TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Ruski bogataš želi svoj mozak učiniti besmrtnim

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Nešto ranije ove godine je ruski medijski tajkun imena Dmitrij Itskov službeno objavio svoju namjeru da odvoji naše svjesne umove od tijela i prenese ih na hologram (avatar) do 2045.g. Drugim riječima, iznio je plan postizanja besmrtnosti, odvajanje ljudskog uma od fizičkih ograničenja koje predstavlja ljudsko tijelo. I bio je ozbiljan u vezi toga. I sada, u pismu upućenom članovima Forbesovog popisa najbogatijih osoba, nudi tu besmrtnost 1266 najbogatijih ljudi.

„Mnogi od vas koji se stekli veliko bogatstvo uspješnim poslovanjem podupiru znanost, umjetnost i dobrotvorne udruge. Pozivam vas da obratite pažnju na vitalnu važnost financiranja znanstvenog razvoja u polju kibernetske besmrtnosti i umjetnog tijela,“ napisao je Itskov u pismu. „Takva istraživanja imaju potencijal da vas oslobode, kao i većinu ljudi na našem planetu, od bolesti, starosti pa čak i smrti.“

Inicijativa 2045 tvrdi da su zaposlili 30 znanstvenika koji će im pomoći u potrazi za besmrtnošću. Ovog ljeta su otvorili ured u San Franciscu i pokrenuli veliku medijsku kampanju kako bi znanstvenici počeli govoriti o kibernetskim tehnologijama. Također će sljedeće godine biti domaćini kongresa Globalna budućnost u New Yorku (posljednji je održan ove godine u Moskvi). Drugim riječima, ma koliko god to ludo zvučalo, Itskov je smrtno ozbiljan i kotači su se na ovom projektu pokrenuli.

Ideja je da se ljudski um postepeno premjesti u više bestjelesnih i futurističkih vozila: prvo humanoidni robot kojeg u potpunosti kontrolira sučelje putem mozga-stroja, zatim presađivanje svjesnog ljudskog mozga u humanoidnog robota, zatim učitavanje svjesnosti (bez biološke sive tvari) u kompjuter i na kraju hologram koji sadrži potpuno svjestan ljudski um.

Dmitrij Itskov sa svojim avatarom

Inicijativa 2045 se povodi Mooreovim zakonom, prema kojem se snaga računala udvostručuje svakih 18 mjeseci, te predviđanjima futurologa Raya Kurzweila (poznatog po svojim točnim predviđanjima tehnoloških dostignuća) koji je naveo da će se do „2040.g svi organi u tijelu moći zamijeniti umjetnima čije će karakteristike biti nadmoćnije od prirodnih“.

Nekako se čini neostvarivim jer se vremenski rok čini ambicioznim, ali ne možemo reći da je nešto tehnološki neizvedivo. Ako Itskov može nagovoriti najbogatije ljude svijeta da plate za R&D, tko zna kakvu će novu tehnologiju to iznjedriti – čak i nenamjerna otkrića mogu biti zapanjujuća.

„Trenutno ulažete u poslovne projekte koji će vam donijeti novu milijardu,“ piše Itskov. „Vi također imate mogućnost financiranja produžetka vašeg života do besmrtnosti. Naša je civilizacija došla vrlo blizu stvaranja takvih tehnologija; to nije znanstvena fantastika. Vi imate moć da osigurate ostvarenje ovog cilja tijekom života.“

Vidjet ćemo.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.