PRIZMA DRUŠTVA

Revolucionarnu rasvjetu napajaju mikroalge koje se hrane s CO2

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Čovjek je od davnina bio fasciniran eventualnim pronalaskom perpetuum mobila, tehnologije koja bi sama sebe pokretala u beskonačnost, iako takva zamisao prkosi osnovnim zakonima fizike čini se da je jedan francuski biokemičar stvorio vrstu rasvjete koja gotovo nalikuje na nedodirljivi perpetuum mobile.

Pierre Calleja u svojoj laboratoriji sa zelenim algama. Fotografija vlasništvo REUTERS-a.

Pierre Calleja u svojoj laboratoriji sa zelenim algama. Fotografija vlasništvo REUTERS-a.

Pierre Calleja je dvadeset godina razmišljao o prljavim energentima, stalnoj potrebi za elektrifikacijom od kojeg najveći otpada na rasvjetu, te na pronalaženje novih tehnologija koje bi s jedne strane bile ekološki prihvatljive, a s druge strane bi trebale biti dostupne, jeftine i praktički neuništive. S obzirom da je ovaj mladi znanstvenik ekspert na polju biokemije, nitko nije previše obraćao pažnju na njegove eksperimentalne pokušaje sve dok Calleja u javnost nije izašao s gotovim proizvodom, lampama koje mogu poslužiti kao gradska i privatna rasvjeta, a čije stvaranje svjetlosti osiguravaju obične zelene mikroalge koje se hrane s CO2 i tako pročišćavaju zrak.

Zelne alge iz močvara Luisiane, rješenje za jeftinu javnu rasvjetu.

Zelne alge iz močvara Luisiane, rješenje za jeftinu javnu rasvjetu.

Callejin izum je toliko revolucionaran, a jednostavan da je ovaj biokemičar shvatio kako sam može razvijati svije modele i prodavati ih na zainteresirano svjetsko tržište, njegova kompanija se naziva Tyca i njeno sjedište je u gradiću Girondeu u Italiji.

Iako je fenomen bio-fotonaposnkog prikupljanja energije relativno poznat javnosti, do sada se nitko s njime nije pobliže bavio niti ispitivao njegove potencijale. Callejine lampe napajane mikroalgama su iznimno jednostavne za proizvodnju i korištenje. Alge koje će u skoroj budućnosti osvjetljavati ceste i ulice regije Liburnia u Italiji, su dar prirode. Naime one su otkrivene na površini močvara u saveznoj državi Louisiana u SAD-u. Iako sve do nedavno nije bio poznat njihov fotonaponski potencijal,  vjekovima su prestravljivale noćne posjetitelje koji nisu mogli objasniti stravični zelenkasti sjaj zabačenih močvara.

Nova vrsta jeftine i neuništive rasvjete.

Nova vrsta jeftine i neuništive rasvjete.

Callejin fokus na miksotropične alge je bio pravi pogodak. Ne samo da su iznimno izdržljive, stvaraju električnu energiju od sunčevih zraka, već su jedna od najboljih čistača zraka jer se alternativno mogu hraniti s ugljičnim dioksidom.

Lampe se sastoje od cilindra u kojemu se nalaze mikroalge i voda i baterije koje alge pune za vrijeme dana. Baterija se jednostavno puni zahvaljujući fotnosintezi algi i njihovom fotonaposnkim svojstvima. Naime, osim što uz pomoć klorofila iz sunčevih zraka stvaraju šećere, ove alge velikim dijelom oslobađaju i električnu energiju za vrijeme „sunčanja“ i „kupanja“ u CO2. Iako se većina znanstvenika fokusirala na značajnu količinu svjetlosti koju proizvode mikro lampe, iznimno je važno napomenuti kako miksotropične alge oslobađaju i veliku količinu čistog kisika.

Calleja u cilindar s vodom dodaje alge, u pozadini vidite bateriju i rasvjetno tijelo.

Calleja u cilindar s vodom dodaje alge, u pozadini vidite bateriju i rasvjetno tijelo.

To znači da lampe pogonjene mirkoalgama čiste zrak i osiguravaju svjetlost koja se zahvaljujući senzorima počne distribuirati iz punjivih baterija čim prirodna razina svjetlosti padne.

Callejina rasvjeta bi mogla promijeniti vizure smogom zasićenih gradova od Losa Angelesa do Mumbaija ili Moskve, naročito zbog činjenice da 25% globalne emisije CO2 nastaje zahvaljujući ispusima motora automobila.

Interesantan dizajn lampi s algama.

Interesantan dizajn lampi s algama.

Sav prekomjeran rast algi u lampama se može koristiti kao bio gorivo ili kao čistači vode, dok su ostali dijelovi lampe biorazgradivi i mogu se reciklirati.

Nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti moći vidjeti implementaciju Callejina izuma po cijeloj planeti.

Lampa s algama djelo Mikea Thompsona.

Lampa s algama djelo Mikea Thompsona.

 Mike Thompson je napravio verziju kućne lampe na principu mikroalgi, njen naziv je Latro Algae Lamp, dok alge dobivaju dovoljnu količinu CO2 od nas, točnije iz ljudskog daha.

Thompsonova lampa s algama, sve što joj treba je par naših izdaha da bi alge opskrbili s CO2.

Thompsonova lampa s algama, sve što joj treba je par naših izdaha da bi alge opskrbili s CO2.

Nadamo se da će ovakve lampe biti dostupne i na našem tržištu u što skorijoj budućnosti.