskih radarskih snimaka, napravljenih od strane TerraSAR-X satelita koji je lansiran 2007. godine, i u suradnji s Astrium GmbH-om i Njemačkim Svemirskim Centrom (DLR), otkriveno je da isti niz podzemnih prostorija i tunela ide od takozvane „Ptičje grobnice“ prema jugu. No Collins nije dobio mogućnost da dodatno istraži područje.

"Spavajući prorok" Caycee je ovako opisao izgled područja ispod Sfinge.

“Spavajući prorok” Caycee je ovako opisao izgled područja ispod Sfinge.

Interesantno je spomenuti riječi „spavajućeg proroka“ Edgara Caycea koji je naveo kako se ispod Sfinge nalaze odaje i tuneli sa različitim artefaktima i zapisima. Cayce je čak ostavio detaljan bokocrt navodnih podzemnih odaja.

Velika piramida ima konkavne stranice

U knjizi pod nazivom The Egyptian Pyramids: A Comprehensive, Illustrated Reference,“ koju je napisao J.P. Lepre, stoji sljedeće:

Jasno vidljiva konkavnost na slici iz 1940. godine.

„Velika piramida ima jednu vrlo neobičnu karakteristiku: njene stranice su konkavne, što jezgru ovog objekta čini osmostranom. Drugim riječima, velika piramida ima osam stranica. Svaka glavna stranica je blago ulegnuta i podijeljena na dvije dodatne plohe koje su pravilno podijeljene ravnom vertikalnom crtom koja se proteže od vrha do baze piramide. Ako se piramida gleda s tla, njena konkavnost je gotovo nevidljiva običnom oku. Konkavnost stranica velike piramide se može vidjeti samo iz zraka i to u određeno doba dana kada sunčeve zrake padaju pod takvim kutom da omogućavaju viđenje udubljenosti stranica piramide i njenu pravilnu podjelu po visini iste. Zbog toga ova specifičnost nije bila otkrivena sve do pojave avijacije. Konkavnost velike piramide je slučajno otkrivena od strane vojnog pilota Velike Britanije P. Groversa 1940. godine. Grovers je primijetio konkavnost stranica stvarajući prvu poznatu sliku koja je to i potvrdila.“ Kraj citata.

Obratite pažnju na crtu koja prolazi sredinom stranica piramide.

No ovu pojavu je u stvari prvi zabilježio Flinders Petrie koji je primijetio da je jezgra piramide ulegnuta za jedan stupanj prema unutrašnjosti što stranice piramide čini pomalo konkavnima. On je to otkriće objavio u knjizi „The Pyramids and Temples of Gizeh“ koja je izdana 1883. godine.

I.E.S. Edwards je također pisao o tome u knjizi „The Pyramids of Egypt“ koja je izdana 1975. godine:

„Velika piramida je građena na takav način da su njeni blokovi prema sredini stranice piramide malčice pomaknuti prema unutra, u stvari, sasvim dovoljno da se pod određenim kutom primijeti depresija (ulegnuće) točno u sredini svake stranice.“

Snimka satelita Ikonos prikazuje konkavnost stranica velike piramide.

Sigurno se pitate zašto bi se pradavni graditelji velike piramide dodatno zezali s gradnjom stvarajući konkavne stranice? Smatramo da je najbolji odgovor dao Martin Isler koji je 1983. u tiskovini „Journal of the American Research Center in Egypt“ objavio znanstveni rad u kojem detaljno objašnjava zašto velika piramida ima takve stranice:

Prvi je: Udubljena forma sprečava odronjavanje kamenja i klizanje fasade.

Drugi je: Bolje vezivanje jezgre piramide i njene oplate.

Treći je: Temeljni kamen u sredini stranica piramide je veći i zbog toga je bolje i ravnomjernije omogućavao stvaranje novih redova.

No Isler je dodao i neke prirodne faktore za koje smatra kako je njihova mogućnost iznimno mala jer je konkavnost stranica toliko precizna da se erozija vjetra i vode ne može okriviti za krajnji rezultat, naročito ako se zna da je unutrašnjost piramide napravljena na isti način.

Konkavni oblik piramidalne jezgre.

John Williams, znanstvenik koji je objavio znanstveni rad pod nazivom „Williams’ Hydraulic Theory to Cheops’ Pyramid“, je napisao sljedeće:

„Jedini razlog koji može opravdati dizajn piramide s konkavnim stranicama bi bio taj da je unutrašnjost piramide sadržavala iznimno visok tlak, odnosno vrstu tlaka koja se stvarala hidrauličnim metodama koje sam opisao u svom znanstvenom uratku koji objašnjava „teoriju pumpi“ i različite pravilne tunele i odaje kroz cijelu piramidu, te tunele koji su iz piramide ispod površine išli ravno prema nekadašnjem koritu pra-Nila.“

Model hidrauličnih pumpi u velikoj piramidi koji je napravio John Cadman 2003.

Možda će se čitateljima ideja o hidraulici i navodnoj elektrani činiti pre-smiješna naročito ako je povezana sa starim Egiptom. No možda bi, zbog lakšeg shvaćanja misterije koja obavija ovo velebno zdanje, trebalo reći kako egiptolozi nerado priznaju razvoj to jest nazadovanje staro-egipatskog društva. Stari Egipat, Kemet – crna zemlja ili plavna zemlja Nila ili Al Khem, kako ga nazivaju Arapi, (od kojeg je tijekom srednjeg vijeka nastala kovanica alkemija i današnja kemija) je imao jednu izrazito veliku anomaliju u socijalnom i tehnološkom smislu. Kultura i znanje starog Egipta se bukvalno pojavilo ni odkuda, točnije iz kamenog doba, s direktnim prijelazom u brončano doba, s razvijenim pismom, tehnologijom, zakonima, infrastrukturom i naravno piramidama.

Nakon toga, milenijima je stari Egipat stagnirao i gubio svoje znanje, umjesto da se razvijao onako kako to sociolozi predviđaju svakom društvu: od jednostavnoga i nerazvijenijega prema složenom i razvijenijem. Egipat je pak ostao zagonetka jer su, za vrijeme Kleopatre Ptolomejević, stari Egipćani uglavnom ovisili od staro Grčkog i Makedonskog znanja i tehnologije.

Kako je moguće da su Mikerinova, Keopsova i Kefrenova piramida bolje dizajnirane i izgrađene od manjih i novijih piramida u njihovom okružju?

Jedan od najboljih pokazatelja su upravo piramide. Ako malo provjerite na Internetu, vidjet ćete da su najstarije piramide daleko složenije i bolje urađene od onih koje su mlađe, te sve do trenutka kada su Egipćani, razočarani neuspjesima i rušenjem piramida zbog pogrešnih proračuna, raspada cigli, nemogućnosti praćenja nagiba stranica piramide i sličnih početničkih grešaka, odustali od složenih konstrukcija, stvarajući novu vrstu nekropola u dolini Kraljeva (Faraona), točnije, ukopane nekropole i grobnice.

Kako je moguće da su Egipćani zaboravili tehnologiju koju su navodno sami osmislili?

To je pitanje na koju ćemo pokušati objasniti na kraju teksta no vratimo se tajnama velike piramide.

Piramide elektrane

Brojni su se istraživači pozabavili kompleksnim dizajnom velike piramide, njenim tunelima i odajama, i zaključili su kako takav dizajn nije nimalo slučajan, a još manje je imao namjenu da bude nečiji mauzolej. Edvard J. Kunkel je u knjizi „Pharaoh Pump“, koja je izdana 1962., također napravio rad koji jako sliči Williamsovom. Richard Noode je u svojoj knjizi „The Ultimate Disater“, koja je izdana 1982., objasnio neke vrlo interesantne činjenice glede nagorenih zidova velike piramide i tragova eksplozije koji se i danas vide u kraljičnoj odaji, smatrajući kako je velika piramida zaista bila neka vrsta elektrane koja je koristila vodu iz Nila. Na žalost, nitko od njih nije mogao objasniti kakvu je energiju velika piramida stvarala i što su s njim radili oni koji su je konstruirali.

Jesu li odaje i tuneli velike piramide samo slučajnost i hir dizajnera?

Vjerojatno se ovom idejom naviše pozabavio slavni Christopher Dunn koji je napisao knjigu pod nazivom „The Giza Power Plant: Technologies of Ancient Egypt.“ Jasno nam je da će većini čitatelja ovakav naziv biti iznimno sumnjičav te da će nekima čak biti i odbojan, no zapamtimo da se zvanična egiptologija, baš kao i većina arheologije, zasniva na paradigmama što nije ništa više negoli prihvaćene teorije bez pravih dokaza. O tome je nadugo i naširoko pisao jedan od najpoznatijih arheologa XX vijeka, prof. dr. T.C. Lethbridge, o kojemu smo pisali ovdje. Dakle, ako samo na trenutak ostavimo po strani znanstvene prihvaćene teorije vezane za nastanak, dizajn i starost velike piramide, i dozvolimo kritičkom i otvorenom umu da pregleda neke od Dunnovih otkrića, možda nam se naslov ove knjige i ne bude više činio pretencioznim i bezveznim.

Christopher Dunn pokazuje potpuno ravne i pravilne kutove usječene u monolitne komade granita iz starog Egipta.

Christopher Dunn je diplomirani inženjer mehanike, egiptolog, metalurg i istraživač koji je velikoj piramidi pristupio onako kako bi svaki inženjer pristupio izučavanju nepoznatog stroja. Dunn je veliku piramidu izučavao skoro 40 godina. Kada je započeo s istraživanjem, većina odgovora koje je dobivao od svojih kolega su bili: „Ne znam“ ili „Nije mi poznato“, a to se Dunnu nikako nije svidjelo. Prvo što je Dunnu zapelo za oko tijekom prvog posjeta velikoj piramidi je nevjerojatna preciznost njene izgradnje. Japanci su tijekom 90-tih godina pokušali napraviti malenu repliku velike piramide visine deset metara uz pomoć najmodernije tehnologije, no prebacivanje blokova kamenja težine nekoliko desetaka tona i njihovo pravilno klesanje i postavljanje im nikako nije išlo za rukom, a kamoli pravilan nagib. Na koncu su stvorili repliku visoku četiri metra. To je bio definitivan poraz tehnologije nad prastarim znanjem.

Kako su ljudi s kamenim i bakrenim oruđem mogli npraviti pravilne ravne kutove u granitnim stijenama?

Dunn je primijetio kako su svi blokovi na piramidi toliko precizno uglavljeni i klesani da njihove složene i nepravilne stranice savršeno prijanjaju uz susjedne blokove. Dunn je primijetio da je klesanje ovakvih blokova samo uz pomoć bakrenih dijetala i kamenih čekića “nemoguća misija”. Također je primijetio da su odstupanja na blokovima veličine 0,005 centimetara. Ni mi danas nemamo kamenoklesasrke i građevinske aparate i tehnologiju koji su u stanju imati toliku preciznost. No također još uvijek nemamo tehnologiju koja bi kamene blokove težine 70 tona mogla prenositi na vrh piramide.

Dunn je otvoreno prozvao današnje arheologe, tvrdeći da moderni arheolozi žele da mi mislimo kako je velika piramida nastala samo uz pomoć okruglih kamenih čekića bez drške te da su je konstruirali ljudi koji su tek ušli u brončano doba.

Shematika energane u velikoj piramidi Christophera Dunna.

Dunn uspoređuje veliku piramidu s „preciznim Švicarskim satom“, a ne slučajnošću koja je postala najveći mauzolej na svijetu. Ovaj znanstvenik je prvi shvatio kako je piramida napravljena u kombinaciji slojeva izolatora i prenositelja električne energije. Na vrhu ili fasadi se nalaze vapnenačke stijene, dok se u unutrašnjosti nalaze ogromne stijene od tvrdog granita i diorita. Podsjetimo čitatelje kako su diorit i granit najtvrđe stijene na svijetu i zasigurno se nisu mogle klesati i rezati s bakrenim oruđem, a naročito jer se na njima nalaze žljebovi pod pravim kutom s tragovima kružnih ubodnih pila i glodalica koje nalikuju tragovima koje ostavljaju najmodernije granitne pile.

Ovaj uporni istražitelj je otkrio da su tuneli koji su donosili vodu u veliku piramidu, donosili hladnu vodu iz prastarog korita Nila, dok su iznosili toplu vodu iz piramide elektrane. Dunn je potvrdio eksploziju i ostatke kiseline u kraljičinoj odaji, te garež od vatre i eksplozije na zidovima. Naravno, moderni egiptolozi uopće ne mare za takve ostatke smatrajući ih garežom od običnih baklji.

Većina današnjih znanstvenika odbija pomisao o visoko-sofisticiranim civilizacijama iz prošlosti.

Dunn je pokazao kako su graditelji piramide imali napredno znanje geometrije te da su odaje u piramidi smještene na takav način da stvaraju određenu visoko sofisticiranu rezonancu. Naravno da ljudi koji su tek kročili izvan kamenog doba nisu mogli znati ništa o naprednoj akustici, zaključuje Dunn. Po njemu je velika piramida, između ostaloga, bila stroj koji je hvatao akustičnu energiju.

Moderni znanstvenici su dočekali Dunnov rad s dozom podsmijeha, no Dunn ih je i te kako frapirao tvrdeći kako je sasvim nedoraslo i neznanstveno očekivati i pretpostavljati da su ljudi koji su napravili piramidu imali modernu tehnologiju sličnu nama,.Dunn je naročito zatvorio usta “nevjernim Tomama” tvrdeći da prvo moraju prihvatiti činjenicu da arheologija ne istražuje društva i civilizacije koje su se linearno razvijale već koje su imale potpune cikličke uspone i padove na čijim je krajevima postojala nekakva, uglavnom planetarna, kataklizma. Također je naveo da rezovi na dioritu i granitu iz velike piramide odgovaraju tehnologiji koju mi tek ekperimentalno počinjemo koristiti. Dakle, ni kada bi naišli na neki tračak tehnologije iz prošlosti mi je najvjerojatnije ne bi prepoznali jer je naš dizajn i primijenjeno znanje drugačiji od onoga kojeg su imali graditelji piramida. Zbog toga mi još uvijek i ne znamo za što je sve bila namijenjena velika piramida.

Jedan od tunela unutar velike piramide.

Dunn se podrobno pozabavio pjezo-električnim svojstvima kvarca koji se nalazi i u piramidi te na akustičnu pozadinu i rezonancu same piramide koja varira u različitim varijacijama tona „F.“ Interesantno je spomenuti da većina plemenskih šamana diljem planete svoje napjeve radi u #F tonu, a zbog čega je to tako, znanost ne može odgovoriti. Dunn je također usporedio akustična svojstva planete s onima velike piramide nazivajući valove, točnije, zvuk koji proizvodi Zemlja, „Veliki motor,“ dok je velika piramida elektrana koja je ubirala tu energiju Planete i kozmičkog zračenja.

S obzirom da knjiga Christophera Dunna nije prevedena na naš jezik, možete više saznati o njegovim istraživanjima u knjizi “Zabranjena povijest” koju je napisao slavni J. Douglas Kenyon.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Više o piramidama i sličnim misterijama:

Otkrivene prve etruščanske piramide u Italiji

Ruševina iz Monmoutha možda otkriva piramide

PIRAMIDA U INDONEZIJI: Otkriće, Garut je prastara piramida!

Piramide spomenici ili davno zaboravljena tehnologija

Piramide u Visokom i Semir Osmanagić

MISTERIJE: Planetarne anomalije i energetska mreža

Čudnovati zvukovi antičkog kompleksa u Peruu

Klaus Dona i tajna povijest svijeta!

Što Kenyon i Dunn kažu o načinu rada piramida – elektrana?

Klaus Dona i njegova arheološka otkrića

Nova otkrića povezana s piramidama u Visokom

J. Douglas Kenyon: Zabranjena Povijest

Masivna mreža tunela iz kamenog doba se proteže se diljem svijeta! Misterije arheologije: sedmi dio

Žrtvovanja crvenokosih ljudi prastare Europe – Misterije arheologije: šesti dio

Živi zakopani- Misterije arheologije, peti dio

Misterije arheologije – četvrti dio

Ispravljanje arheološkoga datiranja uz pomoć viska – Toma Lethbridge-a

Misterije arheologije

Misterije arheologije – drugi dio

Arheološke misterije – treći dio

Misteriozna ostavština nestalih civilizacija

9500. godina stara narukvica od Opsidijana zbunjuje znanstvenike