PONERIZACIJA DRUŠTVA

Obitelj trogodišnjeg dječaka, koji je mokrio u svom dvorištu, kažnjena s 2500 dolara!

Autor: urednici MW-a

Matrix World

Svi oni koji imaju malu djecu, neminovno su nekada bili suočeni s činjenicom da ona često moraju vršiti malu nuždu na najneočekivanijim mjestima i prilikama. Ukoliko je to na javnom mjestu, u prirodi, obično se sakriju iza nekog grma ili drveta i obave to što moraju. I nitko na to ne obraća pažnju, svi znamo da su to djeca i kad se mora – mora se. To nam je bilo normalno, sve do sada.

Naime, jednog dana, maleni trogodišnji dječak Dillan Warden, iz Piedmonta, Oklahoma, SAD, igrao se u svom dvorištu ispred svoje kuće i sjetio se da mora urinirati. Kako ga roditelji upravo uče da za obavljanje nužde koristi kahlicu ili toalet umjesto da to obavlja u pelenu, dječak se uspio sjetiti da to što mora obaviti, mora obaviti na način na koji ga uče. Svi roditelji koji odvikavaju svoju djecu od pelena znaju da ovaj proces nije jednostavan i ne događa se preko noći, stoga je činjenica da se trogodišnje dijete sjetilo poduke vrlo pohvalna.

Tako je maleni Dillan bio suočen sa svojom prirodnom potrebom, a kako toaleta nije bilo u blizini, lijepo svukao svoje hlače i krenuo mokriti. Umjesto nagrade što to neće obaviti u hlače, duga ruka zakona ga je zaustavila u nakani obavljanje nužde i odredila kaznu za “javno uriniranje” u iznosu od 2500 dolara!

Dječakova majka, Ashley Warden, objašnjava:

“Dillan je, pretpostavljam, skinuo hlače da bi vani mokrio, kad ga je policajac zaustavio, a mene je zatražio osobne dokumente i rekao mi je da će mi napisati kaznu za mokrenje u javnosti”.

“Zapitala sam: stvarno? Pa on ima samo tri godine!”, navodi dječakova baka Jennifer Warden. Na to je policajac odgovorio: “To je mokrenje u javnosti”. Baka je nastavila: “Ali mi smo na svojem posjedu”, a policajac je izjavio: “Izloženo je pogledu javnosti”. Lokalni mediji izvještavaju da obitelj zapravo živi u običnoj, ruralnoj ulici.

Ovo ne samo da zapanjuje naš um, nego i prkosi logici i razumu na svakoj razini.

Nakon dobivanja priznanice o kazni, obitelj Warden je podnjela pritužbu policiji, no oni su pritužbu odbili, obitelj mora pristupiti sudskom saslušanju u prosincu. Wardenovi se planiraju boriti protiv tužbe jer, napokon, njihov sin i nije izvršio radnju za koju su tuženi. Da ponovimo, policajac ga je zaustavio u nakani.

Moguće je da će se na sudu naći i netko zdravog razuma tko će optužnicu odbaciti, nadamo se.

Nedavno smo pisali kako američko društvo kriminalizira roditelje čija se djeca igraju u svom vlastitom dvorištu, članak možete pročitati ovdje. Čini nam se da se pravo na privatnost i posjed narušava svakim danom sve više i više, naravno da sve ima svoju mjeru, i da se čak ni na svom vlastitom posjedu ne možemo ponašati baš kako god želimo, odnosno, svojim ponašanjem ne smijemo uznemiravati javnost. No pitamo se, koga li je mogla uznemiriti slika malenog dječaka koji pokušava mokriti u svom dvorištu?

Trebaju li se ovakve stvari početi kažnjavati ako se slučajno dogode u vašem vlastitom dvorištu?

Zamislite samo kako li se tek dijete prepalo kad mu je prišao policajac? Kakvu li mu to poruku šalje – ako mokriš doći će ti striko policajac i uhapsiti te? Dijete bi moglo zaključiti da su tjelesne potrebe nešto sramotno i kažnjivo te da je onda bolje da mokri u hlače. Sigurno bi bilo bolje da je policajac prišao i pohvalio dijete što se uči pravilno vršiti nuždu, te ga je mogao uputiti da potraži toalet u kući, ako već mora išta napraviti.

Patokracija u američkom društvu je sve vidljivija, a poznato je koliko utjecaja SAD ima na svekolika zbivanja u svijetu. Kako smo skloni kopiranju svih novotarija, iskreno se nadamo da će naš um uspjeti odoljeti utjecaju patokracije i vladavine zla nad društvom, iskreno se nadamo da će ljudi uskoro početi obraćati pažnju na anomalije oko nas te da ćemo ih konačno početi uklanjati, a ne kao do sada tolerirati.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.