U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Ishrana ispunjena pravilnim masnoćama smanjuje šećer u krvi, kolesterol, obnavlja metabolizam i sprečava gojaznost

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Čini se da većina liječnika poput papiga svakoga dana ponavlja isti savjet: vježbajte, nemojte pušiti i konzumirajte hranu s niskim udjelom masnoća. Ispada da, ukoliko želite sniziti razinu šećera u krvi, potaknuti metabolizam i spriječiti debljanje, onda konzumacija hrane s niskim udjelom masnoća i nije u vašem najboljem interesu.

Pod „punomasno“ se ne podrazumijeva prerađena ili pržena hrana koja sadrži malo hranjivih tvari. Ona podrazumijeva visoko hranjivu hranu i energetski učinkovite namirnice kao što su svinjetina, organska masna riba, maslinovo, laneno, bučino, kokosovo, konopljino ulje, maslac i svinjska mast.

Prethodna su istraživanja utvrdila da narušavanje dnevnih ritmova sisavaca ili hranjenje jelima ispunjenima masnoćom remeti metabolizam i dovodi do gojaznosti. Istraživači su željeli utvrditi učinak kombiniranja ishrane ispunjene masnoćama s dugoročnim hranjenjem prema fiksnom rasporedu.

Nedavno su u časopisu „Dijabetologia“ objavljeni rezultati dvogodišnje studije koji pokazuju da hrana koja sadrži mnogo masnoće i malo ugljikohidrata ima bolji učinak na razinu šećera u krvi i krvnih lipida. Unatoč povećanom unosu masnoća s većim udjelom zasićenih masnih kiselina, njihovi se lipoproteini nisu pogoršali. Upravo suprotno – sadržaj HDL-a ili „dobrog“ kolesterola se povećava ishranom temeljenom na masnoćama.

Otkriveno je da su pacijenti koji boluju od ateroskleroze izgubili na težini kada su se 6 tjedana hranili namirnicama bogatima masnoćom i siromašnima škrobom bez povećanja masnoće (lipida) u krvi.

Studija, koju su u Australiji provodili Monash gojaznost i institut za dijabetes (MODI) na Sveučilištu Monash, je otkrila da ishrana bogata masnoćama rezultira izolacijom moždanih stanica iz tijela čime se sprečava učinkovito dopiranje vitalnih signala do mozga koji tijelu govore da prestane jesti i potroši energiju.

Novo istraživanje provedeno na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu pokazuje da pažljivo odabrana ishrana s visokim udjelom masnoća može dovesti do smanjivanja tjelesne težine i jedinstvenog metabolizma koji unesene masti ne pohranjuje nego ih koristi kao izvor energije u vrijeme kada hrana nije dostupna. Rezultati su objavljeni u časopisu FASEB pod naslovom „Vremenska ishrana s mnogo masnoća resetira cirkadijski metabolizam i sprečava gojaznost“ (Timed high-fat diet resets circadian metabolism and prevents obesity).

Istraživači su željeli odrediti učinak kombiniranja ishrane ispunjene masnoćama s dugoročnim hranjenjem prema fiksnom rasporedu. Pretpostavili su da bi pažljivo planiranje obroka reguliralo biološki sat i smanjilo učinke prehrane ispunjene masnoćama koja bi, u normalnim okolnostima, dovela do pretilosti.

18 tjedana su hranili skupinu miševa prehranom bogatom masnoćama prema utvrđenom rasporedu (hranjenje u isto vrijeme i u istom vremenskom razdoblju svakog dana). Usporedili su te miševe s tri kontrolne skupine: onom koja je neplanirano jela hranu siromašnu masnoćama (u količini i učestalosti po njihovom izboru), onom koja je jela hranu siromašnu masnoćama prema fiksnom rasporedu i onom koja je neplanski jela hranu bogatu masnoćama.

Sve četiri skupine miševa su se udebljale tijekom eksperimenta s krajnjom tjelesnom težinom većom u skupini koja je neplanirano jela hranu bogatu masnoćama. No, iznenađujuće, miševi koji su planski jeli hranu bogatu masnoćama su također imali nižu krajnju tjelesnu težinu od miševa koji su neplanirano jeli hranu siromašnu masnoćama iako su obje skupine konzumirale jednaku količinu kalorija.

Uz to, miševi koji su planski jeli hranu bogatu masnoćama su izloženi jedinstvenom metaboličkom stanju u kojem konzumirane masnoće nisu pohranjene nego korištene kao izvor energije u vremenima kada hrana nije bila dostupna, kao što je to period između obroka.

Prema profesoru Froyu: „Naše istraživanje pokazuje da vrijeme konzumacije hrane ima prednost u odnosu na iznos masnoća u prehrani što dovodi do poboljšanja metabolizma i pomaže u sprečavanju gojaznosti. Poboljšanje metabolizma kroz pažljiv raspored obroka, bez ograničavanja sadržaja dnevnog jelovnika, može se koristiti kao terapeutsko sredstvo u sprečavanju gojaznosti u ljudi.“

O prebacivanju na ishranu s vrlo malo ugljikohidrata, u kojoj se masnoće pretvaraju u energiju, smo već pisali, a više možete pronaći ovdje i ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.