PRIZMA DRUŠTVA

Estetska kirurgija za ljubimce?

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Čini se da je rastući trend estetske kirurgije sada našao put i do kućnih ljubimaca. Dok su neki od tih zahvata korisni iz zdravstvenih razloga, drugi se provode kako bi ljubimci izgledali „slađe“.

Estetska kirurgija za kućne ljubimce postaje veliki posao, ali je li to dobra stvar? Vrlo često estetski kirurzi tvrde da samo ispunjavaju „zahtjeve potrošača“. Drugi, koji smatraju da vlasnici ljubimaca svoje pse i mačke smatraju članovima obitelji, naglašavaju da takve emocionalne veze uključuju trošenje novca na „ljudskoj razini“ kako bi oni uvijek dobro izgledali.

Neki od operativnih zahvata, većinom kod pasa, mogu koristiti određenim pasminama. Na primjer, psi ravnog lica kao što su buldozi i pekinezeri su skloni ograničenim prolazima za disanje te stoga postaju osjetljivi na poteškoće kao što je toplinski udar. Rinoplastika ublažava takve probleme kao jedna od metoda liječenja.

Pasmine s prekomjernim kožnim naborima, poput shar-pei-a i goniča sv. Huberta, su skloni bakterijskim infekcijama koje se mogu pojaviti u naborima. Zatezanje kože lica ili operacije odstranjivanja kože služe pri smanjenju tih problema. (Korišteni su i tretmani Botoxom za zatezanje labave pseće kože) Podizanje brade kod pasmina koje imaju tešku čeljust, kao što su mastif i newfoundland, smanjuje prekomjerno slinjenje koje može dovesti do infekcije usta što u konačnici može utjecati na rad bubrega i jetre. Ovo su sve legitimni razlozi izvođenja estetskih kirurgija na ljubimcima.

Međutim, mnogi vlasnici podređuju dobrobit svojih životinja „korekcijama“ neprimjerenih standarda postupanja prema ljubimcima. To je rezultiralo onime što je označeno kao „praktične operacije“. Prema američkom Humanom društvu, praktične operacije su u potpunosti izborne i izvode se „bez dobrobiti za životinju“. Najteži od tih postupaka su oni koji se provode kako bi kompenzirali nedostatak odgovarajuće obuke kućnog ljubimca kao što su „devokalizacija“ pasa koji prekomjerno laju ili uklanjanje noktiju mačkama koje nisu ispravno dresirane kako ne bi greble namještaj.

Nažalost, mnogi vlasnici mačaka pogrešno „smatraju uklanjanje kandži rutinskom prevencijom za neželjeno grebanje“. Međutim, Humano društvo ponovo teži opisivanju tog postupka kao „amputacije posljednje kosti svakog nožnog prsta“. To bi bio ekvivalent odsijecanju ljudskog prsta na prvom zglobu iza zanoktica.

Grebanje spada u prirodno ponašanje mačaka. Mačke to ne čine kako bi uništile vašu omiljenu stolicu ili kako bi se osvetile. Mačke grebu kako bi uklonile mrtve ljuske sa svojih kandži, obilježile teritorij i protegnule svoje mišiće. Educirani vlasnici mogu vrlo lako dresirati svoje mačke da koriste svoje kandže na način koji će svim članovima domaćinstva dozvoliti miran suživot.

Životinjsko se carstvo također bori i protiv debljine. Već neko vrijeme veterinari nailaze na sve više slučajeva gojaznosti u praksi od mačaka i pasa, do konja, kornjača, pa čak i riba. U takvim se slučajevima propisuje dijeta ili lijek koji će ljubimcu pomoći da obuzda apetit. No, neki vlasnici umjesto više vježbe i manje hrane često odabiru liposukciju kao rješenje za bucmaste ljubimce.

Ovaj trend estetske kirurgije također uključuje korištenje zubnog aparata za pse. Pseći aparat čini isto što čini i aparat za zube kod ljudi: omogućava ravne i savršeno usklađene zube. On se koristi iz taštine, ali ponekad ima i koristi za zdravlje kod ekstremnih slučajeva iskrivljenih zubi, a psi s vrlo iskrivljenim zubima su skloni čirevima u ustima.

Može doći i do nenamjerne posljedice kada se ljubimci „preinače“ zbog bilo kojeg drugog razloga koji nije u službi zdravlja:

  • Skoro svi estetski zahvati zahtjevaju korištenje opće anestezije koja, baš kao i kod ljudi, donosi malene ali potencijalne opasnosti
  • Psi koji bivaju kastrirani mogu dobiti zamjenske testise koji su napravljeni od silikona u obliku zrna graha kako bi mošnja izgledala normalno. Problem je u tome što strani predmeti stavljeni pod životinjsku kožu mogu stvoriti komplikacije
  • Neki vlasnici koji svoje pse predstavljaju na izložbama njih podvrgavaju estetskim operacijama kako bi ispravili prirodne nedostatke. Međutim, svaki od takvih pasa će biti diskvalificiran ukoliko se otkrije da je bio podvrgnut korektivnoj estetskoj operaciji.

Kao što je i ranije napomenuto, lažni se testisi ugrađuju u vrijeme kastracije. To su procedure koje se obavljaju isključivo po izboru (hiru?) vlasnika s obzirom da psi nisu svjesni gubitka svojih „reproduktivnih sposobnosti“. Čini se da samo ljudi brinu o tome. U stvari, sve praktične operacije (one koje ne ispunjavaju zdravstvene kriterije) su najvjerojatnije gubitak vlasnikovog diskrecijskog dohotka.

Estetska se kirurgija za pse koristi već godinama, uz obrezivanje ušiju i repova koji se provode kod pasmina kao što je doberman, ali ovi su postupci pomalo izašli iz mode i ustupili mjesto novom valu zahvata.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.