SVEMIR KROZ TELESKOP

Spektakularna snimka koja nudi uvid u rani svemir

Autor: Barbara Arbanas-kovačević

Matrix World

Astronomi koji rade s teleskopom Hubble su objavili najdetaljniji pregled ranog svemira ikad uhvaćenog na snimci. Naziva se Ekstremno duboko polje (eXtreme Deep Field) ili skraćeno XDF. Snimka kombinira deset godina Hubbleovih snimaka. Potrebna je bila ekspozicija od 2 milijunte sekunde kako bi se proizvela snimka koja sadrži više od 5500 najstarijih svemirskih galaksija.

Ova snimka ostavlja bez daha; ili, ako bismo citirali Hubbleove astronome, ovaj izvanredan pogled širi granice vremena i prostora.

Skoro svaki vidljiv objekt na ovoj snimci je galaksija od kojih je svaka ispunjena milijardama nebeskih tijela. Najrasprostranjenija među njima se nazire na više od 13 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje. Svjetlost, koju Hubbleovi instrumenti primaju od tih galaksija, je svoje putovanje započela samo nekoliko stotina milijuna godina nakon rođenja svemira.

Sa Zemlje je ova svjetlost nedokučivo zamagljena. Izađite van i pogledajte prema nebu u noći bez mjeseca. Dopustite da vam se oči prilagode tami te tada pretražite nebo i otkrijte najzamagljeniju zvijezdu. Svjetlost s te zvijezde je više od deset milijardi puta snažnija od svjetlosti koja pristiže s najmutnijeg objekta na ovoj snimci. To što Hubble može otkriti ovu svjetlost je izvanredno.

Jednako je impresivna činjenica da ovaj pogled obuhvaća samo mali dio noćnog neba. Pun Mjesec obuhvaća područje neba samo polovicu širine prsta u odnosu na dužinu ruke. XDF obuhvaća dio tog područja. Na snimci se pojavljuju veličanstvene spiralne galaksije sličnog oblika kao što je naša Mliječna staza. Susjedna galaksija Andromeda se također pojavljuje na snimci kao i velike, mutne crvene galaksije gdje je stvaranje novih zvijezda završeno. Te crvene galaksije su ostaci dramatičnih sudara između galaksija i nalaze se u svojim opadajućim godinama. Raštrkane diljem polja se nalaze malene, blijede, udaljenije galaksije koje su rasle iz današnjih markantnih galaksija.

NASA XDF naziva „vremenskim tunelom u daleku prošlost“. U objavi za tisak je voditelj Hubbleovog Ultra dubokog polja Garth Ilingworth izjavio da „XDF omogućuje istraživanje dalje prošlosti nego ikada prije“.

Koliko god impresivna bila ova snimka, ne možemo si pomoći a da se ne radujemo budućim snimkama, osobito onima dobivenim s James Webb svemirskog teleskopa čije se lansiranje očekuje 2018.g. Da citiramo astrofizičara Michaela Shara, kustosa u Odjelu za astrofiziku u Američkom prirodoslovnom muzeju:

„James Webb teleskop nudi 100 puta više mogućnosti od Hubblea. Moći ćemo vidjeti formiranje prvih zvijezdi, formiranje prvih galaksija nakon Velikog praska. Također ćemo moći – mislimo – izravno vidjeti planete koji orbitiraju oko drugih zvijezda.“

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.