VREMEPLOV

Oporavak od „Velikog umiranja“ je trajao 10 milijuna godina

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Bez obzira na to što god da je prije 250 milijuna godina izbrisalo više od 90% života s ovog planeta, novo istraživanje sugerira da se „živi organizmi“ nisu vratili iz grobova do 10 milijuna godina kasnije.

Istraživači smatraju da je toliko vremena bilo potrebno za oporavak jer su vrste, pokušavajući se ponovo osoviti na noge, bile pogođene daljnjim neuspjesima kako se okoliš nastavio mijenjati.

„Činilo bi se da se život vratio u normalu, a tada bi došlo do nove krize koja bi sve vratila na početak,“ izjavio je istraživač Michael Benton sa Sveučilišta Bristol u Velikoj Britaniji. „Ove ugljikove krize su se ponovile mnogo puta prije nego što su se, nakon pet milijuna godina, uvjeti normalizirali.“

Događaj perm-trijaskog izumiranja, neslužbeno poznat kao „Veliko umiranje“ je bilo najveće masovno izumiranje na Zemlji. Ubilo je 96% svjetskih morskih vrsti i 70% kopnenih kralježnjaka, pa čak i veliki dio insekata.

Znanstvenici nisu sigurni što je uzrokovalo izumiranje. Čini se da su postojale tri faze iako je bilo potrebno poklapanje mnogih čimbenika kako bi se prouzročila tako ogromna šteta životu na Zemlji. Ranija je faza vjerojatno uzrokovana postupnim promjenama u okolišu dok se za kasniju fazu smatra da je uzrokovana katastrofalnim događajem. Predloženi mehanizmi za potonje uključuju veliki ili nekoliko udara meteora, povećane vulkanske aktivnosti, požari ugljena i/ili plina, eksplozije iz sibirskih zamki i naglo otpuštanje metan klatrata s morskog dna. Postupne se promjene odnose na promjenu razine mora, anoksiju, povećanu suhoću i pomak cirkulacije oceanskih struja upravljane klimatskim promjenama.

Istraživači su analizirali prethodna istraživanja ovog razdoblja nakon Velikog umiranja kako bi shvatili koliko je stvorenjima bilo potrebno vremena da se osove na svoje noge. Na temelju analize sedimentnih stijena koje datiraju iz tog razdoblja, identificirani su atmosferski uvjeti nakon vulkanskih erupcija Velikog umiranja.  Prema njihovom izvještaju, velike su regije krajolika oštećene stakleničkim plinovima u atmosferi što je rezultiralo kemijskom promjenom zemljine klime i oceana.

„Razumljivo je da su ljudi zainteresirani za Veliko umiranje jer je izumrlo 90% morskih vrsta,“ rekao je Alexa Sedlacek sa Sveučilišta Ohio State. „Ali oporavak od takvog događaja je jednako važan jer su preživjeli odredili kakav ćemo život na Zemlji imati danas.“

Očito su postojala dva razloga za zakašnjenje od 10 milijuna godina: običan intenzitet krize i kontinuirani sumorni uvjeti na Zemlji nakon prvog vala izumiranja, rekli su istraživači.  Trenutno istraživanje pokazuje da su se sumorni okolišni uvjeti nastavili nizati još 5 ili 6 milijuna godina nakon početne krize uz opetovane krize ugljika i kisika, zatopljenja i ostalih loših učinaka. Istraživači su također otkrili da su razine ugljika tijekom tog vremenskog razdoblja bile u stalnom porastu. Viša bi razina ugljika u reakciji s vodenom parom rezultirala kiselim kišama koje su smanjile vapnenačku podlogu.

„To je bio faktor koji je promijenio igru u biološkom smislu. Ribe bi u svojim škrgama imale mulj, koraljni bi grebeni bili pokopani i, koliko znamo, stvari koje su tada jedine napredovale u oceanu su bili mikrobi,“ rekla je Sedlacek.

Znanstvenici su, pri opisivanju tadašnjih uvjeta, ukazali na nedavno istraživanje koje je otkrilo da su se temperature oceana kretale oko 40°C, što je uobičajen temperatura vruće kupke.

Konačno, nakon što se okoliš smirio, nastali su kompleksniji ekosustavi. U moru su nove grupe, kao što su preci jastoga i rakova, te prvi morski gmazovi, nastupile na sceni i formirale temelje budućeg, modernog ekosustava.

„Masovna izumiranja često promatramo potpuno negativno, ali u ovom najrazornijem slučaju se život nakon mnogo milijuna godina oporavio, i pojavile su se nove grupe,“ rekao je Benton. „Događaj je ponovo pokrenuo evoluciju.“

„Lekcija svega ovoga jest da se život ne oporavlja jednostavno u trenu,“ rekao je Matthew Saltzman, profesor geoznanosti na Sveučilištu Ohio State. „Iz fosilnih smo ostataka vidjeli da je postojalo dugačko razdoblje uz malo oporavka neposredno nakon Velikog umiranja. To je kao da je život patio od 5 milijuna godina dugog mamurluka. Sada znamo zašto.“

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.