SVEMIR KROZ TELESKOP

Otkrivena još jedna snažna eksplozija supernove

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Čini se da se 2012., može nazvati godinom supernova. Nakon otkrića jakih eksplozija zvijezda u konstelacijama Lava i Djevice, znanstvenici su otkrili još jedan zvjezdani vatromet u galaktici NGC 1365.

Galaktika NGC 1365 se može vidjeti s južne hemisfere, ova elegantna galaktika se nalazi na oko 56 milijuna svjetlosnih godina daleko od Zemlje, iza konstelacije Fornax. Astronom Alan Klotz je prvi primijetio 27.10.2012. uz pomoć teleskopa TAROT koji se nalazi u opservatoriju Silla u Čileu.

Supernova 2012fr se nalazi u galaktici NGC 1365.

U tekstu koji je objavila web stranica Universe Today stoji kako je supernova 2012 fr nastala iz intenzivne plave zvijezde koja se može vidjeti neposredno ispod središta galaktike NGC 136. Ona je u znanstvenom svijetu izazvala određeno čuđenje jer ni jednu godinu nismo imali prilike vidjeti toliko snažnih i jasnih snimaka supernova.

Rolf Wahl Olsen, čije fotografije s novonastalom supernovom vidite na našoj stranici je izjavio slijedeće:

„Ova supernova je lijepi dodatak ovoj fotogeničnoj galaktici. Zadivljen sam koliko je eksplozija intenzivna i jasna. Da bismo shvatili koliko je jak ovaj fenomen recimo da se 2012fr nalazi na mjestu Betelegeusa (na udaljenosti 642 svjetlosne godine) sjajila bi istom jakošću kao naš pun Mjesec.“

Prvotna snimka supernove koju je spazio Alain Klotz.

Vjerojatno se pitate zbog čega obraćamo pažnju na nastajanje dalekih supernova, najbolji odgovor bi bio niz znanstvenih istraživanja profesora Henrika Svensmarka s Tehničkog Sveučilišta Danske koji je otkrio koliko značajno utječe kozmičko zračenje iz supernova na sav život na našoj planeti.

Pročitate li tekst „Eksplozije obližnjih zvijezda pomažu u razvoju Zemlje i života na njoj!“ saznat ćete detaljan prikaz utjecaja zračenja iz ekplozija zvijezda s „eksplozijom“ života i promjenama istoga na Zemlji. Utjecaj supernova je Svensmark pratio kroz period od 500 milijuna godina, svaki put kada bi svemirsko zračenje iz supernova došlo do Zemlje, na planeti su se događale evolucijske promjene planetarnih razmjera.

Svensmark je na to rekao:

„Naša biosfera snažno reagira i reflektira uvjete koje se događaju u svemiru, naša evolucija je tek odraz evolucije galaktika.“

Možda zaista ima neke istine u astrologiji i prastarom vjerovanju kako svemirska tijela, njihovo zračenje i kretanje ima utjecaja na naš život.

Pitamo se hoće li nas znanstvenici do kraja godine iznenaditi s još kojim kozmičkim vatrometom?