PONERIZACIJA DRUŠTVA

Nafta je nepotrebna, električne generatore može pokretati i ljudski urin

Autor: Ljubica Šaran

Lektorirala: Anamarija Vukojević

Najveći svjetski znanstveni centri potroše godišnje nekoliko milijardi dolara na traženje alternativnih izvora energije, no naftni koncerni kupuju patente od takvih centara prije nego li ono dođu do nas, nakon toga takve ideje i tehnologije netragom nestaju, a mi još uvijek ovisimo o nafti i plinu. Trima djevojčicama iz Nigerije je pošlo za rukom napraviti električni generator koji pogoni ljudski urin.

Jednostavna i isplativa ideja

U Lagosu u Nigeriji je prije nekoliko dana zatvoren najveći sajam inovacija u Africi, na čuđenje javnosti i novinara, prvu nagradu su dobile tri djevojčice Duro-Aina Adebola (14), Akindele Abiola (14), Faleke Oluwatoyin (14) i Bello Eniola (15), koje su smislile kako proizvoditi jeftinu električnu energiju. One su otkrile jednostavan način kako pokretati električni generator s „gorivom“ kojeg svi mi proizvodimo, riječ je o urinu.

S jednom litrom urina generator stvara električnu energiju punih šest sati.

Jednostavna, jeftina i isplativa tehnologija.

Jednostavna, jeftina i isplativa tehnologija.

Kako radi njihov izum?

Mokraća se ulije u odjeljak za elektrolizu, gdje se iz urina odvaja vodik.

Vodik prolazi kroz vodeni filter kako bi se pročistio, nakon toga ulazi u plinsku bocu.

Vodik se cijevima vodi do još jedne boce u kojoj se nalazi boraks, prirodni mineral koji se obično koristi u stvaranju deterdženata za pranje rublja.

Nakon toga hidrogen cijevima ulazi u motor generatora i pokreće ga bez ikakve preinake motora, namijenjenog za napajanje s benzinom.

Mladi tim izumiteljica je smislio sigurnosni mehanizam koji sprječava eventualnu eksploziju plina.

Pamet i ušteda

Izumiteljice iz Nigerije su iskoristile dijelove tehnologije koje su našle na smetlištu, ne samo da su uspjele za manje od 35 dolara spojiti sve dijelove u svrsishodnu cjelinu, već su napravile tehnologiju o kojoj očigledno bezuspješno razmišljaju najveći istraživački centri u SAD-u, Europi i Japanu.

Tinejdžerice riješile problem s kojim se muče najveći umovi svijeta. Je li to moguće?

Tinejdžerice riješile problem s kojim se muče najveći umovi svijeta. Je li to moguće?

Mi se pitamo, jesu li ove djevojčice toliki genijalci da su posramile bogate i dobro opremljene istraživačke centre, ili je ovo još jedan indirektni primjer patokratske cenzure i bezobzirnog stopiranja potrage za alternativnim izvorima energije i tehnologijama koje su isplative.

Ne možemo vjerovati da se najveći znanstvenici na svijetu ne mogu sjetiti ovakvih i sličnih stvari, ili im se u stvari plaća da nešto tako ne smisle?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.