TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Zbog čega žene češće pate od migrena?

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Lektorirala: Anamarija Vukojević

Migrene su borba spolova koju žene ne žele dobiti. Svake godine, oko tri puta više od muškaraca (do 18% populacije žena) pate od glavobolja, prema zbroju epidemioloških istraživanja u Europi i SAD-u. Nova studija mozga može objasniti podjelu: čini se da su mozgovi žena koje pate od migrena drugačiji od muških parnjaka.

Istraživači su, predvođeni Davidom Borsookom, neurologom i neurobiologom iz Bostonske dječje bolnice i Medicinske škole Harvard, regrutirali 44 muškaraca i žena, od kojih je polovica patilo od migrena. Žene su te bolove rangirale jednako intenzivnima kao i muškarci,ali su ih također smatrale neugodnijima. Borsook kaže da je razlika analogna glasnoći noktiju kojima se grebe po školskoj ploči naspram muke prilikom slušanja takvog zvuka.

Tim je zatim skenirao mozgove sudionika. Istraživači su prikupili dvije vrste skupova podataka: jedne koji su zabilježili oblike i mogućnosti mozgova i druge, koji su mjerili aktivnost mozga. Kod žena koje pate od migrena je zabilježena nešto deblja siva tvar u dva područja: u stražnjoj insuli (obrađuje bol) i u precuneusu (nedavno povezan s migrenama, ali je inače poznat kao temeljno središte mozga gdje bi se mogla nalaziti svijest ili osjećaj sebstva). Ostali dragovoljci, uključujući i muškarce koji pate od migrena, nisu pokazali ovo zadebljanje. Sva su skeniranja provedena u vrijeme kada ljudi nisu patili od migrena.

Kako bi shvatila značenje ovih strukturalnih promjena, vodeća se autorica Nasim Maleki, medicinski fizičar iz Dječje bolnice u Bostonu i Medicinske škole Harvard, vratila MRI snimkama onih žena i muškaraca koji pate od epizodnih migrena.

Tim je usporedio moždanu aktivnost u vrijeme kada su dragovoljci osjećali bol (u ovom slučaju, rafal topline u ruku duljine 15 sekundi u razmaku od 30 sekundi, proizveden putem male metalne kocke, slično diranju prevruće šalice kave). Kod žena s migrenama, „ta deblja područja međusobno komuniciraju i rade zajedno u odgovoru na bol“ u uzorku koji nije viđen kod muškaraca, izjavila je Maleki.

Kada je Maleki u dobro definiranim mrežama boli provjerila spolne razlike, većina je struktura koje su kod žena imale snažniji odgovor, bila dio emocionalne mreže. „Kod muškaraca, bol dođe, a mozak kaže ‘joj,’“ izjavila je Maleki. „Kod žena mozak kaže ‘JOOOOJ!’“. Sve u svemu, rezultati kažu da „nije riječ  o samo jednom području koje je temelj spolnih razlika kada su u pitanju migrene, nego mreža područja, sustav koji dovodi do problema ili napredovanja,“ kaže.

Samo su muškarci koji boluju od migrena imali snažniju reakciju u određenom području na bol uzrokovanu toplinom – nucleusu accumbensu – koji je dio nagradnog sklopa i opsežno je proučavan u drugim istraživanjima, kaže Maleki.

„Zanimljivo je da koliko je sindrom boli češći kod žena i nesrazmjeran kod muškaraca, kod ovisnosti je upravo suprotno,“ kaže. „Muškarci će vjerojatnije razviti ovisnost, a učestalost je također veća kod muškaraca. Dakle, je li nagradni sklop nekako uključen u patofiziologiju muškaraca? Postoje li preklapanja između puta boli i puta nagrada? Odgovor je da mi to ne znamo. Ali smatram da nam ovi rezultati pomažu pri postavljanju više ciljanih pitanja u razumijevanju funkcioniranja migrene.“

Migrena je, inače, kronični poremećaj kojeg karakteriziraju rekurentno umjerene do teške glavobolje često povezane s brojnim simptomima autonomnog živčanog sustava (mučnina, povraćanje, fotofobija – povećana osjetljivost na svjetlost, fonofobija – povećana osjetljivost na zvukove, a bol se općenito povećava fizičkom aktivnošću).

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.