TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Studija: aronija i kurkuma ubijaju stanice raka u mozgu

Autor: urednici MW-a

Matrix World

Istraživači s Odjela za prirodne znanosti na sveučilištu Middlesex, Velika Britanija, objavili su fascinantno otkriće o sposobnostima spojeva iz dvije prirodne “superhrane”. Aronija (aronia melanocarpa) i kurkuma (kurkuma longa) djeluju uzajamno te zaustavljaju širenje malignih stanica raka, izazivajući ​​smrt stanica raka.

Studija, objavljena u časopisu “Oncology Reports” vrednuje učinke aronije i kurkume na određenoj liniji glioblastoma moždanih stanica raka poznatijem kao U373.

Razlikujemo aroniu melanocarpu (crnoplodna aroniju), aroniu arbutifolia (crvenoplodna aronija) te aroniu prunifolia (ljubičastoplodna aronija), koje spadaju u porodicu ruža. Za ljude je najznačajnija crnoplodna aronija.

Kako navodi ugledna tiskovina Natural News u ranijim studijama je utvrđeno da obje biljke posjeduju jedinstvena antikancerogena svojstva, te su istraživači, koji i sami proučavaju teraputske prednosti ljekovitog bilja već nekoliko godina, odlučili ispitati dalje kako jedan od najčešćih i smrtonosnih oblika raka mozga može odgovoriti na ove dvije antitumorske biljke.

Zdravstvene prednosti aronije su odavno poznate, one su bogat izvor vitamina, minerala, antioksidanata i dijetalnih vlakana.

Kapacitet apsorpcije kisikovih radikala (ORAC) – mjerenje antioksidativne snage prehrambenog proizvoda, kod aronije spada u sam vrh namirnica, s jednom od najviših vrijednosti ikada zabilježenih – 16.062 µmol / 100 g.

Slika prikazuje antioksidativne vrijednosti pojedinog voća.

Crna boja bobice sadrži značajno velike količine flavonoid fenola fito-kemikalije zvane antocijanin. Među antocijanima aronije nalaze se cianidin-3-galaktizid, epicatehin, kofeinska kiselina, kvercetin, delfinidin, petunidin, pelargonidin, peonidin i malvadin. Sve su to antioksidantni fenoli – flavonoidi. Dnevne potrebe čovjeka iznose od 3000 – 5000 ORAC jedinica, te je za čovjeka dovoljno da konzumira 20 – 30 grama ovog voća, ili isto toliko bobica.

Ukupni sadržaj antocijanina je 1480 mg na 100 g svježeg voća, a koncentracija proantocijanidina je 664 mg na 100 g. Znanstvena istraživanja su pokazala da konzumacija bobičastog voća na redovnoj osnovi nudi potencijalne zdravstvene prednosti protiv raka, starenja i neuroloških bolesti, upala, dijabetesa i bakterijskih infekcija, o čemu smo već pisali ovdje

Jedna studija o aroniji iznosi kako sok aronije posjeduje jedinstvena kemoterapeutska svojstva koja učinkovito pogađaju limfoblastične tumorske stanice povezane s limfoblastičnom leukemijom.

Osim ovih antitumorskih sposobnosti aronije, ona zaista spada u takozvanu “superhranu” jer je dokazano da djeluje na mnoge bolesti i stanja. Studija provedena na štakorima iznosi da je aronija sposobna djelovati protiv nakupljanja toksičnog kadmija u bubrezima i jetri.

Također je zabilježeno njeno ljekovito djelovanje kod srčanih oboljenja, povišenog krvnog tlaka, povećanog kolesterola, snižava povišenu razinu šećera, djeluje kod peptičkog ulkusa te djeluje protuupalno. Za sve ovo postoji cijeli niz studija

Kukurma je začinska biljka, spada u obitelj đumbira,a tijekom povijesti koristila se kao bojilo za tkanine, začin te kao ljekovita biljka.

Kad je riječ o kurkumi, ona je također izuzetno ljekovita, a u upotrebi je preko 5000 godina. Aktivni sastojak kurkume je kukurmin, koji čak i u vrlo malim koncentracijama ima ljekovito djelovanje.

Kurkumin je antitumorski polifenol, koji učinkovito inducira apoptozu u U373, što znači da se zaustavlja smrtonosna stanična linija od proizvodnje novih stanica i širenja. Kada se koriste zajedno, i aronija i kurkuma izazivaju obranu protiv raka mozga.

Prema jednoj studiji kurkumin također suzbija širenje mnogih drugih tipova stanica raka, i učinkovito blokira formiranje tumora, njihovu reprodukciju, kao i metastaze.

Osim antikanceroganog djelovanja kukurma je djelotvorna i kod probavnih smetnji, bolesti jetre, ateroskleroze, osteoartritisa, menstrualnih tegoba, te bakterijskih infekcija, a sve zbog vrlo moćnih antioksidativnih, protuupalnih i antibakterijskih svojstava.

Sve ove informacije nam govore ono što smo isticali nebrojeno puta do sada, priroda nam nudi lijek za sva stanja i bolesti, a na nama je samo da izaberemo koji ćemo od njih koristiti. U potrazi za zdravljem nemojte se samo slijepo oslanjati na preporuke medicinske znanosti jer su vrlo često vođene isključivo profitom, a ne vašom dobrobiti. U potrazi za istinom potrebno vam je znanje, a do njega ćete doći istraživanjem. Dakle, tražite, pitajte i istražujte, a dobivena znanja i pozitivna iskustva dijelite s drugima.

O prirodnim lijekovima koji pomažu ili liječe u borbi protiv raka, pročitajte u sljedećim tekstovima:

Jednostavni lijekovi protiv raka!

Postoji li prirodan „lijek“ za rak?

Ljekovita svojstva bundeve

Zeleni čaj u kombinaciji s prirodnim kvercetinom ubija stanice raka!

ČUDO DR. TULLIA SIMONCINIJA: Soda bikarbona – prirodni lijek protiv raka!

Epifiza i melatonin – ključni elementi zdravlja uma i tijela

Sezame otvori se! 10 nevjerojatnih zdravstvenih prednosti ovog super-sjemena

Magneti mogu potaknuti samouništenje stanica raka

Konzumiranje većih količina selena može smanjiti rizik od raka gušterače

Studije dokazuju: marihuana liječi rak!

Jesu li borovnice ključne za pobjedu nad rakom?

Vitamin C i borba protiv raka

SREBRENI METAK PROTIV RAKA: Metal koji može ubiti neke tumore bolje od kemoterapije i s manje nus-pojava

Istraživači iz preko 100 zemalja širem svijeta dokazali: SUNČEVA SVJETLOST SPRIJEČAVA RAK!

Istraživanje: enzim iz ananasa ubija rak

Sjemenke kajsije (marelice) ubijaju stanice raka bez štetnih nuspojava

ALOE VERA: Podmlađuje kožu, štiti protiv određenih vrsta raka i leukemije i pomaže u liječenju raka!

Zašto je najkorisnija svjetska biljka ilegalna roba?

Snaga svježeg kanabisa skreće pažnju

Dječak star dvije godine s rakom mozga „izliječen“ nakon što ga je otac tajno hranio marihuanom

Dokumentarac PBS-a istakao nevjerovatnu učinkovitost marihuane u tretiranju bolesti