PONERIZACIJA DRUŠTVA

Amerikanci stvaraju oružje koje će uništavati elektroničke uređaje na velikim područjima

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Iako većina stanovnika planete grca u egzistencijalnim problemima, Boening je za vojsku SAD-a kreirao super skupi krstareći projektil koji će moći onesposobiti veliki broj kompjutera, servera i druge elektroničke opreme s jednim jedinim udarom.

Boeingova “remek djelo” u najmanju ruku nalikuje oružju iz filmova o Terminatoru ili tehnologiji iz trilogije Matrix, no na žalost nije riječ o novinarskoj patki ili mašti zaljubljenika u znanstvenu fantastiku, Boeing je uspješno testirao novo oružje s prvim letom s kojim je ovo oružje onsposobilo svu elektroničku i kompjutersku tehnologiju jedne vojne baze u saveznoj državi Utah.

Za sada je poznato da se novo oružje djelomično oslanja na EM puls s kojim onesposobljava elektorničke uređaje, dizajneri iz Boeninga tvrde da su takvi pulsevi neškodljivi za ljude, no da u potpunosti uništavaju sve elektorničke gadgete oko sebe. Novo Boeningovo oružje također može penetrirati u bunkere i prirodne špilje. O tome je pisala i web stranica Tech Revu.

Kritičari sve većeg naoružavanja SAD-a, i stvaranja vojske bespilotnih letjelica/krstarećih projektila, koji postaju sve brojniji i sofisticiraniji, tvrde da ovakvo oružje u pogrešnim rukama može baciti na koljena cijele ekonomije, naročito ako takvo oružje bude upereno u kakvu državnu burzu ili banku.

CHAMP, oružje koje može upropastiti cijele ekonomije s jednim jedinim udarom.

CHAMP, oružje koje može upropastiti cijele ekonomije s jednim jedinim udarom.

Za sada je poznato da bi takvo oružje najvjerojatnije trebalo biti čuvano za napad na duboko zakopane Iranske podzemne bunkere, za koje SAD smatra da se u njima skriva nuklearna tehnologija. Na žalost ovakav scenarij nas jako puno podsjeća na antimarketning kojeg je Busheva administracija vodila protiv Iraka, kada se tvrdilo da Irak ima bio-kemijsko oružje za masovno uništenje.

Da podsjetimo, SAD nikada nije mogla pronaći takvo oružje u Iraku, na koncu je Bush morao izaći u javnost s izjavom kako su obavještajne službe zakazale, ali je opravdao porobljavanje Iraka s tezom o poveznici između Sadama Huseina i Bin Ladena i blatantnoj laži o ratu protiv terorizma iako je svima poznato kako se SAD želio dočepati bogatih nalazišta nafte u Iraku.

Daily Mail je objavio tekst u kojem se pozabavio osnovnim specifikacijama novog oružja, u tekstu se otkriva kako bi udar takvog oružja u potpunosti uništio ekonomiju Velike Britanije ako bi cilj napada bio London.

Bez obzira na kritike, Boeing je prezadovoljan prvim testom jer je meta pogođena čak i s nefunkcionalnom kamerom na oružju koje nosi kodni naziv Counter-Electronics High Power Microwave Advanced Missile Project (CHAMP). Daily Mail tvrdi da je ovo prvo priznato testiranje s oružjem koje svoju moć bazira na snažnom elektromagnetskom (EM) pulsu.

Iako je ovaj projekt vojna tajna, Keith Coleman, menadžer programa CHAMP je izjavio kako je ova tehnologija označila novu eru modernog ratovanja. On je dodao:

„U budućnosti će se ovakva tehnologija koristiti kako bi se onesposobili neprijateljski kompjutori i elektronika zajedno s neprijateljskom obranom, i to čak i prije nego li se započne s prvim zračnim napadom. Mi smo omogućili oživljavanje znanstvene fantastike, i pogodili smo zadanu metu svaki put, čak i nakon što bi otkazala kamera na letjelici. To je zaista fantastično.“

Na žalost mi ne možemo podijeliti entuzijazam dr. Colemana, jer smatramo kako je trošenje desetaka milijuna dolara na zahtjev Pentagona o stvaranju EM oružja koji je Boeingu upućen prije četiri godine, pokazatelj da se više radi na naoružavanju SAD-a nego li na spašavanju posrnule Američke ekonomije, koja za sobom vuče u propast cijelu globalnu ekonomiju.

No nije samo Coleman zadivljen učinkom oružja, vođa projekta Peter Finley je izjavio slijedeće:

„Mi još nismo došli do ranga na kojem se nalazi tehnologija Star Warsa, no definitivno posjedujemo naprednu tehnologiju koja nam omogućava stvari koje prije nismo mogli učiniti.“

James Dodd, podpredsjednik Boeingovog odjela za vojne letjelice je izjavio kako novo oružje može uništiti metu bez ugrožavanja ljudskih života i zgrada, pitamo se koliko je ova izjava neozbiljna kada se zna da CHAMP može prodrijeti duboko u podzemne bunkere.

Profesor Trevor Taylor s Kraljevskog Instituta Velike Britanije je rekao kako će zapadnjački svijet postati još nesigurniji zbog ovakvog oružja jer sve više ovisimo o elektronici i mi se s njim slažemo, bankarski sustavi se temelje na elektroničkom bankarstvu, jedan napad CHAMP-a bi mogao izbrisati novac čitavih država i koorporacija, i mogao bi pretvoriti desetke milijuna ljudi u siromahe.

Stvaranjem ovakvog oružja SAD dobija nadmoć nad svim zemljama na svijetu, nije li to savršen primjer patokracije?