TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Koža ima svoj unutarnji sat

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Lektor: Anamarija Vukojević

Istraživački tim s Medicinskog sveučilišta Chariteé iz Berlina i znanstvenici iz tvrtke iz Hamburga su otkrili da ljudska koža ima unutarnji sat odgovoran za vremensko upravljanje njezinog popravka i regeneracije, između ostalog.

Tim je svoje prve rezultate objavio u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Naša je koža jedan od ključnih tjelesnih tkiva i vjerojatno je najsvestranija: osim reprezentativne, komunikacijske i senzorne funkcije, ona služi kao granica između našeg tijela i okoliša, formira aktivnu i pasivnu barijeru protiv mikroba i pomaže pri održavanju konstantnih uvjeta za ostale važne tjelesne sustave iako se okolišni uvjeti mogu drastično promijeniti. Mraz, vrućina, sunčeva svjetlost i vlaga – razni izazovi našoj koži – različito utječu, ovisno o dobu dana.

Istraživački tim profesora Achima Kramera s polja kronološke biologije s Charité-a i dr. Thomas Blatt sa Istraživačkog centra za kožu iz Hamburga su sada otkrili da se koža prilagođava tim uvjetima koji su ovisni o vremenu.

Istraživači su s najgornjeg sloja kože mladih, zdravih osoba u različita doba dana uzeli uzorke stanica (keratinocite). Analiza brojnih gena u keratinocitima je pokazala da su faktori važni za popravak i regeneraciju kožnih stanica regulirani biološkim satom. Jedan od tih faktora, molekula nazvana “faktor nalik Krüppelu” (Klf9) usporava staničnu podjelu u keratinocitima: Kada su istraživači reducirali aktivnosti tog faktora, primijetili su brži rast u kulturama kožnih stanica. S druge strane, pojačana aktivnost Klf9 je povezana sa sporijom staničnom podjelom. U isto je vrijeme pokazano da hormon stresa (kortizol) također kontrolira aktivnost Klf9  te stoga može rasporediti medicinski učinak kod uobičajenih kožnih bolesti kao što je psorijaza.

Biološki sat kontrolira točno vrijeme raznih procesa kao što je dioba stanica, stanična diferencijacija i popravak DNK u koži. Biološki je sat popularan naziv za unutarnji regulator zadužena za razne cikličke odgovore u živih bića. Biljke i životinje pokazuju godišnje, mjesečne, dnevne i druge ritmičke promjene koje se čine genetski programirane. Profesor Kramer već promatra budućnost: „Ako bolje shvatimo ove procese, mogli bismo se usmjeriti na korištenje lijekova u određeno doba dana kada oni najbolje djeluju i imaju najslabije nuspojave.“

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.