MISTERIJE

Misterija zvana Marilyn Monroe: gdje su njezini FBI dosjei?

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Lektor: Anamarija Vukojević

Baš kao što je to bio slučaj s mnogim zvijezdama njezinog doba, kretanja, odnosi i komentari Marilyn Monroe nisu proždirani samo od strane odanih fanova – blisko ju je slijedio i FBI.

Evidencija o Monroe, koja je većinom dokumentirana pod „vanjsko kontraobavještajstvo“ je zaintrigirala mnoge osobe koje su željele saznati više o filmskoj zvijezdi uključujući i one osobe koje su istraživale okolnosti njezine smrti.

U vezi s 50. obljetnicom njezine smrti, 5. kolovoza, Associated press je pod Zakonom o slobodi informiranja pokušao dobiti najpotpuniju evidenciju koju je biro imao o praćenju Monroe.

Skoro devet mjeseci kasnije, nakon nekoliko zahtjeva i žalbi, dobivanje cjelovitije evidencije o tome kako je FBI istraživao Monroe u mjesecima prije smrti su zaustavljeni u svojem nastojanju jednostavnog pronalaženja dosjea.

FBI kaže da jednostavno više ne posjeduje dosjee koje su sastavljeni o Monroe; državni arhiv, koji je uobičajena destinacija za takav materijal, tvrdi da ih nemaju niti oni.

Saznanje o tome kada su točno dokumenti preseljeni (kao što FBI kaže da se dogodilo) zahtijevaju podnošenje još jednog zahtjeva zasnovanog na Zakonu o slobodi informiranja koji je još uvijek na čekanju.

Spavaća soba Marilyn Monroe u kojoj je ona i pronađena.

Najnovija inačica dosjea, u potpunosti vrlo redigiranog, je dostupna za javnost na internetskoj stranici biroa naziva The Vault, koji povremeno postavlja FBI-ove dokumente o slavnima, državnim dužnosnicima i kriminalcima.

AP se žalio na FBI-evu kontinuiranu cenzuru nad Monroe dosjeima ističući da agencija nije pružila „niti jednu pravnu ili činjeničnu analizu dogledne štete koja bi se mogla pojaviti kao rezultat objavljivanja potpunih dokumenata.“

Monroeina zvjezdana moć i strah od toga da je možda regrutirana od strane Komunističke partije tijekom mandata dugogodišnjeg ravnatelja FBI-a J. Edgara Hoovera su doveli do izvješća o njezinim aktivnostima i odnosima uključujući i njezin brak s dramatičarem Arthurom Millerom.

Dosjei o Monroe započinju 1955.g i većinom se fokusiraju na njezina putovanja i veze u potrazi za znakovima ljevičarskih stavova i mogućih veza s komunizmom. Dosje se nastavlja sve do mjesec dana prije njezine smrti i također uključuje nekoliko novinskih priča i referenci na njezinu biografiju koju je napisao Norman Mailer, a koja se usredotočila na pitanja o tome je li vlada ubila Marilyn.

Smrt Marilyn Monroe.

Provedene su dvije glavne vladine istrage o njezinoj smrti – originalna istraga odmah nakon smrti i drugi pokušaj od strane ureda javnog tužitelja Los Angelesa 1982.g. Druga istraga, objavljena u prosincu 1982.g, uključuje dosjee koje je FBI prikupio u vezi njezine smrti. Ured državnog tužitelja je napomenuo da su zapisi „jako cenzurirani“.

Spominjanje toga je zaintrigiralo čovjeka koji je obavio autopsiju nad njezinim tijelom, dr. Thomasa Noguchija. Dok istraga tužilaštva zaključuje da je provedena temeljna obdukcija, Noguchi priznaje da vjerojatno nitko nikada neće znati sve detalje o njezinoj smrti. FBI dosjei i povjerljivi intervjui s glumičinim prijateljima koji nisu nikada objavljeni u javnosti bi mogli biti od pomoći, napisao je 1983.g u svojim memoarima naziva „Mrtvozornik“. U knjizi on također priznaje da su uzorci njezinog želuca i crijeva uništeni prije nego što su testirani na droge.

Marilyn i braća Kennedy.

Monroeina smrt je svojevremeno zapanjila svijet i potaknula nagađanja da je ona umrla uz zlokobnije okolnosti nego što je navedeno u službenom izvješću. Interes javnosti je okupirao i njezin dnevnik navodno ispunjen državnim tajnama, a koji je pronađen u njezinoj spavaćoj sobi. Nagađa se također da je ubijena kako bi se spriječilo otkrivanje sramotne istine o predsjedniku Johnu F. Kennedyju ili njegovom bratu odvjetniku Robertu F. Kennedyju.

Istraga državnog odvjetništva 20 godina nakon njezine smrti nije otkrila dokaze o zavjeri iako se teoretiziralo da je ona možda umrla od predoziranja tabletama. Toksikološki testovi probavnih organa nisu nikada provedeni.

„Na temelju moje umiješanosti u slučaj, počevši s autopsijom, ja bih njezino samoubojstvo nazvao ‘vrlo vjerojatnim’,“ napisao je Noguchi. „Ali također vjerujem da sve dok se kompletni dosjei, bilješke i intervjui  ne učine dostupnima javnosti, kontroverze oko njezine smrti će se i dalje nastaviti.“

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.