SVIJET POD LUPOM

Slon koji govori korejski jezik postao senzacija

Autor: Ljubica Šaran

Lektor: Anamarija Vukojević

U zadnjih nekoliko sati azijski slon Koshik koji se nalazi u zoološkom vrtu u Južnoj Koreji, je postao neprikosnovena internetska i medijska senzacija. Ovaj slon može sasvim razgovijetno izgovarati određene korejske riječi. Isprva su svi mislili kako je riječ o novinskoj patci ili cirkuskoj senzaciji pa čak i triku, no umjesto trika dobili smo primjer nevjerojatno pametnog i brbljivog slona koji voli komunicirati s ljudima na „ljudski“ način, to jest govorom.

Koshik je narastao u društvu ljudi, od početka života je slušao samo njihove glasove, umjesto slonovske obitelji imao „obitelj“ koju su sačinjavali korejski veterinari, čistači zoološkog vrta, njegovatelji i upravitelji istog. Koshik je nakon pomnog slušanja počeo koristiti najčešće izgovorene riječi koje je čuo u ljudskom društvu.

Zašto je Koshik jedinstven?

Slonovi ne mogu oblikovati riječi na način na koji to rade ljudi, oni nemaju glasne žice nalik ljudima niti im je jezik pripomoć u oblikovanju zvukova, slonovi ne mogu koristiti ni usne u oblikovanju riječi onako kako ih koriste ljudi, Koshik je smislio tehniku oblikovanja riječi koja je u potpunosti zapanjila znanstvenike jer on riječi stvara uz pomoć surle koju namješta na različite pozicije u ustima kako bi dobio različite intonacije i zvukove.

Koshik je slon koji će svakog posjetitelja prigodno pozdraviti na korejskom jeziku.

Znanstvenici ne znaju kako je Koshiku palo na pamet da na takav način oponaša ljudske riječi, no to nije jedina stvar koja Koshika stavlja na pijedestal među životinjama koje koriste ljudski jezik, on riječi koristi sa smislom, dok jede on će stalno ponavljati kako je hrana dobra, ako mu nešto ne odgovara on će ponavljati riječ „ne.“

Dr. Angela Stoeger-Horwath sa Sbeučilišta u Beču je za web-tiskovinu Live Science izjavila sljedeće:

„Mi zaista ne znamo točno kako Koshik govori korejskim jezikom i kako oblikuje riječi, ali smatramo da je on naučio govoriti samo uz pomoć snažne volje i želje za govorom. Koshik je izmislio novi način govora, on je prvi slon koji oblikuje ljudske riječi uz pomoć surle.“

Slon Koshik i dr. Angela Stoeger – Horwath sa Sveučilišta u Beču.

Koshikova tehnika najviše nalikuje ljudskom zviždanju uz pomoć korištenja prstiju i usta, zahvaljujući jedinstvenoj slonovskoj anatomiji, zvukovi koje Koshik stvara ispadaju potpuno drugačiji od zvukova koje ljudi stvaraju dok zvižde.

Koshik je bio jedini slon u zoološkom vrtu Everland u Južnoj Koreji od 1995., do 2002., godine. Njegovi čuvari su primijetili da pokušava oponašati ljudski govor još 2004., godine no zapravo nisu znali hoće li oponašanje ostati samo na par nespretnih pokušaja, jer ne postoje reference o slonovima koji govore i kako im pomoći u razvoju ljudskog govora.

Koshikov vokabular

Znanstvenici su prepoznali pet riječi u vokabularu ovog slona, kako biste mogli pratiti Koshikov govor, u videima na dnu teksta, prevest ćemo riječi koje on koristi s korejskog jezika na hrvatski:

Anjong – pozdrav

Koa – dobro

Anija – ne

Anja – sjedi

Nuo – lezi

„Ovo je zaista nevjerojatno, naročito kada shvatimo koliko je slon veliki i koliki je njegov vokalni trakt, naročito trebamo uzeti u obzir kolike su razlike između ljudske i slonovske anatomije. Možda Koshik koristi vokalizaciju da bi se dodatno zbližio s ljudima, a ne da bi im nešto poručio,“ dodala je Stoeger-Horwath.

Koshik u ugodnom druženju s jednim od čuvara u zoološkom vrtu.

Pa ipak, znanstvenici smatraju kako Koshikova jedinstvena sposobnost mimiciranja ljudske vokalizacije može baciti potpuno novo svjetlo na evoluciju i kompleksnost učenja govora, što je ljudima omogučilo stvaranje složenog i apstraktnog jezika, glazbe i pjevanja.

U budućim studijama će znanstvenici pokušati odgonetnuti kako slonovi komuniciraju verbalno jedni s drugima.

„Slonovi su iznimno društvene životinje i osim što žive u obiteljima koje su povezane genetikom, oni se povezuju i s potpuno nepoznatim pripadnicima slonova na osnovu snažnih prijateljstava. Slonovi koriste nisko frekventnu vokalizaciju kako bi razgovarali jedni s drugima na velikoj udaljenosti, ako se slučajno obitelji razdvoje. Zbog toga je iznimno važno shvatiti kako oni identificiraju članove obitelji na toliko velikoj udaljenosti. Jedna mogućnost je da slonovi oponašaju jedni druge kako bi imali što sličniju vokalizaciju koja će im služiti kao način prepoznavanja,“ rekla je Stoeger Horwath.

Slon Koshik nije jedina životinja koja je zapanjila znanstvenike svojim sposobnostima, BBC je nedavno objavio tekst o kitu belugi koji oponaša tonalitet ljudskog govora iako ne može oponašati riječi. Ovaj slučaj je toliko zaokupio znanstvenike da su napravili studiju o životinjskoj vokabularnoj mimikriji koja je izašla u žurnalu Current Biology.

Sam Ridgway iz NOC-a je na to rekao sljedeće:

„Naše opservacije kitova beluga su pokazale da oni modificiraju svoje vokalne mehanizme kako bi stvarali tonove koji su najbliži ljudskom glasu, zvukovi koje možete čuti na našoj snimci su jasan pokazatelj učenja govora ovih bijelih kitova.“

Snimku možete poslušati ovdje.

Kako zvuči slon Koshik koji veselo brblja na korejskom jeziku, otkrijte ovdje i ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.