SVIJET POD LUPOM

Ledeni cvjetovi – zimska čudesa

Autor: Ljubica Šaran

Lektor: Anamarija Vukojević

Priroda nas često zna zapanjiti nevjerojatnim prizorima, ponekad u hladnim i vlažnim predjelima nastanu „frost flowers“ ili ledeni cvjetovi koji na fotografijama djeluju kao fotomontaže, no zapravo su prirodni fenomeni rijetko zabilježeni kamerama.

Ljude su stotinama godina zbunjivali objekti od leda u usnuloj zimskoj flori, no znanost je otkrila kako ledeni cvjetovi nastaju zbog isparavanja super ohlađene vode iz biljaka, brzim stvaranjem malenih kristala vode nastaju nevjerojatni oblici, od kojih neki nalikuju na vrpce, drugi na paučinu, a ponekad se stvaraju i zvjezdaste formacije kompleksnih oblika.

Osim tipičnih ledenih cvjetova na biljkama, nedavno su napravljene fotografije i ledenih cvjetova na površini mora u polarnim i subpolarnim predjelima.

Želite li pogledati galeriju ledenih cvjetova preko cijelog ekrana, kliknite na bilo koju sliku.

Želite li više saznati o ovom prirodnom fenomenu pročitajte tekstove ovdje i ovdje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.