TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Brusnica, nepobjediva u borbi protiv urinarnih infekcija

Autor: urednici MW-a

Lektor: Anamarija Vukojević

Pregled prethodnih studija o brusnici potvrđuju staro i dobro poznato pravilo – brusnica je moćan lijek u prevenciji i liječenju urinarnih infekcija. Za potrebe nove studije, tim pod vodstvom Dr. Chih-Hung Wanga s Nacionalne Tajvanske Sveučilišne Bolnice je pregledao i sumirao 10 studija o brusnici objavljenih u žurnalu „ Arhiva Interne Medicine“. 

Studija je sveukupno uključivala 1500 sudionika kojima je svakodnevno davana ili brusnica, ili placebo ili ništa od navedenog. Na kraju svake studije, bilježeni su rezultati od svake grupe. U nekim studijama sudionici su uzimali male količine brusnice u kapsulama (1 gram) dnevno, neki su uzimali 200 ml soka od brusnice, dok su neki uzimali oboje.

Sveukupno, uočeno je 38% smanjenje stope urinarnih infekcija među sudionicima koji su uzimali jedan od ponuđenih izvora brusnica, u odnosu na sudionike koji nisu uopće uzimali brusnicu.  Kod žena s poviješću urinarnih infekcija, a koje su uzimale proizvode od brusnice uočeno je  da imaju gotovo 50% manje izglede da razviju infekcije u odnosu na one koji nisu ništa uzimale.

„Ovo je samo potvrda znanosti onoga što su nam naše majke govorile desetljećima”, navodi dr. Deborah Wing, istraživačica sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Znanstveni dokazi o učinkovitosti brusnice

Spojevi iz brusnice imaju sposobnost mijenjanja bakterije E.coli, tako da ih onemogućuju da pokrenu infekciju. Ovo saznanje je rezultat studije provedene na Worcester Polytechnic Institutu, pod vodstvom dr. Terri Camesano, kemijske inžinjerke. Studija pokazuje da tanini (proantocianidi), koji se nalaze u brusnici utječu na E.coli na načine koji sprječavaju njeno prijanjanje uz stanice  u tijelu i to tako što mijenja oblik bakterije, iz štapičastog oblika u sferni oblik, mijenja njihovu staničnu membranu tako što mijenja E.coli iz gram negativne bakterije u gram pozitivnu, te joj otežavaju kontakt sa stanicama tako što bakterija gubi sposobnost da luči indol, molekulu uključenu u bakterijsku komunikaciju koja određuje kada ima dovoljno prisutnih bakterija za pokretanje uspješne komunikacije.

Osim djelovanja na urinarne infekcije, brusnica je odlična i kod prehlada jer sadrži visok nivo c vitamina, također pomaže u borbi protiv H. pylori koja uzrokuje čir na želucu. Konzumira se svježa ili sušena.

Otkriveno je također da najjači učinak ima cijela brusnica ili nerazrijeđeni sok.

Osim djelovanja na urinarni trakt, brusnica povoljno djeluje i na krvne žile,  pomažući da ostanu elastične i dovoljno proširene da ne ometaju protok krvi. Fitonutrijenti iz brusnice djeluju tako da sprječavaju nakupljanje krhotina plaka na stijenkama krvnih žila.

Problem je u tome što su ova znanstveno potvrđena otkrića koja potvrđuju ono što znamo godinama gurnuta pod tepih, i što ta ista znanost neće umjesto antibiotika prepisati brusnicu. Na taj način će milioni ljudi i dalje živjeti u neznanju kako prirodnom hranom mogu poboljšati svoje zdravlje. I to bez nuspojava.  Tako će se i dalje dešavati situacije kao što je 2005. godine FDA poslala pisma cenzure na adresu 29 kompanija koje distribuiraju višnje, upozoravajući ih da se ne smiju referirati na bilo koje znanstvene dokaze o zdravstvenim prednostima konzumacije višanja u svojim marketinškim materijalima, poput one da višnje smanjuju upale i liječe artritis.

Slična situacija se dogodila i s orasima, o čemu smo već pisali ovdje.

Ne dajte se zavesti reklamama i preporukama vašeg liječnika, sjetite se da oni dobivaju dodatni novac za svaki lijek koji vam prepišu, odnosno, farmaceutski agenti ih obilaze i „stimuliraju“ da izdaju lijekove baš njihove kompanije.  Za preporuku uzimanja brusnice ih nitko neće nagraditi, ali nagradite vi sami sebe i poklonite si zdravlje iz prirode!

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.