SVEMIR KROZ TELESKOP

Produbljenje misterije Eta Carinae

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Čini se da je eksplozija svemira, prvi puta viđena u 19.st, bila hladnija nego što se to prethodno smatralo te sada baca novi veo tajne na njezin uzrok, kažu istraživači.

Kozmička je erupcija pristigla s Eta Carinae, zvijezde udaljene oko 7500 svjetlosnih godina od Zemlje i jedne od najmasivnijih zvijezdi u našoj Mliječnoj stazi. 1838.g je gorjela ultra jakom svjetlošću i postala je druga najsjajnija zvijezda na nebu u jednom od rijetkih nebeskih ispada, kasnije nazvanog „Velika erupcija“.  Zvijezda je nakon toga izblijedjela te je u razdoblju između 1900.g i 1940.g bila nevidljiva golom oku uz samo 8. magnitudu. 1998-1999.g je primijećeno iznenadno i neočekivano udvostručenje svjetline , a od 2007.g se Eta Carinae može vidjeti i golim okom. Danas je to jedna od 100 najsjajnijih zvijezdi.

„Eta Carinae je vjerojatno najproučavaniji objekt naše galaksije,“ rekao je Armin Rest, astrofizičar sa Space Telescope Science instituta u Baltimoreu i voditelj studije.

Odjeci Velike erupcije Eta Carinae

Znanstvenici su otkrili da je Eta Carinae vrsta zvijezde poznata po svijetlo plavoj varijabli što znači da prolazi kroz stanja polumraka i svjetline. Ti usponi i padovi u svjetlini su uzrokovani montažnom nestabilnošću zvijezde nakon čega slijedi dramatičan gubitak mase. Velika erupcija Eta Carinae je bio posebno katastrofičan događaj u kojem je zvijezda (nekada mase 140 puta veće od sunca) izgubila masu jednakoj masi 20 puta većoj od sunčeve.

Znanstvenici su vjerovali da je ova rijetka vrsta erupcije uzrokovana puhanjem zvjezdanog vjetra koji puše sa zvijezda. No, mnogo je toga ostalo nejasno jer nedostaje ključni detalj u vezi eksplozije – uzorak svjetla. Taj spektar bi pomogao pri prikupljanju detalja kao što su temperatura, sastav i brzina eruptivnog materijala.

Primjerice, „hladni objekti emitiraju crveniju svijetlost nego vrući objekti,“ objasnio je Rest. „Pogledajte žeravicu – relativno je hladna, tamno crvene je boje, a što postaje toplija, dobiva plavkastu, svjetliju boju. Ukupna boja spektra nudi pojam o tome koliko je zvijezda topla ili hladna.“

Vjetrovi Eta Carinae

Rest i njegovi kolege su, koristeći teleskope Magellan i du Pont na Las Campanas opservatoriju u Čileu, otkrili spektar Velike erupcije tražeći svjetlo eksplozije koje se odbilo od međuzvjezdane prašine udaljene nekoliko desetaka godina od zvijezde.

„Komad koji je nedostajao, veliki jaz, nalazio se na mjestu gdje nema spektra Velike erupcije,“ rekao je Rest. „Sada ga imamo i on nam pruža šansu za boljim shvaćanjem nastanka i uzroka ove erupcije.“

Začudo, njihova zapažanja sugeriraju da je Velika erupcija različita od tzv „supernova varalica“, događaja koji nalikuju eksploziji supernove, ali za koje se smatra da su erupcije svijetlo plavih varijabli. Primjerice, Velika je erupcija dosegnula 4725 °C što je mnogo hladnije nego što to dopuštaju zvjezdani vjetrovi koji su korišteni prilikom objašnjavanja supernova varalica.

„Divovska erupcija ove zvijezde se smatra prototipom svih supernova varalica u vanjskim galaksijama,“ izjavio je koautor studije Jose Prieto koji se sada nalazi na Sveučilištu Princeton. „Ali ovo istraživanje pokazuje da je ovdje riječ o jedinstvenom događaju.“

Ova nova otkrića znače da istraživači još uvijek ne znaju što je uzrokovalo Veliku erupciju.

„Uz Eta Carinae se bavimo zaista ekstremnim fenomenom koji nas odvlači na neistražen teren, kada je teorija u pitanju,“ rekao je Rest. „Imamo neke ideje – sudar dviju zvijezdi u binarnom sustavu; eksplozivan ali ne i konačni termonuklearni gorući događaj u jezgri zvijezde koji bi mogao otpustiti energiju – ali ovo su samo neke ideje koje nisu u potpunosti razvijene tako da još nemamo jasna predviđanja o tome što očekujemo vidjeti prilikom promatranja ovog fenomena.“

Ovako bi izgledala eksplozija Eta Carinae

I nakon 150 godina, što doista znamo o jednoj od najvećih misterija zvjezdane fizike? „Mi ju ne razumijemo i ne vjerujem nikome tko kaže da nije tako,“ rekao je dr Kris Davidson sa Sveučilišta Minnesota.

Znanstvenici sada planiraju potražiti više svjetlosnih odjeka Velike erupcije kako bi vidjeli način na koji se Eta Carinae promijenila tijekom vremena, „a to će dodatno pomoći pri ograničavanju mehanizma erupcije,“ rekao je Rest.

Vrlo velike zvijezde, kao što je Eta Carinae, zbog svoje neproporcionalno  visoke svjetlosti vrlo brzo potroše svoje gorivo. Očekuje se da će Eta Carinae eksplodirati tijekom slijedećih milijun godina u obliku supernove ili hipernove. No, s obzirom da su njezina starost i evolucijska staza neizvjesni, ona bi mogla eksplodirati tijekom nekoliko narednih tisućljeća, ali čak i u idućih nekoliko godina.

Moguće je da će, kada se dogodi, hipernova ili supernova Eta Carinae utjecati na Zemlju, ali vjerojatno neće izravno utjecati na zemaljske oblike života jer će oni biti zaštićeni gama zrakama u atmosferi, a od ostalih kozmičkih zraka magnetosferom. Šteta bi se najvjerojatnije odnosila na gornju atmosferu, ozonski sloj, svemirske letjelice, uključujući satelite i eventualno astronaute koji se nalaze u svemiru iako neki tvrde da bi oštećenje zračenjem, koje bi nastalo u gornjoj atmosferi, imalo također katastrofalan učinak.