PONERIZACIJA DRUŠTVA

Kako prepoznati “ljubavnog” psihopatu?

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Upoznali ste muškarca koji je jednostavno predobar da bi bio istinit: šarmantan je, samopouzdan i dijelite mnoge zajedničke interese. Ali uskoro shvaćate da stvari baš i nisu onakvima kakvima se čine.

On nestaje na nekoliko dana i ima gomilu bivših partnerica. Trebali biste nastaviti dalje sa životom, ali ne možete ga izbaciti iz glave.

Ili je možda vaš šef taj koji okupira vaše misli. On previše riskira na poslu i tretira vas poput pijuna u svojoj igri. Ili prijatelj koji uvijek traži uslugu ili posuđuje vašu odjeću i onda se u useli u vašu sobu za goste.

Što svi oni imaju zajedničko? Izdajničke simptome psihopate. Većina je nas upotrijebila termine „moj bivši psihopata“ ili „psihopatski šef“, ali rijetki doista shvaćaju što ti izrazi znače. U osnovi, riječ „psihopata“ opisuje ljude koji su potpuno sebični i koji ne brinu za druge. Život im predstavlja igru i sve što je važno je njihova pobjeda.

Između 1 i 3% populacije pokazuje psihopatske tendencije – dakle, ako imate 100 prijatelja na Facebooku, postoji statistička šansa da je jedan od njih psihopata. Možda nisu kriminalci, ali su emocionalno opasni. Evo kako ga možete uočiti:

Je li vaš partner psihopata?

Ljubav može biti slijepa, a psihopate su nevjerojatno umješni u imitiranju ljubavnog ponašanja. Ali to njima ništa ne znači i oni to čine samo kako bi dobili što žele. Ovo je jedan od uvida u um takve osobe koja priča o ženi s kojom je bila u ljubavnoj vezi: „Predstavljao bih ju kao redovitog partnera, ne kao djevojku. Sviđala mi se činjenica da mi pruža seksualne usluge, radi neke stvari za mene i pravi mi društvo.“

Psihopatski partner će jednog trenutka izjavljivati ljubav, a slijedećeg će prijetiti svojim odlaskom i to sve dok se vaše samopouzdanje ne nađe na toliko niskoj razini da niste u mogućnosti pobjeći. Nestat će na nekoliko dana, uzeti vam novac iz novčanika, varati vas, a zatim vas uvjeravati da previše burno reagirate ako mu se pokušate suprotstaviti. Preokrenut će situaciju tako da ćete vi biti ta osoba koja će se na kraju ispričavati.

Njegove tehnike zavođenja su često vrlo suptilne i dobro uvježbane – činit će se da nije poduzeo ništa kako bi vas zaveo sve dok se ne osvrnete u prošlost i to shvatite: sjeo je na stolicu blizu vas, lagano vas je okrznuo kada je prolazi pored, a sve se činilo slučajno. Jednom kada vas hipnotizira svojom slatkorječivošću i skromnošću, tada će jedne večeri nasrnuti na vas i pretvoriti se u drugu osobu. Tražit će od vas da „dokazujete svoju ljubav“, a ukoliko prekinete takvu vezu, nazivat će vas, govoriti da ste mu potrebni, da se promijenio…sve dok vas ne natjera da zaboravite loše i sjetite se samo dobrih trenutaka.

On lovi na suosjećajnost, a živi za kontrolu – cilj mu je imati što više žena pod kontrolom – jednu možda kao izvor prihoda, a drugu na koju će galamiti dok obje služe za društvo. Opija ga kontrola nad ljudima jer kao dijete nije mogao kontrolirati ništa i često se osjećao napuštenim.

Što učiniti:

 • Prihvatite činjenicu da nikada nećete uspjeti promijeniti psihopatskog partnera i da on nikada neće biti u mogućnosti voljeti vas
 • Ukoliko odlučite otići, potražite pravni savjet (ako ga smatrate potrebnim) te se okružite prijateljima
 • Ukoliko ne možete otići istog trenutka, onda osigurajte zasebne bankovne račune
 • Vježbajte deklarativnost (upornost). Pričajte smirenim i tihim tonom. Ostanite sigurni u sebe i nemojte se upustiti u partnerovu distorziranu verziju događaja. Ukoliko ste slab protivnik, vaš će vam partner napraviti nehotičnu uslugu ostavljajući vas.
 • Prekinite sve kontakte s njime. Čak bi vas i e-mail mogao vratiti u stari obrazac ponašanja i pod njegovu kontrolu. On je vrhunski manipulator koji lovi na osnovi suosjećanja s njime.

Zdrav muškarac koji ne pokušava manipulirati vama: ne preklinje, ne govori vam da ste „najbolji“, ne koristi izraze kao što su „ako me voliš“ ili „dokaži svoju ljubav čineći…“, ne omalovažava svoju djevojku ili suprugu, poštuje vaše pravo na prijatelje i dijeli informacije s vama.

Je li vaš najbolji prijatelj psihopata?

Ova vrsta prijatelja će se pojaviti ni od kuda, ali će brzo prodrijeti u sva područja vašeg života. Oni će uzeti sve što mogu, ali s obzirom da su zabavno društvo, teško im je odoljeti. Oni će prvi reći: „zabavimo se!“ jer rijetko brinu o budućnosti.

Stvorit će osjećaj intimnosti navodnim povjeravanjem najintimnijih tajni (koje će u potpunosti biti izmišljene) kako bi vas ohrabrili da i vi učinite isto. Pokazalo se da su psihopate vješti oponašatelji i da lako imitiraju vaše govorne obrasce i govor tijela kako bi stvorili odnos. A tada počinju tražiti usluge. Možda će željeti ostati s vama ili pozajmiti novac.

Kada je PR menadžer Vanessa u uredu upoznala novu, stidljivu djevojku, uzela ju je pod svoje okrilje. Za nekoliko su tjedana počele svakodnevno odlaziti na ručak. Tada je djevojka, Heather, rekla da ju stanodavka izbacuje i upitala je Vanessu smije li provesti neko vrijeme kod nje.

Heather nije nikada ponudila plaćanje stanarine, a uskoro je počela uzimati Vanessinu odjeću i hranu, ali Vanessa je smatrala da bi bila neljubazna kad bi joj rekla da ju to smeta. Jednog dana je Heather nestala. Pokazalo se da je kontaktirala Vanessine roditelje kojima je rekla da se njihova kćer muči s otplaćivanjem hipoteke i da joj je previše neugodno tražiti pozajmicu. Njezini su roditelji Heather dali novac. Više ju nikad nisu vidjeli.

Što učiniti:

 • Zapitajte se: traži li ovaj prijatelj sve veće usluge bez da radi išta zauzvrat? Ohrabruje li prekidanje drugih prijateljskih veza ili koristi vaše kontakte u svoju korist? Čini li se da nema drugih prijatelja?
 • Psihopata će vas teško dovesti u iskušenje ako izbjegavate davanje intimnih informacija, ako ga ne zovete i ako ne podupirete njegove planove. Nema osjećaj odanosti i krenut će dalje do slijedeće krave muzare čim prestanete plesati kako on svira.

Je li vaš šef psihopata?

Stručnjaci procjenjuju da se psihopate, osim u kriminalnoj populaciji, najčešće mogu pronaći u korporacijskom svijetu. Mnoge kvalitete koje čine osobu uspješnim poduzetnikom (ekstremno samopouzdanje i nemilosrdnost) su klasične osobine psihopata. Možda je uzbudljivo raditi s njima kada stvari teku glatko, ali pripazite se tijekom loših vremena: okrivit će bilo koga osim sebe, a iza sebe će ostaviti nered.

Uredski psihopate su emocionalni šahisti, a psihopatski šef svoje podređene vidi kao potrošne, suvišne i jednokratne figure na nevidljivoj psihološkoj šahovskoj ploči. Oni vole pokupiti ljude, premještati ih, tjerati ih da skakuću okolo iako od toga nemaju neposrednu korist. Nepotrebno preuređivanje radnog mjesta, iznenadno nametanje radnih sati i obećavanje favoriziranja ako se skine ljaga s kolega su samo neki psihopatski favoriti.

Ali uredski psihopata ne mora biti glatki varalica. Uzmimo za primjer sredovječnu Judy. Sa svojim je majčinskim, ugodnim karakterom bila osoba kojoj biste se povjerili uz šalicu kave. Preuredila je računovodstveni sustav tvrtke govoreći šefovima da je stari sustav loše organiziran.

Vjerovali su joj, ali s vremenom su dobavljači počeli izjavljivati da nisu plaćeni. Jedan je od njih rekao da ga je Judy nazvala kući i tražila novac. Partneri su provjerili svoje knjige i shvatili da je Judy ukrala na desetke tisuća dolara.

Što učiniti:

 • Zadržavajte e-mailove – to će vas spasiti da ne budete žrtveno janje ako nešto pođe po krivu
 • Zadržite kopije elektroničke pošte koje sadrže nerazumne zahtjeve ili neprofesionalno ponašanje
 • Ne činite usluge kolegama zbog kojih se osjećate neugodno
 • Održavajte ljubazan, profesionalan odnos s uredskim psihopatom, ali ne pružajte mu bilo kakvu informaciju koju može upotrijebiti protiv vas

Dosljedno loše ponašanje uz česte žalbe na olakotne okolnosti i molba za potporom i razumijevanjem su jedni od najpoznatijih obilježja psihopata, kako u poslovnom okruženju, tako i u privatnom životu. Obrasci psihopatskog ponašanja su burni i prolazni. „Prijateljstva“ se često prekidaju bez upozorenja, a veze se nemilosrdno prekidaju kada im više „niste od koristi“.

Zapamtite: psihopate su samouvjereni, vole izlaske, psihički su otporniji i rijetko kada osjećaju grizodušje. Vrlo su vješti manipulatori bez osjećaja grižnje savjesti zbog igranja našim emocijama i najdubljim osjećajima ukoliko to rade u svoju korist.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.