PONERIZACIJA DRUŠTVA

Ian Paterson „liječnik“ koji je osakatio preko tisuću žena i stotinu muškaraca bespotrebnim odstranjivanjem dojki

Autor: Ljubica Šaran

Lektor: Anamarija Vukojević

Od 1994-2012. godine kirurg Ian Paterson je napravio više od tisuću mastektomija – uklanjanja dojki na ženama i nekoliko stotina lumpektomija – djelomičnog uklanjanja tkiva na prsima muškaraca i žena, svi ti pothvati bi bili obična medicinska statistika, da Paterson nije izigravao „mesara“ na ljudima koji uopće nisu imali rak i koji nisu trebali prolaziti kroz operacije čije će fizičke i psihičke ožiljke nositi cijeli život, s druge strane njegovi pacijenti koji su imali rak su dobivali zahvate koji su bili neodgovarajući i ilegalni.

Upozorenje: u tekstu se nalaze potresne fotografije mastektomije.

Ian Paterson, “liječnik” koji će morati odgovarati pravdi. Fotografija vlasništvo BPM Media.

Početkom studenog 2012. godine Ian Paterson je suspendiran s kirurške dužnosti koje je obavljao u nizu privatnih bolnica diljem West Midlandsa u Velikoj Britaniji. Paterson je dobio suspenziju s obrazloženjem:

„nemar i neprikladne operacije.“

Među Patersonovim žrtvama se nalazi preko 450 žena koje su prošle kroz pakao mastektomije i lumpektomije iako su bile potpuno zdrave. Paterson je na ženama čak izvršavao biopsiju, tvrdeći da su upale i ciste tumori koji se trebaju odmah ukloniti, žene je podvrgavao uklanjanju dojki ili dijelova dojki iako su se ciste i upale mogle liječiti običnim antibioticima.

Ovaj „liječnik“ je napravio parcijalnu mastektomiju (CSM) na 700 žena koje su imale tumore u dojkama no ta tehnika je zabranjena još 2007. godine, da pojasnimo s CSM-om se ostavljaju velike količine tkiva mliječnih žlijezdi i okolnog tkiva na kojima se nalazio tumor, što je uvelike omogućavao povratak raka i naknadne postoperatvne komplikacije. The Guardian je otkrio kako je Paterson napravio zadnju CSM 2010. godine, no izgleda da Patersona uopće nije brinulo očigledno kršenje zakona.

Pacijentica nakon operacije potpune mastektomije. Paterson je napravio nekoliko stotina ovakvih operacija, od kojih su mnoge učinjene bez potrebe, jer njegove pacijentice nisu imale rak.

Paterson je također dobio tužbe od preko 100 muškaraca koji su preživjeli lumpektomiju iako im ona nije bila potrebna.

BBC News je objavio riječi jednog odvjetnika bivših Patersonovih pacijentica koji je rekao kako je ovo slučaj najvećeg kliničkog nemara koji se nije mogao dogoditi jednom kirurgu koji je specijalizirao uklanjanje raka na dojkama.

Kashmir Uppal odvjetnik koji se specijalizirao za slučajeve liječničkog nemara je izjavio za The Guardian:

„Iznimno zabrinjava što je nastavio s CSM-ima nakon što je ova procedura zabranjena i nakon što mu se naredilo da prestane s takvim operacijama. Našim klijentima Paterson nije dao nikakvo objašnjenje zašto moraju proći takvu operaciju, niti im je objašnjavao zašto će napraviti zahvat koji je ilegalan.“

Rachel Butler, jedna od Patersonovih žrtava je dala sljedeću izjavu za Brimingham Mail:

Rachel Butler, jedna od žrtava Iana Patersona.

„Kada sam saznala da mi je uklonjena dojka bez ikakvog razloga, nisam mogla shvatiti zašto mi se to događa, Paterson je izgledao kao liječnik koji pazi na svoje pacijente, obiteljski čovjek, normalno ljudsko biće. Danas imam ove ožiljke na sebi i osjećam se kao nakaza. Smatram da se ovaj problem odavno trebao riješiti.“

Patersonove žrtve koje su operacije sakaćenja prošle bez ikakve potrebe ne mogu shvatiti kako se tako nešto moglo dogoditi. Daily Mail je iznio neke od njihovih potresnih priča.

Gail Bochat, stara 57 godina je proživjela potpunu mastektomiju bez razloga, jer uopće nije imala rak iako joj ga je Paterson dijagnosticirao. Nju je Paterson liječio od 1995. godine, no tek je početkom ove godine saznala za pogrešnu dijagnozu.

„U potpuno sam šoku, ovo je horor, sva osjetila su mi otupila. Željela bih izreći što osjećam no ne mogu oblikovati riječi, ne mogu govoriti. Neko vrijeme nisam mogla ni sa kim pričati o ovome, morala sam se nositi s poplavom emocija. Moj je život upropašten, nosit ću ožiljke do kraja života,“ rekla je Bochatova.

Victoria Weaver, 42 godine stara, je pripremila svoj vlastiti pogreb nakon što joj je Paterson rekao kako je u njenim dojkama pronašao zametke kancerogenih stanica, to se dogodilo 2003. godine nakon što je Weaverova otkrila kvržicu na dojci. Paterson joj je rekao kako treba što hitnije, u najviše dva tjedna proći operaciju i da je takav zahvat imperativ za njeno zdravlje.

„Platila sam 3000 funti za operaciju i odlučila sam se na privatnu bolnicu kako bih imala najbolju medicinsku njegu i najveću mogućnost za borbu s rakom. Nakon operacije, rak je ostao visjeti nad mojim životom, bila sam uvjerena kako ću umrijeti mlada,“ kazala je Weaver.

No ipak Weaver je otkrila kako joj je dojka uklonjena bez ikakvog razloga, jer nije nositelj ni jednog gena koji stvara rak dojke.

Djelomična mastektomija (CSM) na lijevoj dojci i potpuna mastektomija na desnoj dojci. Paterson je napravio preko 1000 ovakvih i sličnih operacija.

Direktorica jedne firme, Helen Gardiner iz Briminghama je otkrila uz pomoć liječničke komisije kako je prošla kroz čak pet bespotrebnih operacija otklanjanja tkiva dojki dok je bila pod Patersonovim nadzorom. On je mrcvario punih pet godina, tvrdeći kako joj u kvržicama u dojkama nalazi zametke kancerogenog tkiva, te je stalno slao pod nož.

„Osjećala sam olakšanje što nemam rak u punom zamahu, vjerovala sam Patersonu. On je brinuo o mom zdravlju punih pet godina i kada su se 2006. i 2008. kvržice ponovno vratile, on ih je ponovno uklonio. No na kraju sam saznala da sam imala obične ciste koje uopće nisu trebale biti operirane. Iznimno sam bijesna. Jednostavno ne mogu prestati misliti o ovome,“ izjavila je Gardinerova.

Paterson je također osumnjičen za prevaru jer je lagao o troškovima operacija, to jest prikazivao je operacije skuplje nego li su bile kako bi zaradio više novca od strane zdravstvenog osiguranja.

Jo Franklin-Pitt je bila Patersonova pacijentica 1999. godine, nakon lumpektomije zatražila je drugo mišljenje specijalista koji je bio zabrinut načinom kako je Paterson ostavio značajan dio mliječnih žlijezda, što je značajno omogućavalo povratak tumora. Nakon što se Pittova suočila s Patersonom on joj je rekao:

„Ne budi smiješna.“

Jo Franklin Smith je nakon toga morala na još dvije operacije uklanjanja tumora na dojkama 2002. i 2009. godine. Nakon što je Paterson priznao grešku, napravljena je vansudska nagodba i Pittova je dobila 12000 funti za pretrpljenu fizičku i psihičku bol.

Rak dojki ubija više žena u SAD-u nego li svi drugi oblici raka. Iako se ne zna točno koji su sve razlozi za stvaranje ovog oblika raka, otkriveno je kako geni igraju veliku ulogu. BRCA1 i BRCA2 geni uvelike povećavaju mogućnost stvaranja raka dojke.

Jedan od većih faktora rizika stvaranja raka dojke je korištenje zamjenske hormonske terapije koje mnoge žene koriste za vrijeme menopauze, ova terapija je poznata pod nazivom menopauzalna hormonalna terapija.

Otkrilo se kako žene koje imaju u obitelji slučajeve raka jajnika, također imaju veću mogućnost razvijanja kancerogenih stanica u dojkama.

Simptomi raka dojke mogu uključivati kvržice, promjene u veličini, teksturi i boji dojke te iscjedak iz dojke. Smatra se da je najbolja prevencija samo pregled, mamografiju ne preporučamo zbog iznimno jakog zračenja koje uvelike povećava mogućnost razvijanja tumora i cista te najčešćih pogrešnih dijagnoza tumora.

U znanstvenoj studiji napravljenoj u Švedskoj se otkrilo kako je na brojci od 60 tisuća žena u 70% slučajeva pronađen tumor uz pomoć mamografije, no dodatnim istraživanjem se pokazalo kako ti tumori uopće nisu tumori. Ovi „pogrešni pozitivni rezultati“ ne stvaraju samo financijski i emocionalni stres, već vode do mnogih nepotrebnih i invazivnih biopsija tkiva. U biti 70-80% od svih pozitivnih nalaza mamaografija se naknadnim biopsijama pokažu kao lažni pozitivni rezultati, točnije ne otkrije se nikakvo prisustvo rakom oboljelog tkiva.

Muškarci također mogu imati rak dojki no broj takvih slučajeva je iznimno mali.

Jasno nam je koliko su kancerogena oboljenja traumatična i opasna životna iskustva, za žene je najtraumatičniji rak dojke, dok je za muškarce najtraumatičniji rak testisa. Liječnici pod Hipokratovom zakletvom bi trebali poštovati svoje pacijente i učiniti sve u njihovoj moći kako bi liječili i izliječili ljude koji im poklanjaju svoje povjerenje, naročito u pitanju kancerogenih oboljenja. Iako smo puno puta pisali o patokraciji i svim oblicima psihopatije, slučaj Iana Patersona nas ostavlja bez teksta, ne samo brojem žena i muškaraca koji su trajno osakaćeni već i sporošću sustava da otkrije i onesposobi monstrume kao što je Paterson.

Ne ponovilo se.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.