MISTERIJE

Vanzemaljska igračka?

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Smatraju se misterijom arheologije, a svi pokušaji odgonetavanja su pali u vodu. Više od 100 ovih anonimnih i zagonetnih objekata je otkriveno na rimskim nalazištima Velike Britanije, Belgije, Njemačke, Francuske, Italije, Luksemburga, Nizozemske, Austrije, Švicarske i istočne Europe.

Oni se ne pojavljuju na niti jednoj slici o preživljavanju iz tog vremena iako ih se može pronaći u muzejima i mnogim privatnim zbirkama.

Svrha tih čudnih objekata – opće poznatih kao rimski dodekahedron – je tema mnogih rasprava ali ostaje nepoznato zbog čega su stvoreni. Jesu li dodekahedroni doista stvoreni od strane Rimljana ili su nazvani „rimskima“ jer su mnogi od njih iskopani u državama koje su nekada bile dio Rimskog carstva?

Čini se da je porijeklo ovih rukotvorina također nepoznato jer njihovo postojanje nikada nije spomenuto u rimskim, pomno vođenim izvještajima. U stvari, njihovo postojanje nije nikada spomenuto u ijednom poznatom drevnom izvoru.

Logično je pretpostaviti da su ovi objekti jednostavno misterija koja datira iz 2. ili 3. stoljeća nove ere.

Dodekahedroni su napravljeni od bronce ili kamena i imaju dvanaest ravnih peterokutnih strana od kojih svaka sadrži kružni otvor u svojem središtu (obično ne i jednake veličine).

Objekti su relativno maleni. Variraju od veličine 4 do 11 cm i različitih su dizajna i veličina, ali se uvijek sastoje od 12 simetričnih peterokuta.

Unatoč mnogim špekulacijama, funkcija dodekahedrona nije određena.

Mnogi su odavno pokušali otkriti istinu o tim tajanstvenim drevnim artefaktima. Neki predlažu da je dodekahedron bio mjerni instrument. Drugi tvrde da je riječ o svijećnjacima ili vazama za cvijeće ili je to čak igračka za bacanje i hvatanje na štapu. Nedavno su se ljudi dosjetili da dodekahedron predstavlja „sveti simbol druida“ dok je, na primjer, Pluarh, grčki povjesničar, biograf i esejist identificirao dodekahedron kao vitalni instrument za zodijačke znakove. Dvanaest strana, prema njemu, predstavljaju dvanaest životinja zodijačkog kruga.

Međutim, pitanje glasi: na čemu je Plutarh temeljio svoju identifikaciju? I što s čudnim ručicama? Jesu li one samo ukras ili detalj od bilo kakvog značaja? Također postoji još jedna pretpostavka njihove svrhe, a ta je da su oni služili kao astronomski mjerni uređaji pomoću kojih su se, na temelju položaja Sunca u zenitu u proljeće i jesen mogli odrediti specifični podaci osobito korisni za određivanje vremena sjetve među farmerima. To se vrijeme zasebno određivalo iz središnje točke za svaku poljoprivrednu regiju jer se datum razlikovao ovisno o vrsti tla i klimatskim uvjetima. Nažalost, uz toliko mnogo teorija čini se da će prava svrha i namjena dodekahedrona ostati nepoznata.

Među otkrivenim predmetima se nalazi i rimski ikosahedron – vrlo sličnog oblika, a i njegova svrha također ostaje tajna.

Ovaj zagonetni artefakt iz antičkog svijeta možemo analizirati iznova i iznova, ali još uvijek ne uspijevamo shvatiti njegovu svrhu, funkciju i izumitelja.

Očito su drevni Rimljani ili netko drugi izumili „nešto“ što mi danas ne možemo objasniti!

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.