SVIJET POD LUPOM

Par se zaljubio zahvaljujući transplantaciji srca

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Kada je riječ o srcu, onda su tinejdžeri Linda Thibodeaux i Jordan Merecka prošli više toga od većine ljudi. Dvije osobe koje su preživjele transplantaciju srca su svoja putovanja kroz bolest i oporavak završile srcima prepunim međusobne ljubavi.

Thibodeaux i Merecka su se po prvi puta sreli prošle godine u Dječjoj bolnici Teksas u Houstonu gdje su oboje čekali operaciju i nova srca prema preporuci svojih fizioterapeuta i medicinskih tehničara. Njihov je susret, s Mereckom zakačenim na umjetno srce i Thibodeaux s maskom na licu, bio jedan od neugodnih.

Ali dvama tinejdžerima nije bilo potrebno mnogo vremena da shvate koliko toga imaju zajedničkog. Vole kuhati i obožavaju gledati emisije o aligatorima, a vežu ih i po život opasni zdravstveni uvjeti.

„To je veza koju ne možete imati ni sa kim drugim,“ izjavila je Thibodeaux koja je u svibnju 2011.g prošla drugu transplantaciju srca. Otprilike u isto vrijeme je 18-godišnji Mereck dobio SynCardiu, „potpuno umjetno srce“ priključeno na prijenosni izvor napajanja nakon što kirurzi za njega nisu uspjeli pronaći srce. On je time postao prvi pedijatrijski pacijent s potpuno umjetnim srcem koji je, nakon revolucionarne procedure, otpušten iz bolnice.

U početku su njih dvoje bili samo prijatelji. Uz Thibodeaux, koja se uz njega oporavljala, Merecka se nastavio nadati da će se uskoro i za njega uspjeti pronaći novo srce.

„Postojala je nada da bih mogao živjeti normalnim životom, baš poput nje,“ Rekao je Merecka.

Konačno je u listopadu pronađen odgovarajući davatelj srca. „Osjećala sam se kao da ponovo dobivam potpuno novo srce, ali ovog puta je bila riječ o njemu i to je bio prekrasan trenutak,“ rekla je Thibodeaux.

Kako se par oporavio od svojih operacija, tako je ljubav počela cvasti.

„Čini se da smo prešli daleki put i oboje nevjerojatno napredujemo,“ rekla je Thibodeaux. „To je prekrasno.“

Tinejdžeri su izjavili da „jedan drugog podsjećaju kada je vrijeme za popiti lijek“ i vesele se svjetlijoj budućnosti. Trenutno su oboje zdravi i posvetili su se kampanjama za namicanje donatora organa.

„Ne bih se nalazila ovdje da netko nije donirao svoje srce u tako nesebičnom činu,“ izjavila je Linda.