TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Kako liječiti opstipaciju na prirodan način

Autor: urednici MW-a
Matrix World

Danas više nego ikada, moderan način života uzokuje probleme s probavom i radom crijeva. Sve više sjedimo, na poslu, za kompjuterom ili automobilu, svakako se premalo krećemo. Kad tome pribrojimo lošu prehranu, prepunu industrijskih prerađevina, bezbrojne aditive i sve više ugljikohidrata i šećera, kao rezultat, između ostalih posljedičnih stanja i bolesti događa se sve veći broj opstipacija.

Sjedenje s uzdignutim nogama, nalik na položaj u čučnju je prirodan položaj za obavljanje nužde.

Sjedenje s uzdignutim nogama, nalik na položaj u čučnju je prirodan položaj za obavljanje nužde.

Za rješavanje ovog problema ima raznih lijekova, no prije nego li posegnete za njima, pokušajte svoju probavni sustav dovesti u red na prirodan način. U tom smislu nudimo vam par savjeta:

Položaj – čučanj

Ukoliko podignete noge na malu klupicu dok sjedite na toaletu, bit ćete u položaju čučnja, koji je prirodan položaj za eliminaciju. Čučanj u potpunosti relaksira puborektalni mišić i ostale mišiće zdjelice koje sudjeluju u ovom procesu. Jednostavno je, proces eliminacije otpadnih tvari iz organizma ne podrazumijeva naprezanje, koje se obično dešava ako sjedimo u uobičajenom položaju. Dakle, nabavite malu klupicu i držite je kraj svoje toaletne školjke. Obična noćna posuda će tekođer dobro doći jer ste na njoj također u položaju čučnja.

Zamastite vašu prehranu

Vaše tijelo treba zasićene masti kako bi se spriječilo začepljenje. Hranjive masti pomažu probavnom sustavu da bude učinkovit. Potrebno je smanjiti ili eliminirati konzumaciju žitarica, te povećati unos zasićenih masti životinjskog porijekla. Također su dobre i ljekovite masnoće iz kokosovog i maslinovog ulja. Opširnije o uporabi masnoća i ulja smo pisali u tekstu , a o ljekovitosti kokosa pročitajte ovdje.

Magnezij

Naše tijelo je osiromašeno magnezijem, rapidno nestaje iz naše prehrane jer je i samo tlo osiromašeno. On je neophodan za psihičko i fizičko zdravlje te nam je potreban dodatni unos magnezija. Veliki je broj stanja i bolesti kod kojih nam magnezij pomaže, a njegov nedostatak izaziva i zatvor. U studiji provedenoj 2006. zaključeno je da je premali unos vode i magnezija povezan s učestalošću funkcionalnog zatvora.

Tibicos ili vodeni kefir pružit će vašem tijelu obilje korisnih probiotika.

Tibicos ili vodeni kefir pružit će vašem tijelu obilje korisnih probiotika.

Više o magneziju pročitajte u našem tekstu: “Ludilo izbjegavanja konzumacije magnezija” gdje su navedene namirnice koje su bogate magnezijem, a ukoliko ćete se koristiti suplementima preporučamo magnezij citrat ili ionski magnezij u tekućini.

Ravnoteža korisnih bakterija

Vašoj probavi su potrebne tzv. dobre bakterije, probiotici koji su slični onima u crijevima, a blagotvorni su za cjelokupno zdravlje. Mliječne prerađevine sadrže mnoge važne probiotike, o od njih izdvajamo kefir. Najbolji bi bio domaći kefir kojeg ćete pripremiti od domaćeg mlijeka krava koje su hranjene travom. Kefir je fermentirani proizvod od zrnaca kefira i kvasca zajedno s kazeinom i složenim šećerima. U kefiru se nalazi nekoliko sojeva bakterija koje ne možete naći u jogurtu. No kako sadrži opasne tvari poput kazeina, ne možemo vam ga od srca preporučiti, no zato vam preporučamo vodeni kefir o kojem smo više pisali ovdje.  Tibicos ili vodeni kefir je probiotička kultura koja uz pomoć fermentacije oslobađa vrhunske gljivice probiotika.

Klistir

Klistiranje je vrlo stara medota , spominje se čak i kod starih Egipćana.  Zaista veliki broj ljudi rješava problem zatvora klistirom, i to na dnevnoj bazi, i neki to prakticiraju tokom barem polovice svog života. Oni koji se služe klistirom su spremni da vam preporuče ovu metodu. Klistirati se može vodom, glinom, biljnim mješavinama, te otopinom kave po dr. Gersonu, koji je vidi kao efikasan način borbe protiv raka. Ukoliko se odlučite na ovaj način lječenja, potrebno je da nadoknađujete tekućinu, kao i minerale i elektrolite. Također, može se dogoditi da klistriranje dovede do infekcija, oštećenja crijeva kao i remećenja crijevne mikroflore budući da se isperu i svi dobri mikroorganizmi. Na žalost, vrlo je malo studija o ovoj temi, a ne postoji niti jedna koja je proučavala zdravstveni učinak dugoročnog korištenja klistiranja.

Masaža trubuha

U Švedskoj je od 2005. do 2007. provedena studija koja je proučavala učinak masaže trbuha u odnosu na skupinu osoba koje uzimaju laksativ. Linearna regresijska analiza pokazala je da je zdravstvena kvaliteta života statistički značajno porastala nakon 8 tjedana trbušne masaže. Oko 40% sudionika procijenilo je da osjećaju dobar učinak. Zaključeno je da masaža može biti dugoročno isplativa kako financijski tako i zdravstveno.

Prehrana

Kompot od suhih šljiva, tradicionalni lijek protiv zatvora. Jednostavno kratko prokuhajte šaku suhih šljiva, prethodno opranih, te ih pojedite skupa s tekućinom od kuhanja svako jutro na tašte. Također ih možete namočiti navečer i ujutro koristiti. Znamo da je djelotvoran, no kako zapravo djeluje?

Šljive nam pružaju jednostavne šećere koji privlače tekućinu u crijeva. Osim toga, sadrže visoke razine topivih i netopivih vlakna – preko 3 grama u 1/4 šalice. Topiva vlakna pomiješana s vodom formiraju gel i pomažu omekšavanju stolice zbog svoje sposobnosti da brzo upijaju vodu, tako da je uz šljive potrebno uzimati veće količine vode. Netopljiva vlakna prolaze kroz naše sustave uvelike netaknuta, a njihov zadatak je da pokreću zapreminu kroz crijeva. I za ovaj proces je potrebna voda jer ako je sustav eliminacije usporen, dodavanje netopivih vlakna bez vode može problem pogoršati. Naravno, u sezoni možete jesti i svježe šljive ili praviti sok od njih.

Bael voće, prirodni laksativ.

Bael voće, prirodni laksativ.

Suhe smokve također sadrže topiva i netopiva vlakna i odlično pomažu u regulaciji rada crijeva. Samo 5 suhih šljiva pokriva čak 20% dnevnih potreba za vlaknima. Uz konzumaciju obavezno popijte i vode, baš kao i kod šljiva.

Zreli plodovi drveta bael (Aegle Marmelos) se smatraju kao najbolji od svih laksativa. Domovina je Indija, no može se uzgajati i u našim krajevima. Njegova redovita uporaba za dva ili tri mjeseca pomaže evakuirati čak i stare akumulirane fekalije. Koristi se unutrašnja pulpa, očišćena od sjemenki, kozumira se svježa, ili se pravi sok, ili indijski sharbat (šerbet), a sušene narezane kriške se konzumiraju nakon namakanja u vodu. Oko 60 grama voća bit će dovoljno za odraslu osobu.

Laksativno djelovanje u od voća imaju: grožđe, lubenica, kruška, naranča, guava, rabarbara i jabuka, koja ima dvostruko djelovanje, kod problema sa zatvorom otvara, kod rijetke stolice zatvara, odnosno regulira rad crijeva. Od povrća su tu grah, grašak, kupus, špinat. Sve ove biljke imaju dovoljno vlakna koje će vam pomoći da regulirate rad svojih crijeva. Potrebno je samo da ih uzimate u većim količinama i redovito.

Odlično sredstvo, i jako korisno za cjelokupno zdravlje su laneno ulje i lanene sjemenke. Možete ih dodavati u hranu, bez kuhanja i zagrijavanja, sjemenke moraju biti svaki put svježe samljevene.

Od biljaka za čaj možemo spomenuti vodopiju (Cichorium intybus L.), koja je iznimno ljekovita biljka za mnoge bolesti, posebno je dobra za želučane i crijevne probleme. Zatim kamilica (Chamomilla chamomilla), poljska preslica (Equisetum an’ense L.), vrijesak (Calluna vulgaris L.), kukuruzna svila(Stigmata Maydis L.), kora krkavine (Rhamnus frangula L.) te komorač (Foeniculum Vulgare Mill L.). U svakom slučaju dobro je ujutro natašte popiti šalicu toplog, ne zaslađenog čaja, ili kave. Za više informacija o ljekovitom bilju savjet potražite u vašoj biljnoj ljekarni.

Potrebno je piti veće količine vode, oko 8 čaša dnevno.

Osim ovih metoda i prehrane, potrebno je svakodnevno dovoljno vježbati, šetati ili lagano trčati, da bi potaknuli rad crijeva i općenito održavali zdravlje našeg organizma. Posebno treba izbjegavati suhomesnate proizvode, fast food hranu, konzerviranu hranu, prerađenu hranu, šećer te proizvode od žitarica. Umjesto njih koristite kvazi žitarice poput amaranta, (štir), quinoe, heljde, prosa i tefa.

Zatvor stolice izaziva zaista velike probleme i nelagodu, no on nije neizlječiv, a svi ovi savjeti bi vam trebali pomoći da regulirate rad crijeva ali i da ne posežete za kemijskim laksativima.