VREMEPLOV

Otkrivene odsječene ruke u staroegipatskoj palači

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Lektor: Anamarija Vukojević

Skupina arheologa je tijekom iskapanja palače u drevnom gradu Avarisu u Egiptu naišla na grozno otkriće. Iskopali su kosture 16 ljudskih ruku zakopanih u četiri jame. U dvjema jamama, koje se nalaze ispred onoga za što se vjeruje da je bila soba s prijestoljem, su pronađene po jedna ruka u svakoj. Ostale dvije, napravljene nešto kasnije na vanjskom području palače, sadrže preostalih 14 ruku. Riječ je o desnim rukama; nema lijevih.

Većina je jama promjera jednog ili dva metra, dok su one veće (promjera oko 5 metara) otkrivene ispod palače. U ostalim jamama su se nalazili lončarski predmeti.  Iskapanja oko palače su započela 2006.g. Prostor kojeg zauzima je veličine 10 500 m² te je njezina prednja strana okrenuta prema sjeveroistoku.

„Većina ruku je poprilično velika dok su neke zaista vrlo velike,“ rekao je za LiveScience Manfred Bietak, projektant i upravitelj iskopavanja.

Pronalasci, otkriveni u delti rijeke Nil sjeveroistočno od Kaira, datiraju unatrag do oko 3600 godina u vrijeme kada su Hiksi, narod za kojeg se vjeruje da potječe iz sjevernog Kanaana, kontrolirao dio Egipta te je Avaris učinio svojim glavnim gradom što je danas područje poznato kao Tell el-Daba. U vrijeme kada su ruke bile pokopane, ovu je palaču koristio jedan od vladara Hiksa, kralj Khayan.

Čini se da su ruke prvi fizički dokaz prakse potvrđene u drevnim egipatskim natpisima i umjetnosti u kojoj bi vojnik prezentirao odsječenu desnu ruku neprijatelja u zamjenu za zlato, objašnjava Bietak u izdanju časopisa Egipatska arheologija.

„Naš je dokaz najraniji dokaz i jedini fizički dokaz uopće,“ rekao je Bietak. „Svaka jama predstavlja obred.“

Odsijecanje desne ruke, posebice, ne samo da bi olakšalo prebrojavanje žrtava nego bi služilo simboličkoj svrsi oduzimanja neprijateljeve snage. „Lišavate ga njegove moći zauvijek,“ objasnio je Bietak.

Nije poznato o čijim je rukama riječ; to su mogli biti Egipćani ili ljudi protiv kojih su se Hiksi borili u Levantu.

Odsijecanje desne ruke neprijatelja je bila praksa koju su provodili i Hiksi i Egipćani.

Jedno je svjedočanstvo urezano na zidu grobnice Ahmosa, Ibanovog sina, o egipatskoj borbi protiv Hiksa. Natpis je nastao oko 80 godina nakon zakapanja ruku, a jedan njegov dio glasi:

„Tada sam se borio licem u lice. Odnio sam ruku. To je javljeno kraljevskom glasniku.“ Za svoje zasluge je pisac nagrađen „zlatom junaka“. Kasnije je, u borbi protiv Nubiana na jugu, Ahmos uzeo tri ruke i dobio je „dvostruku mjeru zlata“, ukazuje natpis.

Znanstvenici nisu sigurni tko je započeo ovu groznu tradiciju. Ne postoje zapisi o takvoj praksi u vjerojatnoj domovini Hiksa u sjevernom Kanaanu, rekao je Bietak, pa je stoga moguće da su oni prihvatili egipatsku tradiciju ili je bilo obratno, a mogla je nastati i negdje drugdje.

Bietak je naglasio da, dok je ovo otkriće najraniji dokaz o takvoj praksi, užasno tretiranje zatvorenika u starom Egiptu nije ništa novo. Narmer Palette, objekt koji datira iz vremena ujedinjenja starog Egipta od prije 5000 godina, pokazuje obezglavljene zatvorenike i faraona koji se upravo priprema razbiti glavu čovjeka koji kleči.

Arheološka ekspedicija u Tell el-Dabi je zajednički projekt austrijskog Arheološkog instituta odjela u Kairu i Austrijske akademije znanosti.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.