PONERIZACIJA DRUŠTVA

Znanstvenik koji je otkrio opasnosti GMO-a otpušten, tim raspušten

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Lektor: Anamarija Vukojević

Iako je svojevremeno zadobio malu ili nikakvu medijsku pažnju kada je renomirani britanski biokemičar 1998.g objelodanio šokantnu istinu o tome kako genetski modificirana hrana (GMO) uzrokuje oštećenja na organima, zatajenje reproduktivnih organa, probavnu disfunkciju, smanjen imunitet i rak, između ostaloga, je trenutačno otpušten s posla, a tim istraživača koji mu je asistirao je raspušten unutar 24 sata nakon javne objave.

Arpad Pusztai, za kojeg se smatra da je jedan od najuglednijih i najobrazovanijih svjetskih biokemičara, je tri godine predvodio istraživački tim s prestižnog škotskog Instituta za istraživanja Rowett (RRI) u proučavanju zdravstvenih učinaka novog GM krumpira s ugrađenim Bt otrovom. Na iznenađenje mnogih, tim je otkrio da je, suprotno industrijskoj retorici, Bt krumpir odgovoran za uzrokovanje ozbiljnih zdravstvenih oštećenja kod testiranih štakora, što je bila činjenica koja je brzo iznesena u javnost zbog brige za javno zdravlje.

Arpad Pusztai

No, umjesto da budu hvaljeni zbog poštene procjene ovog genetski manipuliranog krumpira, Pusztai i njegovi kolege su šibani od strane vlasti, uključujući i britanskog premijera Tonya Blaira za kojeg se kasnije otkrilo da je tajno kontaktirao RRI samo nekoliko sati nakon što su Pusztai i njegov tim na televiziji objavili rezultate svojeg istraživanja. Pusztai je, zbog govorenja istine, otpušten sa svojeg položaja, a njegov tim razriješen svoje pozicije u školi. On je smatran svjetskim stručnjakom za biljne lektine, s više od 300 znanstvenih radova, uključujući dva u prestižnom časopisu Nature.

U vezi svoje izjave o GM hrani iz 1998.g, kaže: „Kada bih imao izbor, ja tu hranu ne bih jeo. Smatram da je vrlo nepošteno koristiti građane kao zamorce.“ Lako je zamisliti da je Pusztai ideološki protivan GMO-u, ali to je daleko od istine. „Ja sam osoba koja se strogo temelji na znanosti…to za mene nije ideologija,“ svojevremeno je izjavio. No ipak, priznaje da je njegov stav tijekom godina očvrsnuo i da još uvijek on osobno ne bi konzumirao GM hranu. „Čak i danas, ja ne pripadam niti jednoj kampanji. Nikada nisam pripadao niti jednoj organizaciji koja se zalaže za ili protiv toga.“

Slično je istraživanje proveo Hussein Kaoud s Kairskog sveučilišta, fakulteta za veterinarsku higijenu, a koji je također otkrio neka fascinantna, iako politički nekorektna, otkrića o GMO učincima na tijelo. Nakon što je devet grupa štakora hranio različitim kombinacijama GM soje, kukuruza i uljane repice, Kaoud i njegov tim su primijetili da ti genetski otrovi jasno ometaju normalno funkcioniranje životinja što potvrđuje Pusztaijevo istraživanje.

„Snimio sam promjenu različitih organa, skupljanje bubrega, promjene u jetri i slezeni, pojavu malignih dijelova na tkivima, zatajenje bubrega i krvarenja u crijevima,“ rekao je Kaoud o zamijećenim učincima na testiranim štakorima. „Dodirnute su i moždane funkcije, a sposobnosti pamćenja i učenja u štakora su ozbiljno izmijenjeni.“

U Kaoudovom slučaju, njegovi će revolucionarni rezultati uskoro biti objavljeni u uglednom časopisu Neurotoksikologija i Ekotoksikologija. Ono što ostaje je vidjeti hoće li se znanstvena zajednica, koja je pod velikim utjecajem biotehnoloških interesa, i političke strukture koje ju kontroliraju prihvatiti ove rezultate kao valjane ili će pokrenuti slično ubojstvo Kaoudovog karaktera (i njegovog tima) kao kaznu za prkošenje statusu quo.

Ono što sve ovo jasno ilustrira jest to da se suvremena znanost jedva može smatrati neovisnim, „zlatnim standardom“ interpretacije i razumijevanja stvarnosti kako to većina ljudi i smatra da jest. Istina o GMO-u, otkrivena od strane gomile neovisnih istraživanja, jest ta da su nedovoljno sigurnosno testirani, u najboljem slučaju, a smrtonosni, u najgorem slučaju. Ali ova činjenica ostaje umotana u obmanu, zahvaljujući koroporativnoj pro-GMO kulturi vodeće znanosti.

O štetnim učincima GM hrane na naša tijela je Matrix World pisao već mnogo puta, a posljednju objavu znanstvenika o rezultatima njihovih istraživanja možete pročitati ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.