SVEMIR KROZ TELESKOP

U naseljivoj zoni otkriven novi planet nalik Zemlji

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Astronomi su otkrili novu super-Zemlju u nastanjivoj zoni gdje se mogu održati tekuća voda i stabilna atmosfera. Nalazi se oko obližnje zvijezde HD 40307 koja je narančasta (K tip) zvijezda udaljena oko 42 svjetlosne godine i nalazi se u sazviježđu Pictor (Stalak). Izračunato je da ima neznatno manju masu od Sunca uz šest poznatih planeta koji orbitiraju oko nje. 2008.g su u njezinoj orbiti otkrivena tri ekstrasolarna planeta. Utvrđeno je da su to vruće super-Zemlje jer orbitiraju preblizu zvijezde da bi podupirali život.

Dodatna tri planeta su otkrivena 2012.g. Jedan od njih, HD 40307 g je super-Zemlja s orbitalnim razdobljem od oko 200 dana, a moguće je da podržava tekuću vodu.

Tri su planeta pronađena od strane međunarodnog tima koji uključuje Carnegie koautora Paula Butlera, na čelu s Mikkom Tuomijem sa Sveučilišta Hertfordshire i Guillema Anglada-Escude sa Sveučilišta Göttingen koji su koristili novo razvijeni softver koji može temeljitije obraditi dobivene signale, ponovno analizirati spektre otkrivene metodom radijalne brzine uz korištenje HAARP-ovog sustava spektografa kroz Europski južni opservatorij.

HD 40307g je najmanje sedam puta masivniji od Zemlje i u prosjeku zaprima oko 67 % svjetlosti koju Zemlja zaprima od Sunca. Planet se nalazi na udaljenosti koja je slična udaljenosti između Zemlje i Sunca. Tim je izjavio da se planet najvjerojatnije okreće oko svoje osi dok se nalazi u orbiti te tako stvara ciklus noći i dana i okoliš koji je sličan Zemljinom zbog čega se povećava vjerojatnost razvoja života na tom planetu.

„Zvijezda HD 40307 je savršeno tihi stari patuljak, tako da ne postoji razlog zbog kojeg takav planet ne bi mogao održati klimu sličnu Zemljinoj,“ izjavio je Anglada-Escude. Istraživanje će biti objavljeno na internetu i možete ga pronaći ovdje.

Potencijalno naseljivi planeti

Nema informacija o vrsti i sastavu atmosfere HD 40307g. Prosječne bi temperature mogle biti oko 9 °C uz pretpostavku da je riječ o atmosferi koja je slična Zemljinoj. Ovaj bi planet također, zbog svoje orbitalne eksentričnosti, mogao imati snažne sezonske promjene površinske temperature koje bi iznosile između -17 °C i 52 °C. No ipak, najsloženiji oblici života, kao što nam je poznato, podnose ove ekstreme.

Trenutno postoji sedam potencijalno naseljivih eksoplaneta, a HD 40307g se nalazi na četvrtom mjestu prema indeksu sličnosti Zemlji. On je također najbliži planet koji orbitira oko zvijezde slične Suncu i koji nije plimno vezan, za razliku od većine ostalih planeta.

Ova vrsta detekcije zahtjeva nezavisnu potvrdu nekim drugim metodama, upozorio je istraživački tim. U međuvremenu se ovo otkriće smatra potencijalnim naseljivim planetom i zanimljivom metom budućih opažanja. Planet bi se teoretski mogao fotografirati novom generacijom svemirskih satelita koji su tek u nastajanju.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.