PONERIZACIJA DRUŠTVA

Lažne fotografije uragana Sandy preplavile Internet i društvene mreže!

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

U zadnjih nekoliko sati Internet i društvene mreže su preplavile šokantne slike uragana Sandy, od morskih pasa koji plivaju po potopljenim ulicama New Jerseya do gotovo potopljene statue Liberty. Na žalost one su sve do iti jedne lažne. Vi sami odlučite kome je potrebno širenje panike i bombastični prilozi.

Lažna slika straže u Arlingtonu

Ova slika je snimljena prije više od mjesec dana i nema veze s uraganom Sandy.

Svi oni koji su imali priliku vidjeti pokislu stražu pred spomenikom neznanom junaku na nacionalnom groblju u Arlingtonu su prevareni jer slika ne pokazuje situaciju snimljenu za vrijeme sadašnjeg uragana, već je fotografija snimljena u rujnu ove godine.

Lažna slika potopljene statue Liberty

Čista prevara, slika je lažnjak.

Jedna od najviše dijeljenih fotografija navodnog razarajućeg efekta uragana Sandy na New York je ona koja prikazuje gotovo potopljenu statuu Liberty u New Yorškom akvatoriju, na žalost ovo je preuzeto iz promotivnog plakata za film apokalipse „The Day After Tomorrow.“

Originalna slika korištena za potrebe filma “The Day After Tomorrow.”

Tmasti oblaci nad Manhattnom

Još jedna prevara.

Brojni korisnici Twittera su podijelili fotografiju Manhattna nad kojim se nadvijaju navodni oblaci uragana Sandy, na žalost i ovo je prevara jer je fotografija snimljena 2011. godine i objavljena je u Wall Street Journalu, s obzirom da je riječ o skeniranoj fotografiji, lako se može vidjeti njena loša kvaliteta.

Originalna slika.

Savršeni Photoshop

Ništa više nego li laganje, slika čak nije ni originalna već je kombinacija dviju fotografija.

Još jedna slika statue Liberty je pomela Facebook i Internet, riječ je o remek dijelu Photoshopa, autor ovog djela je Mike Hollinghead koji je sliku napravio kombinacijom snimke kipa Slobode i neba nad New Yorškom lukom, snimljenog daleke 2004. godine.

Fotomontaža objavljena 2009. godine.

Oluja nad mostom George Washington – Brooklynškim mostom

Još jedna bezobrazna laž koja s uraganom Sandy nema nikakve veze.

Fotografija je doista dojmljiva no nema veze s uraganom Sandy već je urađena pred oluju 2009. godine i dio je fotografske arhive Getty stocka.

Poplavljeni McDonalds

Ova slika nema nikakve veze sa Sandyjem.

Navodna slika koja pokazuje koliko je uragan Sandy bio poguban za najpopularniji fast food na svijetu je dio umjetničke instalacije, ova fotografija je napravljena daleke 2009., godine i nema nikakve veze sa sadašnjim uraganom niti sa stvarnim događajima.

Morski psi plivaju ulicama New Jerseyja

Ova slika nema veze sa uraganom Sandy.

Interenet i Facebook je preplavilo niz fotografija morskih pasa koji navodno plivaju poplavljenim ulicama New Jerseya, nakon plimnog vala uragana Sandy. Ovo je još jedna blatantna laž jer su fotografije snimljene 2011. godine za vrijeme uragana Irene.

Još jedna slika snimljena 2011. godine za vrijeme uragana Irene.

Matrix World se već bavio prevarama na Facebooku, koje se tiču poziva za pomoć bolesnoj djeci koja će navodno dobiti novac za liječenje i operacije ako lajkate i dijelite njihove slike, ovo nije ni prvi ni zadnji primjer u laganju korisnika Interenta i Facebooka, no moramo se pitati koliko bolesne i poremećene moraju biti osobe koje tako nešto rade?

Oni koji su shvatili koliko lažnih fotografija o Sandyju kruži društvenim mrežama već imaju odgovor na iste, parodija u pravom smislu riječi – slike.

Voljeli bi pomisliti da se radi samo o sporadičnim slučajevima narcisoidnosti no bojimo se da su u pitanju osobe s psihopatskim poremećajima koje ne prežu od ničega kako bi ostvarili 15 minuta slave i pažnje.

Više o istome ovdje i ovdje.