PONERIZACIJA DRUŠTVA

Kompanija Johnson & Johnson povlači smrtonosnu kemikaliju formaldehid iz svojih proizvoda

Autor: urednici MW-a
Matrix World

Nevjerovatno je da jedna od vodećih kompanija za proizvodnju proizvoda za njegu dječje kože, koja reklamira nježnost i sigurnost proizvoda za našu djecu, u svojim proizvodima koristi smrtonosnu kemikaliju formaldehid.

Iako se već godinama upozorava na opasnosti koje vrebaju iz kemikalija u proizvodima za njegu, kompanija Johnson & Johnson tek sada planira preformulirati svoju kompletnu liniju za njegu dječje kože, kao i liniju za njegu za odrasle koje sadrže brojne kemikalije koje su bile predmet javnog interesa u posljednjih nekoliko godina. Naravno da to ne rade zbog zabrinutosti za naše zdravlje, kao ni za zdravlje naše djece, usprkos svim reklamama, već zbog borbe za opstankom svog brenda na tržištu.

Kako navodi Natural News, do 2015., gotovo svi J.&J. proizvodi za njegu će biti slobodni od konzervirajućih kemikalija koje oslobađaju metilen-glikol, alkoholni oblik formaldehida, koji je identificiran kao agens – uzročnik raka. Također planiraju ukloniti kemikalije koje proizvode 1,4 dioksan, kemikaliju također povezanu kao uzročnik raka.

Neki od proizvoda koji koriste otrovnu supstancu formaldehid i 1,4 dioksan.

“Prisutna je vrlo živa javna rasprava o sigurnosti sastojaka u proizvodima za osobnu njegu, te je vrlo važno da i mi imamo udjela u tome”, izjavljuje Susan Nettesheim, potpredsjednica kompanije za rukovanje proizvodima. Iako ona inzistira na tome da su postojeće kemikalije koje se koriste u njihovim proizvoda sigurne, također izjavljuje da tvrtka pokušava odgovoriti na zabrinutost svojih kupaca.

Koliko su opasne kemikalije koje koristimo svakodnevno za osobnu higijenu, možete pročitati u našem tekstu “Koliko je vaša kupaonica toksična“.

Koorporacija J.& J. je čak oformila web stranicu posvećenu ovom prijelazu na nove proizvodne formulacije, od kojih će se mnogi desiti čak i prije 2015., barem u proizvodima namijenjenim za djecu i bebe. Stranica pod naslovom “Our Safety & Care Commitment”, objašnjava kako će tvrtka izbaciti ftalate, triclosane, parabene, mirise i mnoge druge upitne kemikalije iz svojih proizvodnih linija u godinama koje dolaze.

Da li bi mi sada trebali pozdraviti ovu odluku? Ili vam je na licu gorki osmijeh kada shvatite čime ste “njegovali” dječju kožu godinama prihvaćajući zdravo za gotovo njihov slogan “Najbolje za bebe, najbolje za vas”.

Kenneth A. Cook, predsjednik radne skupine za zaštitu okoliša, (Environmental Working Group) izjavljuje: “Zaista nikada nismo vidjeli takvu vodeću kompaniju proizvođača proizvoda za osobnu njegu da povlači takav potez kakav će oni poduzeti”. Čak je bio i malo začuđen tim vrlo skupim potezom preformulacije proizvoda na koje su toliki ljudi navikli.

Zaista na ovo nemamo komentara….

Kompanija Johnson & Johnson je utemeljena 1886. godine. Korporacija uključuje oko 250 podružnica tvrtke s operacijama u više od 57 zemalja i proizvoda prodanih u više od 175 zemalja. Profit ostvaren širom svijeta u 2011. godini iznosi vrtoglavih 65 milijardi dolara. Dobitnici su svakojakih nagrada za utjecaj i djelotvornost u zaštiti okoline i uglavnom su imali pozitvan imidž u javnosti.

Tijekom proteklih godinu i pol, J.&J. opozvao je najmanje 12 različitih potrošačkih proizvoda.

No, bitno je istaknuti da je ovoj preformulaciji proizvoda prethodio skandal koji je izbio u javnost jer je u dječjem losionu pronađena bakterija stafilokok, u testu kontrole sigurnosti proizvoda provedenog od strane FDA. Povučeno je 2,200 pakovanja “Aveeno Baby Calming Comfort Lotion”, a opoziv je usljedio zbog pojave većeg od normalne razine patogena koji premašuju maksimalnu razinu. Međutim, J.&J. je kasnije proveo testove u “nezavisnom laboratoriju” koji su pokazali da razina bakterija nije puno prelazila maksimalnu razine. Utješno!

Tijekom proteklih godinu i pol, J.&J. opozvao je najmanje 12 različitih potrošačkih proizvoda proizvedenih od strane njihove podružnice McNeil Consumer Healthcare,  poput dječjih Benadril tableta za alergiju, Tylenol 8 hour, motrin IB, Sudafed 24 hours, Rolaids, i tekući Tylenol Cold.

U našim brojnim tekstovima pokušavamo vam ukazati na zla koja vrebaju iz kemikalija poput ftalata, ili parabena.

Žao nam je ako vas ove spoznaje uznemiruju, no one su činjenica od koje se može pobjeći samo ako nam je poznata, dokle god se o ovakvim stvarima šuti u medijima, naše zdravlje, i što je još gore, zdravlje naše djece će biti ugoženo. Stoga potražite sigurne proizvode za osobnu njegu koji postoje i dostupni su, a prave se samo od prirodnih sastojaka koji su ujedno ljekoviti.