U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Što vam poručuju vaši nokti?

Autor: urednici MW-a

Matrix World

Mnogi će pomisliti da nokti ne mogu baš ništa otkriti o našem vlastitom zdravlju, dijagnostika prema stanju nokata bi trebala biti potpuna dezinformacija, no ovome bi trebali ipak pristupiti malo ozbiljnije. Vaši nokti vam mogu dati vrijedna zdravstvena upozorenja i signalizirati o prisutnosti ozbiljnih bolesti.

Nokti su prozor za naše zdravlje. Neke promjene na noktima su prirodne. No, neke mogu signalizirati zdravstvene probleme, osobito promjene u boji noktiju i uzorci tijekom rasta nokta.

Nokti su uglavnom izrađeni od keratina, vlaknaste proteinske tvari također pronađene u kosi. Iako se može činiti da su nokti krhki i lako lomljivi, u stvari, jer ih čini 96% proteina, njihova struktura je 40 puta više otporna na lom od kamena. Ako bi bili previše tvrdi jednostavno bi se podijelili i ispucali. Prisutnost masti i molekula vode između slojeva keratina ih čini fleksibilnima kao i sjajnima.

Dio nokta koji je usađen u kožu zove se korijen,a uz njega je matica ili matriks. Preostali dio nokta je orožala ploča,a ispod nje nalazi se posteljica ili ležište nokta. Na prijelazu ploče i korijena nokta nalazi se polumjesečasta zona lunula, koja je vidljiva kod gotovo svih ljudi na svim prstima.

Beauove linije

Zdravi nokti su glatki, bez grebena, žljebova, mrlja ili promjena u boji. Nokti mogu razviti i neke bezopasne znakove, kao što su vertikalne brazde koje polaze od zanoktica do vrha noktiju. Vertikalni grebeni često postaju izraženiji s godinama. Nokti također mogu razviti bijele crte ili mrlje kao posljedice ozljeda, ali oni rastu s noktima, a ne kao uzrok problema.

U nekim slučajevima, promjene u noktima mogu biti uzrokovane stresom u vašem tijelu. Na primjer, ako imate visoku temperaturu, ozbiljnu ozljedu ili infekciju, ili neku drugu tešku bolest, nokti mogu neko vrijeme prestati s rastom. To je zato što zbog dodatnih zahtjeva vaše tijelo prebacuje energiju s niskog prioriteta rastućih noktiju. Kada nokti počnu ponovno rasti, možda ćete primijetiti horizontalne linije preko njih. To se zove Beauova linija, a ona pokazuje gdje je rast nokta bio privremeno zaustavljen. Beauova linija izrasta skupa s noktom s vremenom i nije razlog za zabrinutost.

Beauove linije se ne bi smjele zamijeniti s Muehrckeovim linijama. To su bijele crte koje se pojavljuju po cijelom noktu, a najčešće su povezane s kroničnim nutricijskim defictom albumina.

Muehrckeove linije

Kad gledate vaše nokte, dobro ih pogledajte jedan po jedan, uočavajući eventualne udubine, mrlje, krivulje ili ispupčenja. Zatim uočite jesu li debeli ili tanki, te da li su okrnjeni ili slomljeni. Na kraju je važna i sama boja noktiju, kao i boja kože ispod njih, te boja kože oko njih. Pokušajte se sjetiti jesu li ovako izgledali oduvijek, jer su promjene na noktima i početak neke bolesti povezani.

Boja noktiju:
Zdravi nokti su roze boje što je znak dobre prokrvljenosti ispod njih. Na kraju nokta se nalazi područje u obliku polumjeseca bijele boje.

Promjena boje noktiju zahtijeva pažnju, pogotovo ako su nokti promjenili boju u žutu ili crvenu ili se pojavljuju pruge ili točkice po njima. Nekada promjene boje mogu značiti samo da imate gljivice, no mogu biti i znak ozbiljnijih promjena u tijelu poput raka, zatajenja jetre ili bubrega ili nekih respiratornih bolesti.

Debljina nokta:
Izuzetno zadebljani nokti također nisu prirodni, oni koji više nalikuju na kandže negoli na nokte mogu signalizirati neke bolesti poput poremećaja rada štitne žlijezde, cirkulacije, psorijaze, ali i vanjski oblik alergijske reakcije na neki novi lijek.

Nokti koji se ljušte:
Za ovo nije kriv ni lak, niti deterdženti, već to može biti nedostak folne kiseline, c vitamina ili proteina, ako ne i pothranjenosti.

Konkavni nokti:
To su nokti koji djeluju kao žlica, odnosno imaju udubljenje u koje bi mogla stati mala količina vode. Ovo bi mogao biti znak da imate anemiju, poremećaj rada jetre ili hipotireodozu.

Nokti sa sitnim udubljenjima

Nokti s jamicama:
Možda su male udubine rezultat nekih udaraca koji su se dogodili pri radu s rukama, no ukoliko ne prolaze, mogle bi biti znak neke autoimune bolesti ili nedostatka cinka, te psorijaze.

Nokti s brazdama:
Nokti bi trebali biti glatki s gotovo neprimjetnim brazdama. Iako su povezane sa starenjem, uočljive brazde mogle bi biti znak artritisa ili lupusa, naročito ako su brazde crvene.

Suhi, krhki nokti:
Ukoliko su vaši nokti suhi i lomljivi, trebali bi provjeriti razinu hormona štitnjače, kao i mogućnost prisustva gljivične infekcije.

Napuhani nokti:
Ako vaši nokti djeluju kao da su “napuhani” i prelaze rubove oko prstiju, moguće je da imate respiratornih ili crijevnih problema. Također mogu biti simptom kardiovaskularnih problema kao i AIDS-a.

Ovo su samo neke od mogućih promjena na noktima, bitno je da se zagledate koji put u svoje nokte, oni su također indikator vašeg zdravlja. Ukoliko uočite neku promjenu na noktima za koju ste sigurni da prije nije postojala, zatražite mišljenje vašeg liječnika.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.