SVIJET POD LUPOM

Poruka vegetativnog pacijenta: „Ne boli me“

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Kanađanin za kojeg se vjerovalo da se nalazi u vegetativnom stanju više od desetljeća je uspio znanstvenicima reći da ne trpi nikakve bolove.

To je prvi put da je nekomunikativni pacijent s teškom ozljedom mozga uspio dati odgovore koji su klinički relevantni za njegovu njegu.

Scottu Routleyu, 39, su postavljana pitanja dok se fMRI (funkcionalnom magnetskom rezonancijom) skenirala njegova moždana funkcija. fMRI mjeri aktivnost mozga u realnom vremenu prateći protok krvi ispunjene kisikom.  S obzirom da fMRI ne može razlikovati pacijentovo razmišljanje o odgovoru „da“ ili „ne“, tim je Routleyu dao naputak neka razmišlja o jednom od dva scenarija koji označavaju njegov odgovor. Ukoliko je odgovor bio pozitivan, Routley je razmišljao o hodanju oko svoje kuće, a ukoliko je odgovor bio negativan, razmišljao je o tome kako igra tenis.  Scottov liječnik kaže da će ovo otkriće ući u medicinske udžbenike.

Medicinski tim koristi skeniranje mozga kako bi pacijentu omogućili komunikaciju

Vegetativni pacijenti izlaze iz kome i ulaze u stanje povremenih buđenja kada im i oči bivaju otvorene ali nemaju percepciju sebe ili vanjskog svijeta. To je kronično ili dugotrajno stanje koje se od upornog vegetativnog stanja (PVS) razlikuje po tome što je riječ o pacijentu koji se probudio iz kome, ali nije povratio svijest. Ovo se stanje još naziva i „komirano bdijenje“.

Routley je prije 12 godina pretrpio ozbiljnu ozljedu mozga uzrokovanu prometnom nezgodom.  Od tada niti jedna od njegovih fizičkih procjena nije pokazala bilo kakav znak svjesnosti ili sposobnosti komunikacije. No britanski neurolog, profesor Adrian Owen, koji je vodio tim na Institutu za mozak i um na Sveučilištu u zapadnom Ontariu, je izjavio da Routley očito ne vegetira.

„Scott je uspio pokazati da ima svjestan, misaoni um. Nekoliko smo ga puta skenirali i njegov uzorak moždane aktivnosti pokazuje da jasno odabire odgovoriti na naša pitanja. Vjerujemo da zna tko je i gdje se nalazi.“ Profesor Owen je dodao da je ovo revolucionarni trenutak.

„Mnoge smo godine stremili ka tome da pacijenta pitamo nešto što je njemu važno. U budućnosti bismo pacijente mogli pitati što bismo mogli učiniti u vezi poboljšanja njihove kvalitete života. To bi mogle biti jednostavne stvari poput zabave koju pružamo ili doba dana kada se peru ili kada jedu.“

Tim, na čelu s prof Owenom (pokazuje prema zaslonu), proučava slike mozga Scotta Routleya

Scottovi roditelji kažu da su oduvijek mislili da je on svjestan i da može komunicirati podizanjem palca ili pomicanjem očiju. Ali medicinsko osoblje to nikada nije prihvatilo.

Profesor Brian Young sa Sveučilišne bolnice u Londonu (Scottov neurolog posljednjih deset godina) je rekao da su rezultati skeniranja poništili sve bihevioralne procjene koje su učinjene tijekom posljednjih godina.

„Bio sam impresioniran i zadivljen time što je uspio pokazati svoje kognitivne odgovore. Imao je tipičnu kliničku sliku vegetativnog pacijenta i nije pokazivao spontane pokrete koji bi izgledali smisleni.“

Od vremena odgovora, Scottove su opservacijske procjene nastavile sugerirati da se on nalazi u vegetativnom stanju. Prof Young je izjavio da će se medicinski udžbenici morati ažurirati kako bi se u njih uključile tehnike profesora Owena.

Drugi kanadski pacijent, Steven Graham, je uspio pokazati da je usvojio nova sjećanja od nastanka ozljede mozga. On je pozitivno odgovorio na pitanje ima li njegova sestra kćer. Njegova je nećakinja rođena nakon njegove prometne nezgode prije pet godina.

Owen je rekao da je MRI tehnika otkrila barem djelomičnu svjesnost kod jednog od pet pacijenata koji se nalaze u vegetativnom stanju. No, potencijalna su liječenja još daleko od nas, upozorili su Owen i Weaver.