TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Veza između bežične tehnologije i bolesti je stvarna

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Lektor: Anamarija Vukojević

Elektronski se uređaji bežičnom tehnologijom povezuju s bežičnim kompjuterskim mrežama (bežični LAN) korištenjem elektromagnetske radijacije. Instalirani su u domovima, školama, uredima, trgovinama, kafićima, zrakoplovnim lukama, knjižnicama, bolnicama, javnim zgradama i cijelim dijelovima grada. Bežični su signali, za razliku od TV i radijskih signala, dovoljno jaki da penetriraju kroz betonske zidove. Mnogi zdravstveni stručnjaci smatraju da je bežično zračenje ekstremno opasno za dugoročno zdravlje.

„Mnogi javni zdravstveni stručnjaci, na temelju postojeće znanosti, vjeruju da postoji mogućnost da ćemo se u budućnosti suočiti s epidemijom tumora koji će biti rezultat nekontroliranog korištenja mobilnih telefona i povećanoj izloženosti populacije bežičnim uređajima. Zbog toga je važno da svi mi, a osobito djeca, ograničimo korištenje mobilnih telefona, ograničimo izlaganje pozadinskim razinama bežične tehnologije te da vlada i industrija otkriju načine koji će nam omogućiti korištenje bežične tehnologije bez ovakvih povećanih rizika za ozbiljnim bolestima. Moramo educirati osobe koje donose odluke da je „uobičajeni posao“ neprihvatljiv. Važnost ovog pitanja javnog zdravstva ne bi smjela biti podcijenjena,“ rekao je dr. David Carpenter, dekan sa Škole za javno zdravstvo s Državnog sveučilišta iz New Yorka.

S obzirom da je ovo još uvijek na neki način nova tehnologija, nisu izvršena proučavanja o dugoročnim učincima na zdravlje. Međutim, provedeno je na tisuće istraživanja o zdravstvenim učincima mobilnih telefona i telefonskih odašiljača. Ova su istraživanja otkrila da zračenje kojeg šire mobilni telefoni može uzrokovati rak!

Pitanja koja se odnose na plodnost i pobačaje stvaraju veliku zabrinutost kod istraživača koji proučavaju EMF u školama. Samo šačica studija je istražila moguću vezu između izlaganja EMF-u (elektromagnetskoj frekvenciji) i rizika od pobačaja.

Bežično zračenje prodire u tijelo, utječe na stanične membrane te stanice tako tijekom vremena gube sposobnost ispravnog funkcioniranja. To remeti prirodno energetsko polje tijela uzrokujući stres, umor i slabljenje imunološkog sustava. Također može uzrokovati glavobolje, probleme s koncentracijom, vrtoglavicu, tjeskobu, gubitak memorije, depresiju, hiperaktivnost, abnormalni srčani ritam, epilepsiju, mučninu, kožni osip, nesanicu, tinitus, visoki krvni tlak, oštećenje mozga, autizam, dijabetes, fibromijalgiju, neplodnost, oštećenja DNK, leukemiju, tumore, itd…

Naša vlastita tijela koriste elektromagnetsko polje kako bi ispravno funkcionirala. U stvari, istraživanja su pokazala da svaka stanica u tijelu ima svoj EMF. Istraživač i autor knjige „Elektrika tijela“, Robert Becker, pokazuje da naše stanice međusobno komuniciraju putem bioelektričnih signala i elektromagnetskih polja. Ovi prirodni EMF-ovi pomažu pri regulaciji važnih biokemijskih procesa svih vrsta. Održavanje ravnoteže tih staničnih elektromagnetskih polja je ključno za naše fizičko zdravlje.

Djeca su osobito osjetljiva na bežične radijacijske signale jer su njihovi nervni sustavi još u razvoju. Lubanje su tanje i manje pa zračenje prodire dublje u njihov mozak. Mnoge škole sada koriste bežičnu tehnologiju, ali to negativno utječe na dječju sposobnost učenja.

U stvarnom je svijetu pravi dokaz sigurnosti zdravo funkcioniranje onih najranjivijih (trudnica i djece) kada su namjerno, neizbježno ili slučajno izloženi mikrovalnom zračenju odobrenih razina. No ipak, povećani broj ljudi (oko 15 %, prema dr. Magdi Havas), uključujući djecu diljem svijeta, pokazuju simptome lošeg zdravlja nakon izlaganja odobrenim razinama mikrovalova s odašiljača, bežičnog interneta i telefona. Razine je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). Znanstveno je istraživanje koje bi pokazalo da bi se to moglo dogoditi, bilo dostupno cijelo vrijeme, ali odbor SZO-a jednostavno nije koristio znanost kako bi postavio standarde.

Kako bi se nosili s povećanim rastom korištenja telefona od strane djece, školski su odbori nagovoreni da je neophodno instalirati bežične odašiljače u stropove u razmaku od svakih nekoliko metara, te u zidove cijele zgrade kako bi djeca imala „okruženje za učenje koje je u skladu s 21. st.“. Bežična se tehnologija, očito, može priuštiti čak i kada su školski odbori previše financijski ograničeni da bi kupili udžbenike i održavali školske knjižnice. Nastavnike i učenike ne ometa ograničeni pristup nezgodnim kablovima i utičnicima, ali mogu preuzeti i prenijeti bilo što, od videa visoke rezolucije do obnovljenog nastavnog teksta, bilo gdje, bilo kad. To je prodaja terena iz Cisca koji se čini neodoljivim.

Prema istraživanju o učincima na zdravlje, kojeg nije financirala industrija grana, na tim razinama snage, mikrovalovi bežičnih odašiljača Cisca (škole) se u nekim zonama preklapaju te su dovoljno snažni da mogu razbiti DNK, te zbog toplinskog šoka, uzrokovati oslobađanje moždanih proteina u kičmenu tekućinu.

Kao dodatak mikrovalovima od telefona koji se drži uz glavu ili s rukama iznad krila, izložena djeca konstantno upijaju snažne prijenosne valove različitih pulsirajućih signala namijenjenih tisućama korisnika koji se ne nalaze u blizini škole. Milijuni masivno elektrificiranih antenskih stupova na krovovima šalju signale telefonima i bežičnim internetskim priključcima. Prekrivaju nas nevidljivom maglom pulsirajućih frekvencija koje mogu spriječiti proizvodnju melatonina u mozgovima noću na razinama snage koja je sposobna konfiscirati vlastiti električni srčani ritam.

Neurokirurg i istraživač, dr. Leif Salford, je proveo mnoga istraživanja o radiofrekvencijskim zračenjima i njihovom utjecaju na mozak. Neki od najvažnijih zaključaka rezultiraju iz činjenice da i najniže razine izloženosti bežičnom zračenju uzrokuju snažan učinak na curenje krvne barijere mozga koja je prva linija obrane protiv infekcija i otrovnih kemikalija.

Istraživači iz 13 drugih laboratorija u 6 različitih zemalja su izvijestili o jednakom učinku iako niti jedan nije još dokazao bi li to dovelo do dugoročne štete. Salfordov tim je 2003.g izvijestio o rezultatima testa provedenog nad 32 životinje kada su one 8 tjedana bile izložene zračenju mobilnih telefona. Dva posto neurona u svim područjima mozga su nakon tog perioda vremena bili smežurani i degenerirani.

„Imamo vrlo dobre razloge da vjerujemo da se ono što se događa u mozgovima štakora također događa i u mozgovima ljudi,“ izjavio je Salford.  Ponekad se osobama, zabrinutim zbog radijacije uzrokovane bežičnom tehnologijom, kao argument iznosi podatak (iako ne nužno i točan) da je zračenje iz takvih uređaja na tako niskoj razini da javnost ne treba brinuti o tome. Međutim, studija dr. Salforda je pokazala da se krvne barijere mozga otvaraju i kod vrlo niske razine zračenja. U stvari, Cindy Sage i dr. David Carpenter su u izvješću iz 2008.g („Implikacije bežičnih tehnologija na javno zdravstvo“) napisali da je „najslabija razina izloženosti pokazala njaveći učinak pri otvaranju krvne barijere mozga“.

Dr Devra Davis je na vrlo shvatljiv način objasnila znanost o zračenju mobilnih telefona. Ona je pokazala dvije fotografije stanica; na jednoj se nalazila stanica oštećena „gama“ zračenjem (onim koje je emitirano u Hirošimi) te druge koja je oštećena niskim razinama ne-ionizirajućeg zračenja (od mobilnog telefona). Obje stanice izgledaju vrlo oštećene u usporedbi s normalnom stanicom, ali DNK stanice izložene zračenju mobilnog telefona izgleda lošije.

Nakon desetljeća istraživanja financiranih od strane raznih korporacija, sada se pojavljuju na stotine recenziranih znanstvenih istraživanja koja pokazuju jasnu opasnost po zdravlje vezanu uz zračenja uzrokovana bežičnom tehnologijom. U svibnju 2011.g je i Svjetska zdravstvena organizacija priznala da je bežična tehnologija mogući karcinogen.

Vrijeme je zaoštravanje standarda i prisiljavanje  proizvođača njihovom pridržavanju kako se ti dokumentirani biološki učinci ne bi pojavili, umjesto odbacivanja žrtvi i prihvaćanja štetnog standarda. Neke zemlje, poput Francuske i Njemačke, su to učinile za svoju djecu. Vrijeme je da ih i ostale zemlje slijede.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.