SVIJET POD LUPOM

Dječak koji se vratio iz mrtvih

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Lektor: Anamarija Vukojević

Rečeno im je da njihov sin neće preživjeti posljedice prometne nesreće. Ali roditelji Stevena Thorpea su odbili gubiti nadu, unatoč tome što su ga četiri specijalista 17-godišnjaka proglasili mrtvim. Janet i John Thorpe su, uvjereni da su vidjeli „tračak“ života dok je Steven ležao u komi, odbili isključiti aparate koji su ga održavali na životu.

Molili su za drugo mišljenje, a ta je odluka spasila njihovog sina.

Neurokirurg je otkrio blijede znakove moždane aktivnosti, a dva tjedna kasnije se Steven probudio iz kome. Sedam tjedana kasnije je napustio bolnicu. Sada, četiri godine kasnije, njegov vježbenik kaže da Steven sve duguje upornosti svojih roditelja.

Iz svojeg doma u Kenilworthu, Steven, sada 21-godišnjak, je rekao:

„Sretnik sam jer moji roditelji nisu prihvatili negativan odgovor.“

Školarac je u veljači 2008.g putovao, zajedno s još dva prijatelja, automobilom kada je zalutali konj istrčao pred vozilo koje se nalazilo ispred njih. Njegov prijatelj, Matthew Jones (18) je poginuo u ovoj nesreći, a Steven je pretrpio ozbiljne ozlijede lica, glave i ruke i dva dana mu je dijagnosticirana smrt moždanih aktivnosti.

On je izjavio sljedeće:

„Liječnici su mojim roditeljima govorili da žele isključiti aparate za održavanje života. Točne riječi koje su koristili su bile: ‘Trebali biste početi razmišljati o donaciji organa.’ Mislim da je mojem ocu to dalo dodatnu energiju. Mislio je ‘nema šanse!’ jer su još uvijek vjerovali da sam tamo. Kada bi sjedili pored kreveta, osjećali su da sam ondje, a ja sam reagirao na neke njihove riječi. Vjerujem da da se moj otac složio s njima da bi aparat za održavanje života bio isključen u sekundi.“

Računovođa, g. Thorpe (51) je prema preporuci kolege s posla, kontaktirao privatnicu Juliu Piper, poznatu po svojem radu u tradicionalnoj i alternativnoj medicini. Dirnuta njihovom pričom, ona je zamolila poznanika, neurokirurga, da posjeti Stevena na Sveučilišnoj bolnici u Coventryu.

Nevjerojatno, ali on je zaključio da Stevenov mozak nije mrtav i da postoji mala šansa za oporavak. Liječnici su pristali probuditi Stevena iz kemijski inducirane kome kako bi vidjeli hoće li preživjeti. Probudio se dva tjedna kasnije.

Rekao je:

„Zabrinem se kada pomislim da me otpisalo nekoliko specijalista. Nadam se da će ovo pomoći ljudima da shvate da nikada ne bi smjeli odustati. Ako imate dobar osjećaj u vezi nečega, tada ga slijedite. Moj je otac vjerovao da sam živ i bio je u pravu.“

Steven, koji ima tri sestre, više ne može koristiti lijevu ruku, a podvrgnut je i opsežnoj rekonstruktivnoj operaciji lica koja je uključivala obnavljanje nosa i izradu umjetne očne duplje. No, unatoč ozljedama, kaže da preživljavanje smatra ‘potpunim oporavkom’. Rekao je da je ovaj događaj još uvijek previše bolan za njegove roditelje i da zbog toga ne žele govoriti o tome.

Steven i dr Julia Piper

Dr. Piper je na to izjavila:

„Kao roditelj, željela sam pomoći ako postoji i najmanja šansa. Razgovarala sam sa jedinicom za intenzivnu njegu i rekla im neka ne isključuju Stevenov aparat jer dovodimo vlastitog specijalistu. Zapanjena sam ishodom, ali zabrinjavajuće je što se to možda dešava češće nego što nam je poznato.“

Glasnogovornik sveučilišne bolnice Coventry i Warwickshire NHS zaklade je izjavio:

„Ozljeda Stevenovog mozga je bila kritična, a nekoliko CT-a mozga su pokazala skoro nepopravljivu štetu. Rijetkost je da će pacijent s tako opsežnom ozljedom mozga preživjeti. Bili smo oduševljeni Stevenovim oporavkom.“

Steven i dalje nastavlja liječiti posljedice nesreće. Trenutno prima fizioterapiju kako bi djelomično mogao koristiti lijevu ruku. Također je upisao tečaj računovodstva u visokoj školi u Coventryu. „Ne smatram da se moj izgled promijenio. Ja sam vrlo motivirana osoba. Živim kako bih uspio u životu,“ izjavio je.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.