S ONE STRANE ZRCALA

Meditacija stvara stalne pozitivne promjene u moždanim emocionalnim procesima

Autor: Ljubica Šaran

Smatrate li da je meditacija obična istočnjačka nadri-tehnika koja ničemu ne služi? Možda biste trebali revidirati vaše stavove. Najnovija znanstvena studija objavljena u žurnalu Frontiers in Human Neuroscience otkriva kako participacija u dvomjesečnom meditacijskom treningu može stvoriti mjerljive pozitivne efekte na moždane funkcije, čak i ako sudionici ne meditiraju svakodnevno.

U studiji koju su napravili: Gaëlle Desbordes, Lobsang T. Negi, Thaddeus W. W. Pace, B. Alan WallaceCharles L. Raison i Eric L. Schwartz, doznajemo kako meditacija utječe na amigdalu. Ovaj značajan dio endokrinog sustava utječe na procesuiranje emocija i pamćenja te iznimno snažno reagira na negativne i pozitivne stimulanse. U prethodnim studijama se otkrilo kako amigdala djeluje manje na naročito negativne stimulanse kada je ispitanik u stanju meditacije. No nitko nije bio spreman na rezultate najnovije studije u kojoj se otkrilo kako čak i početnici koji kombiniraju meditaciju koja se fokusira na opuštanje i disanje stvaraju potpuno nove moždane obrasce koji pozitivno mijenjaju njihove funkcije u mozgu.

Najvažnije od svega kod sudionika eksperimenta otkrilo se da njihova amigdala nakon osam tjedana meditativnog treninga nastavlja s radom na isti pozitivni način i kada isti više ne meditiraju, drugim riječima meditacija stvara stalne promjene u moždanim funkcijama.

U rezultatima studije koje je objavila web stranica Science Newsline je navedeno da se na fMRI snimkama sudionika vide promjene u načinu na koji se isti nose s različitim vanjskim stimulansima. Iako je Matrix World do sada izdao brojne tekstove i znanstvene studije koje pokazuju koliko meditacija pozitivno utječe na naš um i tijelo, ovo je jedan od najboljih direktnih pokazatelja kako umne vježbe mogu stvoriti fizičke promjene u nama.

S druge strane ovo istraživanje na indirektan način objašnjava zašto meditacija smanjuje stres.

U tekstu koji je objavila web stranica Science Daily, saznajemo da su sudionici eksperimenta nakon meditacije puno manje reagirali na izrazito negativne i zastrašujuće fotografije koje su im se pokazivale, točnije na njih su reagirali s puno manje stresa. Tijekom jednog ispitivanja je napravljeno 108 fMRI snimaka po sudioniku, što je na precizan način pokazalo razliku u reakcijama i procesima u mozgu prije meditacije, za vrijeme meditacije i nakon meditacije u periodu od osam tjedana.

Nakon samo osam tjedana početničkog meditiranja, desni dio amigdale je puno manje reagirao na negativne stimulanse, fotografija vlasništvo: Gaëlle Desbordes, PhD, Martinos Center for Biomedical Imaging, Mass. General Hospital.

Osim opuštajuće meditacije fokusirane na disanje, znanstvenici su sudionicima predložili korištenje tradicionalne tibetanske budističke meditacije koja se fokusira na suosjećanje. Na obije vrste meditacije su pozitivno reagirali svi sudionici studije.

Na to je Gaëlle Desbordes izjavila sljedeće:

Smatramo da su ove dvije meditacije kultivirale dva različita dijela uma, u grupi koja je radila meditaciju s fokusom na disanje smanjio se odaziv amigdale na sve vanjske stimulanse, sudionici grupe su se osjećali rasterećeni, opušteni i s puno manje stresa. Sudionici su reagirali s većom emocionalnom stabilnošću na sve stimulanse. S druge strane suosjećajna meditacija je dizajnirana da bi pojačala osjećaje suosjećanja, bilo je logično očekivati kako će se povećati rad i reakcija amigdale nakon ovakve meditacije dok sudionicima pokazujemo slike na kojima su pokazani ljudi i djeca koja pate. No umjesto toga amigdala je reagirala tako da se smanjila razina depresije u grupi koja je radila na suosjećajnoj meditaciji, što ukazuje kako viša razina suosjećanja prema drugima stvara pozitivne promjene u nama samima.

Iako se u društvu godinama lome koplja o tome koliko je empatija i suosjećanje moćan društveni faktor i koliko i kako stres utječe na stvaranje različitih fizičkih i psihičkih poremećaja i bolesti, urednici Matrix Worlda smatraju da je empatija i te kako vrijedan ljudski osjećaj, što možete i sami saznati u tekstu pod nazivom: „Zašto je nedostatak empatije korijen svakog zla“ i: „Zijevanje i empatija, kako su ove dvije stvari povezane?“ Želite li više saznati o dobrobitima meditacije kliknite ovdje.

Želite li saznati više o načinu kako meditacija djeluje na naš duh i tijelo, pročitajte:

Meditacija smanjuje bol!

Meditacija smiruje stres i poboljšava koncentraciju

Meditacija nas čini kreativnijima

Prema istraživanjima, meditacija podiže imunitet, regulira tlak i čak poboljšava moždane funkcije

Snimke mozga pokazuju kako meditacija „efektno“ liječi mentalne bolesti!

MEDITACIJA: Tehnika koja obogaćuje dušu!

Meditacija bolja od plesa za usklađivanje uma i tijela

Pronalaženje odgovarajuće meditacijske tehnike – ključ zadovoljstva

Pet razloga da još danas započnete s meditacijom

Što znanstvenici kažu o meditaciji?

Stvar uma: pogled u psihologiju meditacije