SVIJET POD LUPOM

6 dijelova tijela za koje medicinska znanost misli da su beskorisni

Autor: urednici MW-a

Matrix World

Ljudsko tijelo kao takvo je savršenstvo. Sve što imamo ima neku svrhu, no medicinska znanost uporno neke dijelove tijela smatra suvišnima. Da li je moguće da se ne istražuje dovoljno, da je ova znanost zapela na nekom stupnju istraživanja i da se kao i mnoge druge znanosti slijepo drži svog mišljenja?

Možda ovo mišljenje o nepotrebnosti ili suvišnosti nekih dijelova tijela proizlazi iz uniformiranog, institucionalnog „treninga“ koji nije dovoljno otvoren za nove spoznaje ili jednostavno moraju nešto pokvariti da bi mogli popravljati. Oni smatraju da zbog kompleksnosti našeg tijela, određeni organi i dijelovi tijela postaju sve manje i manje potrebni i jednostavno više nisu potrebni za opstanak. No, kako navodi Prevent Disease kvaliteta života i opstanak su dvije potpuno različite stvari.

Koji su to dijelovi tijela za koje medicinska znanost smatra da nam ne trebaju:

1. Krajnici (tonzile)

Medicina smatra da su naši krajnici skladište za bakterije. Kod čestih upala grla, oni naotiču i uzrokuju nam bol. U njima se stvaraju krateri u kojima se nakuplja hrana i gnoj. Zato je po njima najbolje da se odstrane. No novija istraživanja dokazuju da su dugoročni rizici ovog postupka štetni za cjelokupni imunitet i prevazilaze svaku kratkoročnu korist.

No neka istraživanja govore suprotno: jedno istraživanje govori da uklanjanje krajnika može dovesti do debljanja, druga navodi da su oni koji su izbjegli operaciju imali manje posjeta liječniku nego oni kojima su odstranjeni krajnici, no najvažnije je otkriće da se kritična vrsta imunoloških stanica može razviti u ljudskim krajnicima. Ove stanice, nazvane T limfociti ili T stanice, su naučene da se razviju isključivo u timusu, organu imunološkog sustava koji se nalazi pored srca, no istraživanje je također otkrilo da se stanice razvijaju u određenim regijama krajnika, u područjima vlaknastih skela krajnika, vrlo osjetljivom i važnom dijelu primarnog imuniteta. O ovome smo više pisali u tekstu „Zbog čega nikada ne biste trebali ukloniti krajnike“.

2.Treći krajnik (adenoidi)

Medicina nas uči da nam treći krajnik treba samo kad smo djeca, jer kako rastemo on se smanjuje i gubi funkciju da štiti od bakterija koje ulaze udisanjem. Preporučaju uklanjanje kod djece ukoliko imaju problema s hrkanjem, apnejom ili kronične upale uha. No u stvarnosti, kao i krajnici, treći krajnik je jedan od najvažnijih dijelova vašeg imunološkog sustava jer se nalazi u blizini ulaza dišnih puteva, te služi kao prva linija obrane protiv nepoželjnih mikroorganizama u zraku.

Važnost adenoida leži u njegovoj sposobnosti da fizički ograničava prostor nazofarinksa, te na taj način čini dobru prepreku za prevenciju bolesti. Adenoidi također sadrže stanice koje stvaraju antitijela koja pomažu u borbi protiv infekcija.

Lokacija krajnika (tonzila) i trećeg krajnika (adenoidi).

3. Žučna vrećica

Medicinska znanost tvrdi da žučnu vrećicu treba ukloniti pogotovo kad proizvodi žučne kamence. No žučni mjehur ima važnu probavnu funkciju. Žuč je potrebna za razgradnju masti kako bi se ista mogla iskoristiti i transportirati u krvotok.  Poznato je da oni koji nemaju žuč imaju velikih problema kod probave.

Jednom kada je odstranjena, potrebno je uz svaki obrok uzimati gorku sol kako bi se masnoće koje konzumiramo mogle otopiti. Jer ako se izbjegavaju masnoće u prehrani, cijela će fiziologija biti poremećena, a posebno sposobnost stvaranja hormona i prostaglandina. Stoga umjesto uklanjanja žučne vrećice treba uključiti zdraviju prehranu i dovoljno tjelovježbe.

4. Slijepo crijevo (apendiks)

Medicina tvrdi da slijepo crijevo ne služi nikakvoj korisnoj svrsi kao probavni organ kod ljudi, a vjeruje se da se postepeno nestaje kod ljudske vrste tijekom evolucije. No slijepo crijevo je značajno i služi tijelu kao imunološki mehanizam. To je visoko specijalizirani organ s bogatim dotokom krvi.

Kod sluznice i submukoze slijepog crijeva prevladavaju ilimfoidni čvorovi, a primarna funkcija je da djeluje kao organ limfnog sustava. Slijepo crijevo sadrži visoku koncentraciju limfoidnih folikula. To su vrlo specijalizirane strukture koje su dio imunološkog sustava. Zato ima strateški položaj u tijelu između tankog i debelog crijeva.  U debelom crijevu su bakterije koje su korisne, ali koje se moraju držati podalje od drugih područja, kao što su tanko crijevo i krvotok. U neonatalnom razvoju, kroz stanice u tim limfoidnim folikulama, i antitijelima koja stvaraju, slijepo crijevo je uključeno u kontrolu koje će bitne bakterije obitavati u slijepom crijevu a koje u debelom crijevu.

Osim toga, 11 tjedana od začeća, slijepo crijevo počinje stvarati  endokrine stanice za razvoj fetusa. Endokrine stanice luče korisne kemikalije, kao što su hormoni, a endokrine stanice slijepog crijeva luče amino i peptidne hormone koji pomažu kod bioloških provjera i ravnotežom kako fetus raste.

Detaljnije o ovome smo pisali u tekstu „Slijepo crijevo nije nepotrebno“.

Položaj slijepog crijeva u ljudskom tijelu.

5. Ligamenti i tetive

Medicinska znanost tvrdi da se određeni ligamenti, tetive i tkiva mogu skratiti, ukloniti ili koristiti za popravke mišićno – koštanih ozljeda jer nemaju bitniju funkciju na svojim trenutnim lokacijama. Na primjer, često dolazi do sportskih ozljeda ligamenata, kao što je veliki bedreni ligament (tractus iliotibialis).  Kod ozljeda, liječnici ga često krate za 50%. Ovaj ligament ide uzduž bedra i ključan je za stabilnost i zajedničku mehaniku kuka i koljena. Uklanjanje ili skraćivanje utječe na oboje, te ima dugoročne efekte na donji dio leđa i gležnjeve.

Patelarna tetiva je važan stabilizator za koljena koji kirurzi često smanjuju da poprave prednji križni ligament i druge ligamente na koljenu. Ovaj postupak uzrokuje nekoliko neravnoteža koje traju doživotno uključujući patelofemoralni sindrom, tendonitis, tenosinovitis, slabost i kidanje patelarne tetive. Također ima utjecaj na prirodnu biomehaniku kod bolesnika.

6. Prepucij

Medicinsko mišljenje je da su muškarci koji imaju prepucij (kožica na penisu) skloniji virusnim i bakterijskim infekcijama koje će prenositi drugima, također kao i da je kožica penisa vrlo tanka i nježna i samim tim sklonija ozljedama, u kojima se mogu zadržavati bakterije. Opravdanje za obrezivanje nalaze i u prevenciji raka grlića maternice pa čak i u HIV-u.

U stvarnosti ne postoji niti jedan znastveni dokaz koji govori u prilog obrezivanju kao prevenciji prenošenja spolnih bolesti.

Doktor George Denniston je izjavio: “Sjedinjene Države imaju visoku stopu infekcija HIV-om i najvišu stopu obrezivanja na Zapadu. Eksperiment korištenja obrezivanja kako bi se zaustavile HIV infekcije je pokrenut ovdje već desetljećima. No to je potpuni promašaj. Zašto zemlje poput Novog Zelanda, gdje su napustili obrezivanje novorođenčadi prije 50 godina, kao i europske zemlje, gdje je obrezivanje rijetkost, imaju takve niske stope HIV-a?”

Imunološka funkcija kožice pomažu u zaštiti tijela od patogena. Sfinktersko djelovanje prepucijskog otvora sprječava ulazak zaraznih kontaminanata. Žlijezde luče Lizozim, enzim koji razgrađuje stanične zidove patogena. Podprepucijska vlaga podmazuje i štiti sluznicu glavića i unutarnje kožice.Visoka vaskularizacija kožice dovodi stanice za borbu protiv infekcije, dok Langerhansove stanice luče citokine, proteine koji reguliraju intenzitet i trajanje imunološkog odgovora.

Prepucij ima i važnu ulogu u seksualnom životu muškarca. On sadrži 20,000 do 70,000 erogenih živčanih završetaka, od kojih je većina koncentrirana u grebenastom pojasu, koji okružuje unutarnji otvor prepucija. Kada je penis opušten, živčani završeci su zaštićeni, ali kada je u erekciji, oni su izloženi. Obrezivanje uklanja oko tri četvrtine  živčanih završetaka u penisu.

Bez zaštitne kožice, glavić postaje orožnjen. Slobodni živčani završeci kod glavića ostaju pokopani u slojevima žuljevite kože. Mnogi obrezani muškarci se žale na seksualne disfunkcije i impotenciju jer im nedostaje osjećaja i povratnih informacija koji su trebali biti osigurani živčanim završecima koji su amputirani obrezivanjem. Obrezani muškarci imaju 4,5 puta veću vjerojatnost za dijagnozu erektilne disfunkcije nego neobrezani muškaraci.

Ove nervni završeci služe za modulaciju seksualnog iskustva. Bez njih, čovjek može osjećati zadovoljstvo, no isto tako, bez upozorenja, može jako brzo doseći ejakulaciju. Najveći prigovor obrezanih muškaraca je preuranjena ejakulacija.

Osim navedenih problema, obrezivanje može imati i puno gore posljedice, često fatalne, a događaju se kod ritualnog obrezivanja, o čemu smo više pisali u tekstu “Smrt i bolesti djece zbog ritualnog obrezivanja genitalija”.

Ako ste se pri čitanju zapitali da li se možda i ta odrezana kožica koristi za nešto, znajući već da se mnogi organi i dijelovi ljudskog tijela koriste u svakakve svrhe i da postoje i posebni agenti koji to kupuju u bolnicama za biotehnološke i farmaceutske tvrtke – u pravu ste. Iz prepucija novorođenčadi se koristi hormon rasta koji se potom upotrebljava u komercijalnim kremama protiv bora, zatim se koristi za izradu lijekova na bazi inerferona i za još neke svrhe.

Sve u ljudskom tijelu ima neku svrhu i niti jedan dio nije suvišan i nepotreban.

Dakle, prije nego li se zapitate da li vama ili vašoj djeci treba neki dio tijela, uzmite u obzir gdje će taj dio završiti, a najvažnije je da znate da se pravilnom prehranom mnogi simptomi i pojave mogu i ublažiti i izlječiti, pogotovo ako u svoj stil života uključite još i tjelovježbu i boravak na suncu i zraku.

Svi dijelovi ljudskog tijela, kao i samo tijelo, fukncioniraju posve savršeno, sve što trebamo imati – imamo i to s razlogom.  Zaista ne možemo pojmiti zašto bi ijedan dio ljudskog tijela bio suvišan i nepotreban, i pitamo se, hoće li se medicinska znanost uspjeti odmaknuti od nepoznatog ka poznatom i prestati s odsjecanjem svega što im nije dovoljno poznato?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.