SVIJET POD LUPOM

Otkriveno podrijetlo Roma

Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Romale, također poznati kao Romi, izvorno su u 16. st nazvani „ciganima“ jer se u početku smatralo da je ova široko raspršena skupina ljudi pristigla iz Egipta. Naime, engleski pojam „cigani“ (Gypsy) potječe iz srednje engleskog „gypcian“, što je kratica za Egipcien. U konačnici je to izvedeno iz grčke riječi aigyptioi (Αἰγύπτιοι) putem srednjofrancuskog i latinskog jezika.

Vjerovalo se da su Romi podrijetlom iz Egipta, a u jednoj su priči odande protjerani kao kazna za navodno sakrivanje malog Isusa. Njihov naziv je ponekad zapisivan velikim početnim slovom kako bi se označilo da je riječ o etničkoj skupini. Kako je opisano u knjizi Victora Hugoa „Zvonar crkve Notre Dame“, srednjovjekovni su Francuzi Rome oslovljavali s „egyptiens“. Taj je izraz zadobio negativne konotacije. Riječ „gypsy“ u engleskom jeziku je postao toliko raširen da ga neke romske organizacije i danas koriste u nazivima organizacija. U Sjevernoj Americi se riječ „gypsy“ (cigan) koristi kako bi se opisao način života ili moda, a ne pri opisu  romske nacionalnosti. Španjolski naziv „gitano“ i francuski „gitan“ mogu imati isto podrijetlo kao referencu na Egipat.

 

Istraživači su, zahvaljujući pojavi sve bolje genetske tehnologije, analizirali genetsku povijest većeg dijela Europe. Iako u Europi živi oko 11 milijuna Roma, njihova je povijest zanemarena, rekao je istraživač David Comas sa Instituta za biološku evoluciju u Španjolskoj.

„Znanstveno smo dokazali da su domi (zajednički naziv za drevne domorodačke populacije indijskog potkontinenta, također poznatih i pod nazivom daliti) preci europskih Roma,“ rekao je dr Kumaraswamy Thangaraj iz Centra za staničnu i molekularnu biologiju iz Hyderabada.

Podrijetlo europskih Roma je oduvijek izazivalo polemike iako se vjerovalo da potječu iz sjeverozapadne Indije. Točna očinska populacijska skupina i vrijeme raspršivanja po različitim kontinentima je svih ovih godina bilo nepoznato. Ovo je prvi puta da je znanstveno istraživanje dokazalo da europski Romi imaju indijsko podrijetlo.

gypsy1

Kako bi potvrdili ovu ideju, te otkrili dodatne detalje o migracijama, Comas i njegovi kolege su koristili tehnike koje uspoređuju segmente DNK cijelog genoma s onima ostalih populacijskih skupina. Koristili su DNK uzorke 13 skupina Roma iz cijele Europe.

„U našem se istraživanju ne fokusiramo na određena područja genoma, nego na genom u cjelini što nam pruža potpunu genetsku informaciju o populacijama koje proučavamo,“ rekao je Comas za LiveScience.

Rezultati su pokazali da su moderni romski preci prije 1500 godina migrirali odjednom iz sjeverozapadne Indije. Nakon što su stigli u Europu, iz balkanske su se regije, prije otprilike 900 godina, proširili diljem kontinenta. Stotine godina duga povijest, miješani brakovi između Roma i lokalnog stanovništva su rasli i padali. Često su bili diskriminirani: tijekom holokausta je ubijeno između 200 000 i 1,5 milijuna Roma. Nakon Drugog svjetskog rata su često bili meta „asimilacije“ koja je ponekad podrazumijevala prisilnu sterilizaciju kako bi se smanjila stopa njihovog nataliteta.

1389.5 Holocaust B

Dr S Kalyanaraman, redatelj sa Saraswathi istraživačkog centra u Chennaiu, je izjavio da i sam romski jezik potječe iz Indije. „Romski se jezik također pojavljuje u komparativnom rječniku indo-arijskih jezika RL Turnera.“

„Mnoge romske riječi su sada dio europskog rječnika. Primjerice, riječ ‘goro‘ u romskom jeziku znači ‘ne-Rom u braku s Romom’. Ova se riječ apsorbirala u mnogim indijskim jezicima gdje ‘goro’ znači ‘bijeli ili crveni’. Riječ ‘dom‘ se odnosi na nuri Rome, a također odgovara riječi ‘roma’ koja se odnosi na Rome. U romskom jeziku ‘rom‘ znači ‘čovjek, suprug’,“ rekao je dr Kalyanaraman, autor višejezičnog rječnika 25 drevnih indijskih jezika, uključujući i romski.

„Naš slijedeći korak je sekvencioniranje kompletnog genoma nekoliko stotina Indijanaca što će nam pomoći da otkrijemo odnos i smjer migracije među Indijancima, Azijcima i Europljanima,“ rekao je dr Thangaraj.