PONERIZACIJA DRUŠTVA

Big Pharma testira OxyContin na djeci

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Vjerojatno ste čuli za OxyContin, teški opojni analgetik koji je potaknuo problem ovisnosti o lijekovima tijekom posljednjih nekoliko godina. Taj “lijek” stvara tešku ovisnost i ljude navodi na korištenje heroina kada oni više ne mogu plaćati preskupi OxyContin. Ovaj problem je postao još izraženiji nakon što je proizvođač odlučio promijeniti sastav lijeka kako bi, navodno, obeshrabrio ovisnost kod korisnika “lijeka.”

OxyContin je prvobitno osmišljen kao lijek koji se u tjelesni sustav otpušta polako, tijekom nekoliko sati, što znači da je svaka tableta sadržavala veliku količinu oksikodona. Korisnici droga su uskoro otkrili da drobljenjem i ušmrkavanjem ili otapanjem tablete u vodi i njenim izravnim ubrizgavanjem mogu zaobići mehanizam sporog otpuštanja. 2010.g je Purdue Pharma promijenila formulu kako bi tableta bila tvrđa i kako bi se sporije topila. Značajan postotak bivših ovisnika o OxyContinu se nakon toga okrenuo snažnijim drogama kao što su heroin i ostali jači opiodi.

Tvorac ovog čudotvornog lijeka, odgovoran za bezbrojne smrti uzrokovane predoziranjem, je sada zabrinut zbog isteka patenta te je odlučio testirati ga i na šestogodišnjoj djeci. Tvrtka o kojoj je riječ je Purdue Pharma LP čiji motivi nisu pomaganje djeci i prevladavanje smrtonosne bolesti ili smanjivanja boli. Umjesto toga ona laže o svrsi svojeg istraživanja.

U kolovozu 2013.g istječe patent OxyContina, a kada se to dogodi, ostale će Big Pharmine tvrtke moći izraditi generičku inačicu skupog narkotika i prodavati ga za manju cijenu oduzimajući tako Purdue-u dio zarade.

Započinjanjem testiranja na djeci, Big Pharma može produžiti valjanost patenta za šest mjeseci. To je moguće pomoću FDA-inog programa koji potiče farmaceutske tvrtke da testiraju svoje otrove na najmlađim članovima naše zajednice.

Prema Natural  News-u, „testiranje lijekova na djeci pomaže pri premošćivanju ‘praznine u pedijatrijskom znanju’ o tome kako na djecu djeluju lijekovi koji se prepisuju za odrasle osobe. S obzirom da liječnici zabranjene lijekove ponekad propisuju djeci, FDA smatra da će naknadno tržišno testiranje djece biti korisno za društvo.“

OxyContin je lijek koji stvara tešku ovisnost. To je narkotik i opijat. To znači da je napravljen od istih sastojaka kao i heroin (što je dodatni razlog zbog kojeg se korisnici kasnije okreću heroinu), a sada će biti davan djeci samo kako bi se „vidjelo kako djeluje na njih“.  Ali to nije strašno čudno jer glavne korporacije koje proizvode lijekove i cjepiva kontinuirano vrše eksperimente nad djecom, ponekad i ilegalno.

U jednom slučaju je gigant GlaxoSmithKline (GSK) kažnjen iznosom od 93 000 $ od strane argentinskog suca zbog ubojstva 14 beba . Sudac je utvrdio da je tvrtka u stvari krivotvorila roditeljska odobrenja kako bi djeca mogla sudjelovati bez legitimnog roditeljskog dopuštenja. Više o ovom slučaju pročitajte ovdje.

Odgoda u trajanju od šest mjeseci se čini kao mala korist za velike žrtve, zar ne? Tvrtka je spremna djecu staviti u laboratorij u zamjenu za vrijeme od samo šest mjeseci? No za Purdue, kao i mnoge slične tvrtke, to ne predstavlja brigu. Purdue je samo prošle godine od prodaje OxyContina zaradila 2,8 milijarde dolara. Razdoblje od šest mjeseci nosi potencijalnu zaradu od još gotovo milijardu i pol dolara.

Čini se da će farmaceutski lijekovi protiv bolova i dalje nastaviti pustošiti stanovništvo.