TEHNOLOGIJA I ZNANOST

„Plutko“ – kompjuterski miš na vlastiti pogon

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Piezoelektricitet je električni naboj koji se može akumulirati u određenim čvrstim materijalima (osobito kristalima, određenoj keramici i biološkom materijalu kao što su kosti, DNK i razne bjelančevine) u odgovoru na primijenjen mehanički podražaj. Riječ piezoelektricitet znači električnu energiju uslijed pritiska. Izvedena je iz grčke riječi piezo ili piezein što znači stisnuti ili pritisnuti.

Vjerojatno niti ne razmišljate o tome kada to radite, ali dok pomičete miša pa čak i kada kliknete na jednu od njegovih tipki vi stavljate energiju u taj objekt. Prilikom klikanja bilo kojeg znaka, energija u stvari ne ide u njegovo stvaranje. Znak se pojavljuje na zaslonu, ali sama energija koja je to pokrenula jednim klikom se u stvari izgubila.

Znanost o kinetici je uključena u progresivne dizajne: od Leonardovog samohodnog „auta“, Tinguelyevog samouništavajućeg „Homagea New Yorku“ i sada kompjuterskog miša od pluta

Što kada ne bismo svakim pokretom morali gubiti energiju; što kada bismo ju mogli prikupiti? Tkanina koja generira energiju prikupljanjem kinetičke energije od hodanja ili druge redovite aktivnosti (primjer možete pročitati ovdje) koja se kasnije može iskoristiti za punjenje Ipoda, mobitela ili nekog drugog malog uređaja je već u upotrebi.

Miš prekriven plutom može stvoriti značajnu količinu trenja dok se pokreće i klika. Nadalje, može pohraniti energiju u piezoelektricitetu čineći tako jedini izvor napajanja miša od miša samog inače poznatog kao „unutarnji element“.

Plutko“ miš koji generira energiju radi na sličan način kao tkanina, skupljajući energiju iz pokreta koji se čine mišem. Trenje pluta o stol ili o samog sebe kada se klika stvara elektricitet koji se prikuplja unutar kućišta pluta. Čak i kotačići generiraju struju dok se okreću i trljaju o pluto.

Plutko je izrađen od 100 % recikliranog materijala, a njegovo pluto je biorazgradivo. Štoviše, nema naknade (električne) i nema otpada!

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.