SVIJET POD LUPOM

Čeka se dozvola korištenja oružja izrađenog 3D pisačima

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Do kraja bi godine operabilno plastično  oružje napravljeno 3D pisačima moglo završiti na testiranju. Ali izrađivači „wiki oružja“ moraju prvo dobiti dozvolu američke savezne vlade prije nego što nastave sa svojim planovima.

Projekt „wiki oružja“ kojeg je kreirala organizacija Distribuirana obrana (Defense Distributed) stremi stvaranju prvog operabilnog oružja čiji su dijelovi u potpunosti napravljeni od ispisanih 3D dijelova.

3D pisači mogu, sloj po sloj, stvoriti objekte iz plastike, metala, pa čak i hrane što nudi mogućnost pretvaranja gotovo bilo kojeg digitalnog dizajna u stvarni 3D predmet.

article-2238605-16383D16000005DC-202_636x358

Neki stručnjaci za oružje su skeptični spram takvog oružja jer smatraju da ono ne bi moglo ispaliti više od jednog metka (ako uopće) prije nego što se raspadne. Ali sama mogućnost ispisivanja 3D oružja podiže pitanja o tome kako bi zakonska provedba SAD-a nametnula propise o oružju u svijetu u kojem svaka osoba koja posjeduje 3D pisač može stvoriti bilo kakvu vrstu oružja.

Zaljubljenici u oružje su već testirali operabilno oružje koje koristi ispisane 3D dijelove kao što je dio koji drži kritičnu rezu, okidač i spremnik pištolja. Neki od njih vide prednosti u 3D ispisivanju jer stvaranje zamjene istrošenih ili oštećenih komponenata oružja mogu biti lako stvorene.

Ali projekt „wiki oružje“ je stvorila skupina prijatelja kao izjavu o osobnoj slobodi o tome što vlada treba ili ne treba kontrolirati.

Kontroverza oko ovog projekta je već nagnala jednu od tvrtki koja proizvodi 3D pisače (Stratasys) da povuku korištenje ove opreme. Internetska stranica Indiegogo je također zamrznula nastojanje „wiki oružja“ da prikupi sredstva putem tog portala.

Cody Wilson Defense Distributed spokesman

Glasnogovornik Defense Distributeda, Cody Wilson

No ovakve poteškoće nisu zaustavile  Defense Distributed. Zaprimili su dodatnu podršku od dvije tvrtke iz Teksasa koje su im pozajmile opremu za 3D ispis i osigurale prostor za balističko testiranje oružja.

„Mi smo spremni,“ rekao je Cody Wilson, glasnogovornik Defense Distributeda. „Posjedujemo logistiku, vrijeme, resurse i novac. Čekamo još samo mali komadić papira.“

Nakon što se odobri savezna dozvola za vatreno oružje, Defense Distributed planira započeti stvaranje prototipa temeljenih na pet nacrta pištolja poslanih od strane nezavisnih dizajnera.